Tips voor het plaatsen van LED inbouwspots in het plafond.

Hoe plaats je led inbouwspots in het plafond?

Hoe plaats je LED inbouwspots in het plafond?

Het inbouwen van inbouwspots heeft zorg en aandacht nodig. Voor een optimaal eindresultaat bij de plaatsing van spots met bijvoorbeeld LED lichtbronnen? Dan  is een goede voorbereiding noodzakelijk en zijn coördinatie en technische uitwerking van groot belang. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet. Hoe plaats je LED inbouwspots in het plafond? Wij geven je graag deze tips zodat het eindresultaat perfect is!

We bespreken de tips in de onderstaande volgorde:

  1. Opbouw- of inbouwspots
  2. Verschillende ruimtes
  3. Soorten inbouwspots
  4. Ruimte in het plafond
  5. Gebruik inbouwboxen of plasterkits
  6. Afmetingen led inbouwspots
  7. Driver of trafo
  8. Verlies van spanning
  9. Dimmen van inbouwspots
  10. Bestel tijdig

1. Opbouw- en inbouwspots.

Opbouw- en inbouwspots zijn qua techniek eigenlijk hetzelfde, beide dimbaar en richtbaar. Bovendien zijn ze geschikt voor verschillende lichtbronnen. Zo is het mogelijk om op ieder moment en plek de juiste sfeer te creëren met spots.

Maar wat is dan het verschil met een opbouwspot en inbouwspot? De zichtbaarheid van het armatuur is het grootste verschil. Bij een opbouwspot is het vaak zo dat je graag de opbouwspot wilt zien omdat het design je aanspreekt. Of doordat het beter bij je huis past qua monteren.

Zo komen we bij het tweede verschil, de manier van monteren. Een opbouwspot zit namelijk niet in het plafond. Dat is handig wanneer je plafond niet geschikt is voor een inbouwspot. Beide spots kunnen zelf geïnstalleerd worden met behulp van een handleiding.

2. Verschillende ruimtes.

Hoe plaats je led inbouwspots in het plafond en waar precies wil je de inbouwspots plaatsen? Binnen of buiten? In de badkamer, keuken of de tuin.

De plek waar je de spots gaat plaatsen bepaalt voor welke IP-waarde je het beste kunt gaan. Kort samengevat in de ruimtes waar het vochtig kan worden is het belangrijk spotjes te plaatsen die ook tegen vocht kunnen.

De volgende IP-waarden zijn het meest voorkomend:

  • IP20: Stofdicht
  • IP21: Drupwaterdicht
  • IP23: Regenwaterdicht
  • IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen)
  • IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
  • IP65: Beschermd tegen waterstralen
  • IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten
  • IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water (kan door alle weersinvloeden geraakt worden)

3. Soorten inbouwspots.

Er bestaan verschillende soorten inbouwspots in allerlei merken, maten, materialen, kleuren, en lichtbronnen. In onze webshop vind je een ruim aanbod aan binnenspots geschikt voor de keuken, badkamer en de woonkamer. In ons assortiment zitten onder andere de merken:

Inbouwspots met rond of vierkante vorm?

De inbouwspot met een vierkante bouw is een blijvende trend voor de keuken, woonkamer en badkamer. Dit is nog steeds een van de meest gebruikte spots. Naast de vierkante spots zien we ook een opmars van spots met organische vormen.Waaronder de ronde spot, een voordeel van een ronde inbouwspot is dat het gat in het plafond makkelijker te maken is. Er zijn boren welke in verschillende maten te verkrijgen zijn die overeenkomen met de inbouwmaat van de inbouwspot. Dit zorgt ervoor dat er in één keer de juiste maat wordt geboord.

LED inbouwspots met rand.

Een inbouwspot met rand is het makkelijkst te plaatsen. De rand dekt eventuele oneffenheden rond de inbouwopening af. Toch wordt ook bij deze spots geadviseerd om  het gat netjes te boren. De rand is vaak te klein en je wil voorkomen dat de spot gaat kieren. De inbouwspot met rand wordt vaak gebruikt maar ziet er enigszins traditioneel uit.

LED inbouwspots zonder rand.

De randloze spot daarentegen heeft een modern uiterlijk en is subtieler aanwezig. Wel is het een spot die in de voorbereiding en bij het aanbrengen van stucwerk extra zorg nodig heeft. De door de fabrikant voorgeschreven inbouwdelen zijn essentieel en moeten in een vroeg stadium worden geplaatst.

Voor welke kleur spots moet ik gaan?

Na de keuzes voor de vorm en of je een spot met of zonder rand wilt, sta je nu voor de kleur- en materiaalkeuze.

Wil je dat de spots ook zonder de verlichting aan opvallen in het plafond? Neem dan bijvoorbeeld zwarte spotjes bij een wit plafond. Wanneer u het effect van een sterrenhemel wilt creëren in de tuin bij de lounge dan raden we aan om dezelfde kleur spots als het plafond, zonder rand te gebruiken.

Per merk en soort zijn er verschillende materialen en kleuren te verkrijgen. Op onze webshop staan een heleboel uiteenlopende modellen, het aanbod kan overweldigend zijn. De witte spot is bijvoorbeeld iets traditioneler, maar deze gaat wel langer mee. Wij nodigen je daarom van harte uit om bij ons in de showroom samen op zoek te gaan naar de beste match. Kijk hier hoe wij te werk gaan en hoe we u het beste kunnen helpen.

4. Ruimte in het plafond.

Een belangrijk gegeven is dat bij inbouwspots natuurlijk voldoende inbouwruimte aanwezig moet zijn. Bij een verlaagd plafond is de inbouwhoogte en de balkhoogte bepalend voor de keuze van de soort spot.
Bij een betonnen plafond wordt gebruik gemaakt van een inbouwbox. Het formaat van de inbouwbox en dus van de inbouwruimte is afhankelijk van de spot. Als beton wordt gestort moet daarmee vooraf rekening worden gehouden.
Dit betekent dat in een vroegtijdig stadium van de bouw duidelijk moet zijn welke spots moeten worden ingebouwd. De aannemer weet dan bij zijn bestelling van breekplaatvloeren met welke sparingen rekening moet worden gehouden.

5. Gebruik inbouwboxen of plasterkits.

De boxen moeten worden geplaatst voordat beton wordt gestort of stucwerk wordt aangebracht. Behandel de inbouwboxen of plasterkits voor de spots of wandlampen met zorg. De ruimte die de box biedt om de armaturen te plaatsen is precies op het formaat van de armaturen afgestemd.

Voorkom dat het gat boven een inbouwbox of plasterkit in het plafond te groot is. Dat kan er namelijk voor zorgen dat het stukwerk scheurt bij plaatsing of verwijdering van spots. Wij adviseren om de gaten in het plafond zeker niet groter te maken dan in de gebruiksaanwijzing van de inbouwboxen of plasterkits is aangegeven. De stuclaag moet minimaal 5 tot 7mm dik zijn om de inbouwboxen of plasterkits rijkelijk te bezetten. Een te dunne laag stucwerk kan leiden tot scheurvorming als de armaturen geplaatst worden.

Bij het monteren van de inbouwboxen of plasterkits moeten, om roestplekken in de stuclaag te voorkomen, schroeven worden gebruikt die onder geen enkele omstandigheid kunnen roesten. Bij randloze inbouwarmaturen moet de inbouwbox of plasterkit zeer strak worden gestuct. De kwaliteit van de stukadoor is van wezenlijk belang voor de uiteindelijke afwerking en uitstraling van je wand- of plafondarmatuur. Kijk goed naar de maatvoering, zitten de spots op de juiste plaats en kloppen de inbouwmaten? Het gebruik van plasterkits en door de fabrikant voorgeschreven inbouwdelen voorkomt fouten. Montagevoorschriften en noodzakelijke voorbereidingen voor inbouwspots zijn op internet te vinden.

 

plasterkit 126
inbouwbox

Voorbeeld plasterkit voor een inbouwspot

Voorbeeld inbouwbox voor een inbouwspot   

6. Afmetingen led inbouwspots.

Elke spot heeft zijn eigen inbouwmaat in doorsnede en hoogte. Wij adviseren om in een vroegtijdig stadium te bepalen welke spot voor uw situatie geschikt is c.q. welke maatregelen noodzakelijk zijn als voor een bepaald spottype wordt gekozen. Balken of leidingen kunnen in de weg lopen en de afstand tussen muur en spot verschilt per spot. Bundelbreedte, kantelbaarheid maar vooral het nagestreefde lichteffect zijn in belangrijke mate bepalend voor de afstand tot de muur. Daarbij moet rekening worden gehouden met openslaande deuren van (keuken)kasten, slagschaduw en strijklicht dat elke oneffenheid zichtbaar maakt.

Het vroegtijdig bepalen waar je inbouwspots goed tot hen recht komen kan lastig zijn. Lichtspecialisten van HOOGSPOOR helpen je graag met een persoonlijk lichtplan. In dit blog leest u meer over hoe wij te werk gaan bij het maken van een lichtplan. U kan altijd vrijblijvend een afspraak maken met een van onze adviseurs.

Een belangrijk gegeven is dat er bij inbouwspots natuurlijk voldoende inbouwruimte aanwezig moet zijn. Bij een verlaagd plafond is de inbouwhoogte en de balkhoogte bepalend voor de keuze van de soort spot.

Bij een betonnen plafond wordt gebruik gemaakt van een inbouwbox. Het formaat van de inbouwbox en dus van de inbouwruimte is afhankelijk van de spot. Als beton wordt gestort moet daarmee vooraf rekening worden gehouden. De aannemer weet dan bij zijn bestelling van breekplaatvloeren met welke sparingen rekening moet worden gehouden.

7. Driver of Travo.

De LED-driver is nodig om de LED spot of halogeen spot goed te laten functioneren. De LED-driver kan niet zomaar overal geplaatst worden. Het beste is om een driver dicht bij de inbouwspot te plaatsen. Daarvoor is extra ruimte nodig in de inbouwbox. Afgeraden wordt om de LED-driver op afstand te plaatsen.

In de inbouwboxen of plasterkits is niet altijd ruimte voor een LED-driver. De LED-driver moet dan extern geplaatst worden. Wij adviseren om externe plaatsing vooraf met de installateur of bouwbegeleider te bespreken, zodat bij installatie een alternatieve plek voor de LED-driver niet te ver van de inbouwspots kan worden bepaald. Je kunt het beste (indien mogelijk) bij iedere inbouwspot een eigen LED-driver te plaatsen. Dit voorkomt te zware belasting.

8. Verlies van spanning.

Als meerdere LED-spots (laagspanningszijde) op een rij worden geplaatst, moeten de secundaire draden (laagspanningszijde) even lang worden gehouden om verlies van spanning te voorkomen.

9. Dimmen van inbouwspots.

Zijn inbouwspots dimbaar? Ja zeker!

Kijk goed naar het toegepaste dimprotocol en pas daar de dimmer en de bedrading op aan. Controleer ook of de toegepaste dimmer het juiste type is zodat de lage vermogens van de LED-lampen naar behoren werken. Lees hier meer over in dit blog.

Het dimmen van inbouwspots is een stuk moeilijker geworden met de komst van LED. Er bestaan verschillende dimprotollen zoals 1-10V, dmx, puch dim dali, fase afsnijd en fase aansnijd. Elk dimprotocol heeft in de muur een eigen dimunit en bedrading. Om het uiteindelijk te kunnen laten functioneren moet de juiste bedrading en elektronica worden geplaatst.

Elk protocol heeft zijn voordelen en nadelen. Ook de lage vermogens en het veelvoud van type dimmers en LED-lampen kunnen bij 230V uitvoeringen problemen als brommende of knipperende LED-verlichting tot gevolg hebben.

 

10. Bestel tijdig.

Voor het plaatsen van de inbouwboxen is goede maatvoering nodig. Houd rekening met levertijden van inbouwboxen of plasterkits. Onze levertijden verschillen ongeveer van 3 tot 6 weken.

Nu weet je hoe je led inbouwspots in het plafond plaats.

Wij hopen dat we je vraag: “Hoe plaats je LED inbouwspots in het plafond?” hebben beantwoord! Je weet nu dat bij het plaatsen van een inbouw plafondspots een heleboel komt kijken.
Bij HOOGSPOOR Design Light denken we daarom graag met je mee over een passend verlichtingsplan. We maken samen een plan met oog voor een passende stijl, licht en het design, binnen het gestelde budget.
Zo nodig nemen we ook voor de plaatsing en coördinatie van de verlichting onze verantwoordelijkheid, zodat je er zeker van kunt zijn dat de spots juist geplaatst worden.

Zien we je binnenkort in onze showroom?