Artemide Tolomeo 30 jaar oud.

 

Een van de bekendste lampen, de Artemide Tolomeo bureaulamp, is 30 jaar oud geworden. De naam Tolomeo zegt niet altijd iedereen iets, maar de herkenbaarheid van de Tolomeo lamp is erg groot.

Artemide tolomeo lamp

De Tolomeo lamp is in de loop van de 30 jaar in vele uitvoeringen op de markt gekomen. Zo is Artemide er in geslaagd het succes van de originele bureaulamp naar grote hoogte te brengen met de vele uitvoeringen. Het afgelopen jaar is al een speciale gouden Limited Edition Tolomeo van Artemide uitgekomen als jubileum versie. Verder is de Micro Tolomeo (kleine uitvoering) maar in een gelimiteerde uitvoering te verkrijgen. Echter staat deze voor u in onze showroom om bewonderd te worden. Deze speciale gouden Limited Edition Tolomeo van Artemide is speciaal voor dit 30 jarig jubileum uitgebracht.

artemide tolomeo bureaulamp

Wat is het succes achter deze lamp?

Het succes van de Tolomeo serie van Artemide zit hem in het moderne simpele ontwerp wat tevens functioneel en sfeervol is. Verder maakt de verstelbaarheid van de lamp dat hij erg veelzijdig is. Bovendien past de lamp in veel interieurs van woonhuizen en kantoren. Maar schijn bedriegt, achter het simpele uiterlijk schuilt wel degelijk een slim stukje techniek. In de armen van de Tolomeo schuilt een ingenieus stukje techniek met veren welke er voor zorgen dat de lamp zo beweegbaar is en blijft staan. Zo zorgen de simpel aan te draaien scharnieren er voor dat de lamp makkelijk en veelzijdig beweegbaar is. Daarnaast is ook de karakteristieke kap draaibaar. Dit zorgt voor een beweegbare lamp waarbij u het licht goed daar kunt krijgen waar u het nodig hebt. Dit gecombineerd met een stevige voet waar de lamp om zijn as draaibaar is zorgt er voor dat de Tolomeo niet omvalt en heel functioneel is. Ook een makkelijk doordacht element is de schakelaar boven op de lamp. Dus het bukken of zoeken naar de snoer schakelaar is verleden tijd.

Het begin van de Tolomeo

In 1986 had ontwerper Michelle de Lucchi een opvolger in zijn hoofd van een bekende bureaulamp. Bij deze bureau lamp zaten aan de buitenkant veren welke de lamp in balans hielden. Deze veren waren lomp en lelijk, maar wel functioneel. Zo was het idee om de functionaliteit te behouden en de vorm en uitstraling te verbeteren. Michelle de Lucchi neemt Giancarlo Fassina in de armen om dit idee verder uit te werken. De eerste modellen waren te koop in het mat aluminium, wat nog steeds de meest verkochte variant is. Vervolgens zijn er witte, zwarte en andere vrolijke kleuren geïntroduceerd met wisselend succes. Zo is de laatste kleur goud, wat de jubileum uitvoering is!

De eerste varianten van de Tolomeo zijn uitgekomen in gloeilamp welke snel gevolgd is door een Tolomeo uitvoering in halogeen. Later is er een spaarlamp Tolomeo gekomen welke een afwijking had met betrekking tot de vorm van de kap. Om de spaarlamp te huisvesten is de kap van de Tolomeo aangepast. Later is er een spaarlamp versie gekomen welke een originele Tolomeo kap had.

Artemide Tolomeo's veelzijdige modellen

Vervolgens zijn er kleine versies op de markt gekomen zoals de Tolomeo mini en nog later de Tolomeo micro. Een op een zijn deze kleinere Tolomeo’s verkleind van het origineel. Ook versies in de verschillende kap grote zonder arm zijn uitgekomen als wandlampen. Dit zijn fijne bed leeslampen of bijvoorbeeld boven een keuken blad aan de muur. Ook aparte muur beugels om de bureaulamp in een wandlamp te veranderen blijkt een goede zet. Het verhoogt de functionaliteit van de Tolomeo enorm. Zo ontstaat een wandlamp welke bijvoorbeeld als bed leeslamp erg fijn is.

Vervolgens zijn er ook vergrote uitvoeringen van de Tolomeo op de markt gebracht. Deze is veelal wel voorzien van een stoffen of perkamenten kap. Dit geeft weer een totaal andere uitstraling aan de Tolomeo. Hij wordt er zachter en minder zakelijk door, terwijl de functionaliteit blijft bestaan. Door verschillende grote kappen uit te brengen van de stoffen en perkamenten kappen kunt u de Tolomeo ook aanpassen aan uw smaak en waar u hem voor wilt gebruiken.

Daardoor is de Tolomeo Mega een veelzijdige lamp geworden. Maar de serie is natuurlijk niet compleet als er geen hanglampen in de collectie zouden zitten! Zo zijn er twee uitvoeringen te verkrijgen. Een is de Tolomeo Decentrata Suspension. Dit is een asymmetrische hanglamp welke dezelfde bewegelijkheid heeft als het origineel van de Tolomeo. Ook weer met aluminium kap, de stoffen of perkamenten kap. De Tolomeo Due Bracci Suspension is de andere versie. Deze lamp is minder bewegelijk, maar is door zijn dubbele aluminium kap wel dichter bij het origineel gebleven.

De laatste editie

Nu is er telkens gesproken over binnen lampen dus nu zijn de buiten versies aan de beurt. Zo is de lamp aangepast en waterdicht gemaakt zodat de Tolomeo buiten kan blijven staan. Bovendien is de kap van de lamp aangepast zodat de kap tegen de buiten elementen kan. Verder is er gebruik gemaakt van een stof met een warme uitstraling waardoor het een gezellige buitenlamp is. Om de buitencollectie compleet te maken is er ook een buiten hanglamp. En is er een XXL Tolomeo gemaakt voor buiten. Dit is een extra grote uitvoering van het origineel, welke als tuinverlichting gebruikt kan worden.

Ook was de Tolomeo een van de eerste lampen welke in LED is uitgevoerd. Er is zelfs een versie welke door koele en warme LED’s de lichtkleur van de Tolomeo aan kan passen. Tegenwoordig zijn bijna alle Tolomeo’s te krijgen in LED en gelukkig ook naast de koelere licht kleur 3000K LED, welke voor kantoren prima is, ook in een warme licht kleur van 2700K LED. Zo is deze LED licht kleur  beter geschikt voor de particulieren markt.

Tolomeo veelzijdige klassieker

Het is niet raar dat deze bekende lamp van Artemide meerdere prijzen in ontvangst heeft mogen nemen. Zo zijn o.a. de prijzen Compasso d’Oro-ADI en de Red Dot Award toegewezen aan de Tolomeo serie.

De tolomeo serie is nog lang niet uit de tijd. De ontwikkelingen blijven doorgaan. Zo blijft de lamp bij de tijd. Of u nu de klassieke uitvoering kiest of de wandlampen, leeslampen, hanglampen, mega versies voor binnen of buiten met de aluminium, stoffen of perkamenten kap. Allen zijn onmiskenbaar echte Tolomeo’s. We kunnen het met recht een evergreen noemen welke onmiskenbaar een design icoon is geworden.