De Tolomeo 30 jaar oud.

 

Een van de bekendste lampen de Tolomeo bureau lamp, is 30 jaar oud geworden. De naam Tolomeo zegt niet altijd iedereen iets, maar de herkenbaarheid van de Tolomeo lamp is erg groot.

De bekendste lamp

Een van de bekendste lampen de Tolomeo bureau lamp van Artemide, is 30 jaar oud geworden. De naam Tolomeo zegt niet altijd iedereen iets, maar de herkenbaarheid van de Tolomeo lamp is erg groot. Deze lamp is in de loop van de 30 jaar in vele uitvoeringen op de markt gekomen. Artemide is er in geslaagd het succes van de originele bureau lamp naar grote hoogte te brengen met de vele uitvoeringen. Het afgelopen jaar is al een speciale gouden Limited Edition Tolomeo van Artemide uitgekomen als speciale jubileum versie. De Micro Tolomeo (kleine uitvoering) is maar in een gelimiteerde uitvoering te krijgen en staat voor u in onze showroom om bewonderd te worden. Deze speciale gouden Limited Edition Tolomeo van Artemide is speciaal voor dit 30 jarig jubileum uit gekomen.

Simpele stijlvolle ontwerp

Het succes van de Tolomeo serie van Artemide zit hem in het moderne simpele ontwerp wat tevens functioneel en sfeervol is. De verstelbaarheid van de lamp maakt dat hij veelzijdig is. De lamp past in veel interieurs van woonhuizen en kantoren. Maar schijn bedriegt, achter het simpele uiterlijk schuilt wel degelijk een slim stukje techniek. In de armen van de Tolomeo schuilt een ingenieus stukje techniek met veren welke er voor zorgen dat de lamp zo beweegbaar is en blijft staan. De simpel aan te draaien scharnieren zorgen er voor dat de lamp zo makkelijk en veelzijdig beweegbaar is. Naast dat de Tolomeo naar je toe getrokken kan en van je af, is ook de karakteristieke kap draaibaar. Dit zorgt voor een beweegbare lamp waarbij je het licht goed daar kunt krijgen waar je het nodig hebt. Dit gecombineerd met een stevige voet waar de lamp om zijn as draaibaar is zorgt er voor dat de Tolomeo ook niet omvalt en heel functioneel is. Ook een makkelijk doordacht element is de schakelaar boven op de lamp. Dus het bukken of zoeken naar de snoer schakelaar is verleden tijd.

Het begin van de Tolomeo

In 1986 had Ontwerper Michelle de Lucchi een opvolger in zijn hoofd van een bekende bureau lamp. Bij deze bureau lamp zaten aan de buiten kant veren welke de lamp in balans hielden. Deze veren waren lomp en lelijk, maar wel functioneel. Het idee was om de functionaliteit te houden en de vorm en uitstraling te verbeteren. Michelle de Lucchi neemt Giancarlo Fassina in de armen om dit idee verder uit te werken. De eerste modellen waren te koop in het mat aluminium, wat nog steeds de meest verkochte variant is. Vervolgens zijn er witte, zwarte en varianten met vrolijke kleuren geïntroduceerd met wisselend succes. De laatste kleur is goud, wat de jubileum uitvoering is. De eerste varianten van de Tolomeo zijn uitgekomen in gloeilamp welke snel gevolgd is door een Tolomeo uitvoering in halogeen. Later is er een spaarlamp Tolomeo gekomen welke afweek met betrekking van de vorm van de kap. Om de spaar lamp te huisvesten is de kap van de Tolomeo aangepast. Later is er een spaarlamp versie gekomen welke een originele Tolomeo kap had.

Tolomeo is veelzijdigheid in modellen

Vervolgens zijn er kleine versies op de markt gekomen zoals de Tolomeo mini en nog later de Tolomeo micro. Een op een zijn deze kleinere Tolomeo’s verkleind van het origineel. Ook versies in de verschillende kap grote zonder arm zijn uitgekomen als wandlampen. Dit zijn fijne bed lees lampen of bijvoorbeeld boven een keuken blad aan de muur. Ook aparte muur beugels om de bureau lamp een wand lamp te veranderen blijkt een goede zet. Het verhoogt de functionaliteit van de Tolomeo enorm. Zo ontstaat een wandlamp welke bijvoorbeeld als bed lees lamp erg fijn is.
Vervolgens zijn ook vergrote uitvoeringen van de Tolomeo op de markt gebracht. Deze is veelal wel voorzien van een stoffen of perkamenten kap. Dit geeft weer een totaal andere uitstraling aan de Tolomeo. Hij wordt er zachter en minder zakelijk door, terwijl de functionaliteit blijft bestaan. Door verschillende grote kappen uit te brengen van de stoffen en perkamente kappen kun je de Tolomeo ook aanpassen aan jou smaak en waar je hem voor wil gebruiken.

De Tolomeo Mega is een veelzijdige lamp daardoor geworden. Maar de serie is natuurlijk niet compleet als er geen hanglampen in de collectie zouden zitten. Er zijn twee uitvoeringen te krijgen. Een is de Tolomeo Decentrata Suspension. Dis is een asymmetrische hanglamp welke de zelfde bewegelijkheid heeft als het orgineel van de Tolomeo. Ook weer met aluminium kap of de stoffen of perkamenten kap. De Tolomeo Due Bracci Suspension is de andere versie. Deze Tolomeo is minder bewegelijk, maar is door. zijn dubbele aluminium kap wel dichter bij het origineel gebleven.

De laatste editie

De laatste edities zijn de buiten versies. De lamp is aangepast en waterdicht gemaakt zodat de Tolomeo buiten kan blijven staan. Ook is de kap van de lamp aangepast zodat de kap ook tegen de buiten elementen kan. Er is een gebruik gemaakt van een stof met een warme uitstraling waardoor het een gezellige buiten lamp is geworden. Om het gamma compleet te is er ook een buiten hanglamp. Ook is er een XXL Tolomeo gemaakt voor buiten gebruik. Dit is een extra grote uitvoering van het origineel welke als tuin verlichting gebruikt kan worden. De verschillende lichtbronnen van de Tolomeo Ook was de Tolomeo een van de eerste lampen welke in LED is uitgevoerd. Er is zelfs een versie welke door koele en warme LED’s de licht kleur van de Tolomeo is aan te passen. Tegenwoordig zijn bijna alle Tolomeo’s te krijgen in LED en gelukkig ook naast de koelere licht kleur 3000K LED welke voor kantoren prima is, ook in een warme licht kleur van 2700K LED. Deze LED licht kleur van de Tolomeo is beter geschikt voor de particulieren markt.

Tolomeo veelzijdige klassieker

Het is niet raar dat de Tolomeo van Artemide meerdere prijzen in ontvangst heeft mogen nemen. Zo zijn o.a. de prijzen Compasso d’Oro-ADI en de Red Dot Award toegewezen aan de Tolomeo serie.
De tolomeo serie is nog lang niet uit de tijd. De ontwikkelingen blijven doorgaan. Zo blijft de lamp bij de tijd. Of je nu de klassieke uitvoering past of de wandlampen, leeslampen, hanglampen, mega versies voor binnen of buiten met de aluminium, stoffen of perkamenten kap, allen zijn onmiskenbaar echte Tolomeo’s. , met aluminium kap of stoffen kappen tot en met de XXL buitenlamp. Onmiskenbaar Tolomeo. We kunnen deze Tolomeo met recht een echter evergreen noemen welke onmiskenbaar een design icoon is geworden.