het monteren van buitenverlichting hoogspoor blog

Het monteren van buitenverlichting

Buitenverlichting is niet eenvoudig te monteren. De weersinvloeden op de buitenverlichting zijn groot. Met name water is een grote zorg.

De waterdichtheid


De buitenverlichting is in te delen in verschillende waterdichtheid klasse. Deze klasse bepaald of dat en waar de lamp buiten geplaatst kan worden. Deze waterdichtheid klasse noemen we IP klasse. Het cijfer is opgebouwd uit twee getallen. Het eerste getal zegt iets over de stofdichtheid van de buitenlamp. Het tweede cijfer zegt iets over het de waterdichtheid van de buitenlamp.

IP klasse stof dichtheid het eerste getal:
0X geen bescherming
1X grote voorwerpen > 50 mm
2X middelgrote voorwerpen > 12 mm
3X Kleine voorwerpen > 2.5 mm
4X Spitse voorwerpen > 1 mm
5X Stof afscherming (behuizing geheel afgesloten)
6X Stof vrij

IP klasse waterdichtheid het tweede getal:
X0 Geen bescherming
X1 Geen schade bij verticale druppels
X2 Geen schade tot druppels welke vallen tot een hoek van 15 graden
X3 Geen schade tot druppels (10 ltr / min) welke vallen tot een hoek van -60 tot 60 graden
X4 Geen schade tot druppels (10 ltr / min) onder elke hoek
X5 Geen schade tot druppels (12,5 ltr / min) onder elke hoek
X6 Geen water indringing besproet met 100 ltr / min onder elke hoek
X7 Dompel dicht (1m 30 min)
X8 Blijft bruikbaar onder water

IP klassen

Door de twee getallen te combineren krijg je de IP klassen. Voor buitenverlichting heb je minimaal een armatuur nodig van af klasse IP 54. Een lagere IP klasse zal schade en problemen veroorzaken. Echter is het aan te raden om een armatuur toe te passen van af minimaal IP 65.
De aanleg van buitenverlichting dient te gebeuren met speciale kabels. De grond kabel welke gebruikt wordt voor het aanleggen van tuinverlichting noemen en een afgeschermde kabel. Deze VMV Kas kabel is voor zien van een metalen afscherming waar ook de aarde mee verbonden is. Dit voorkomt elektrocutie wanneer je met een schop door de kabel van de tuinverlichting heen steekt.

De nadelen

Een nadeel voor de tuinverlichting en het gebruik van de VMV Kas kabel is dat de kabel niet 100% rond is. De kabel invoer moffen van de tuinverlichting is hierop niet geheel ontwikkeld. De kabel mof sluit de kabel vaak niet 100% af wat er voor zorgt dat er vocht lang de kabel naar binnen kan. Dit is op de lossen door bij elke tuin lamp een kabel door te gebruiken. In deze kabel doos kun je de verschillende kabels aan elkaar worden gemaakt en kan er met een dunnere ronde kabel naar het armatuur gegaan worden. Vergeet niet de kabel doos even af te gieten met speciale hars zodat ook hier geen problemen kunnen ontstaan in de tuinverlichting.

Voordat je de tuinverlichting definitief sluit is het verstandig te controleren of de lamp het ook wel doet. Daarnaast is het altijd goed als je de lampen warm zijn als je ze sluit. Als de lamp dan afkoelt zal de gekoelde lucht er voor zorgen dat de lamp niet een beetje dicht wordt getrokken omdat deze lucht een beetje krimpt.

het open en dicht doen van de behuizing

Een buiten lamp is altijd gevoelig voor het veelvuldig open en dicht maken van de behuizing. Zorg er dus voor dat dit zo min mogelijk hoeft te gebeuren. Kies daarom bij aanschaf voor een lichtbron welke lang mee gaat zodat de tuinlampen niet vaak open en dicht hoeven. Te denken valt een spaar lampen, LED of zelfs CDM lichtbronnen.

De lichtbron vervangen

Als je de lichtbron moet vervangen van een buitenlamp controleer dan altijd of dat de afdek rubbers niet beschadigt en schoon zijn, er geen onnodig vuil in de lamp aanwezig is, de kabel mof goed in de lamp gemonteerd zit en de pakkingen van de tuinverlichting niet verouderd zijn. Dit voorkomt problemen in de tuinverlichting.