...

Tips voor het plaatsen van LED inbouwspots in het plafond.

Hoe plaats je led inbouwspots in het plafond?

Hoe plaats je LED inbouwspots in het plafond?

Het inbouwen van inbouwspots heeft zorg en aandacht nodig. Hier wordt niet altijd bij stil gestaan. Voor een optimaal eindresultaat bij de plaatsing van spots met bijv. LED lichtbronnen is goede voorbereiding noodzakelijk en zijn coördinatie en technische uitwerking van groot belang. Daarom hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet. Hoe plaats je LED inbouwspots in het plafond? Daar geven wij graag tips voor zodat het eindresultaat zo goed mogelijk wordt!

We bespreken de tips in de onderstaande volgorde:

 1. Opbouw- of inbouwspots?
 2. Verschillende ruimtes.
 3. Soorten inbouwspots.
 4. Ruimte in het plafond.
 5. Gebruik inbouwboxen of plasterkits.
 6. Afmetingen led inbouwspots.
 7. Driver of Trafo.
 8. Verlies van spanning.
 9. Dimmen van inbouwspots.
 10. Bestel tijdig.

1. Opbouw- en inbouwspots.

Opbouw- en inbouwspots zijn qua techniek eigenlijk hetzelfde, beide dimbaar en richtbaar. Bovendien zijn ze geschikt voor verschillende lichtbronnen. Zo is het mogelijk om op ieder moment en plek de juiste sfeer te creëren met spots.

Maar wat is dan het verschil met een opbouwspot en inbouwspot? De zichtbaarheid van het armatuur is het grootste verschil. Bij een opbouwspot is het vaak zo dat je graag de opbouwspot wilt zien doordat het design u aanspreekt. Of doordat het beter bij uw huis past qua monteren.

Zo komen we bij het tweede verschil, de manier van monteren. Een opbouwspot zit namelijk niet in het plafond. Dat is handig als u geen gat wilt boren of uw plafond niet geschikt is voor een inbouwspot. Beide spots kunnen zelf geïnstalleerd worden met behulp van een handleiding.

2. Verschillende ruimtes.

Hoe plaats je led inbouwspots in het plafond en waar wilt u de inbouwspots plaatsen? Binnen of buiten? In de badkamer, keuken, tuin of misschien zelfs op uw boot.

De plaats waar u de spots wilt plaatsen bepaald ook voor welke IP-waarde u het beste kunt gaan. Kort samengevat in de ruimtes waar het vochtig kan worden is het belangrijk spotjes te plaatsen die ook tegen vocht kunnen.

De volgende IP-waarden zijn het meest voorkomend:

 • IP20: Stofdicht
 • IP21: Drupwaterdicht
 • IP23: Regenwaterdicht
 • IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen)
 • IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
 • IP65: Beschermd tegen waterstralen
 • IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting of in de douche)
 • IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water (kan door alle weersinvloeden geraakt worden)

3. Soorten inbouwspots.

Er bestaan verschillende soorten inbouwspots in verschillende merken, maten, materialen, kleuren, lichtkleur, lichtbron etc. Op onze webshop zijn verschillende merken te vinden. We verkopen onder andere de merken:

Inbouwspots met rond of vierkante vorm?

Inbouwspots met een strakke vierkante bouw is een trend geweest voor de keuken, woonkamer en badkamer. Dit is nog steeds een van de meest gebruikte spots, maar we zien nu ook de trend naar organische vormen steeds meer op komen. Dit zorgt dat de ronde spot meer en meer populair worden. Een ander voordeel van een ronde inbouwspot randloos of met rand is dat het gat makkelijker te maken is. Er zijn boren welke in verschillende maten te verkrijgen zijn welke overeenkomen met de inbouwmaat van de inbouwspot. Dit zorgt er voor dat er in één keer de juiste maat wordt geboord. Een vierkant gat voor een vierkante inbouwspot is moeilijker te maken omdat dit niet met een mal kunt doen. 

LED inbouwspots met rand.

Een inbouwspot met rand is het makkelijkst te plaatsen. De rand dekt eventuele oneffenheden rond de inbouwopening af. Omdat de spot een rand heeft welke eventuele oneffenheden of mindere afwerking van het gat afdekt. Toch wordt ook bij deze spots geadviseerd om door middel van een plasterkit de rand scherp af te werken. De inbouwspot met rand wordt vaak gebruikt maar ziet er enigszins traditioneel uit.

LED inbouwspots zonder rand.

Een veel modernere spot is een spot zonder een rand. De randloze spot heeft een moderner uiterlijk, is veel subtieler en minder aanwezig. Wel is het een spot die in de voorbereiding en bij het aanbrengen van stucwerk extra zorg nodig heeft.. De door de fabrikant voorgeschreven inbouwdelen zijn essentieel en moeten in een vroeg stadium worden geplaatst.

Voor welke kleur spots moet ik gaan?

Na de keuzes voor de vorm en of u een spot met of zonder rand wilt, staat u voor de keuze welke kleur en materiaal.

Wilt u dat de spots opvallen in uw plafond ook zonder de verlichting aan? Neem dan bijvoorbeeld zwarte spotjes bij een wit plafond. Wanneer u het effect van een sterrenhemel wilt creëren in de tuin bij de lounge dan raden we aan om dezelfde kleur spots als het plafond, zonder rand te gebruiken.

Per merk en soort zijn er verschillende materialen en kleuren te verkrijgen. Op onze webshop staan al vele verschillende modellen maar ook bij ons in de showroom kunt u ze bekijken. Als u een bepaald materiaal of kleur zoekt van een spot kunt u altijd een aanvraag doen bij ons.

4. Ruimte in het plafond.

Een belangrijk gegeven is dat bij inbouwspots natuurlijk voldoende inbouwruimte aanwezig moet zijn. Bij een verlaagd plafond is  de inbouwhoogte resp. de balkhoogte bepalend voor de keuze van de soort spot.

Bij een betonnen plafond wordt gebruik gemaakt van een inbouwbox. Het formaat van de inbouwbox en dus van de inbouwruimte is afhankelijk van de spot.  Als beton wordt gestort moet daarmee vooraf rekening worden gehouden.

Dit betekent dat in een vroegtijdig stadium van de bouw duidelijk moet zijn welke spots moeten worden ingebouwd. De aannemer weet dan bij zijn bestelling van breekplaatvloeren met welke sparingen rekening moet worden gehouden.

5. Gebruik inbouwboxen of plasterkits.

De boxen moeten worden geplaatst voordat beton wordt gestort of stucwerk wordt aangebracht. Behandel de inbouwboxen of plasterkits voor de spots of wandlampen met zorg. De ruimte die de box biedt om de armaturen te plaatsen is precies op het formaat van de armaturen afgestemd.

Voorkom dat het gat boven een inbouwbox of plasterkit in het plafond te groot is. Dat kan er namelijk voor zorgen dat het stukwerk scheurt bij plaatsing of verwijdering van spots. Hoogspoor adviseert om de gaten in het plafond zeker niet groter te maken in de gebruiksaanwijzing van de inbouwboxen of plasterkits is aangegeven. De stuclaag moet minimaal 5 tot 7mm dik zijn om de inbouwboxen of plasterkits rijkelijk te bezetten. Een te dunne laag stucwerk kan leiden tot scheurvorming als de armaturen geplaatst worden.

Bij het monteren van de inbouwboxen of plasterkits moeten, om roestplekken in de stuclaag te voorkomen, schroeven worden gebruikt die onder geen enkele omstandigheid kunnen roesten. Randloze inbouwarmaturen moet de inbouwbox of plasterkit zeer strak worden gestuukt. De kwaliteit van de stukadoor is van wezenlijk belang voor de uiteindelijke afwerking en uitstraling van uw wand- of plafondarmatuur. Kijk goed naar de maatvoering, zitten de spots op de juiste plaats en kloppen de inbouwmaten? Het gebruik van plasterkits en door de fabrikant voorgeschreven inbouwdelen voorkomt fouten. Montagevoorschriften en noodzakelijke voorbereidingen voor inbouwspots zijn op internet te vinden.

plasterkit 126
inbouwbox

Voorbeeld plasterkit voor een inbouwspot

Voorbeeld inbouwbox voor een inbouwspot   

6. Afmetingen led inbouwspots.

Elke spot heeft zijn eigen inbouwmaat in doorsnede en hoogte. Hoogspoor adviseert om in een vroegtijdig stadium te bepalen welke spot voor uw situatie geschikt is c.q. welke maatregelen noodzakelijk zijn als voor een bepaald spottype wordt gekozen. Balken of leidingen kunnen in de weg lopen en de afstand tussen muur  en spot verschilt per spot. Bundelbreedte, kantelbaarheid maar vooral het nagestreefde lichteffect zijn in belangrijke mate  bepalend voor de afstand tot de muur. Voorts moet rekening worden gehouden met openslaande deuren van (keuken)kasten,  slagschaduw en strijklicht dat elke oneffenheid zichtbaar maakt.

Een belangrijk gegeven is dat bij inbouwspots natuurlijk voldoende inbouwruimte aanwezig moet zijn. Bij een verlaagd plafond is  de inbouwhoogte resp. de balkhoogte bepalend voor de keuze van de soort spot.

Bij een betonnen plafond wordt gebruik gemaakt van een inbouwbox. Het formaat van de inbouwbox en dus van de inbouwruimte is afhankelijk van de spot.  Als beton wordt gestort moet daarmee vooraf rekening worden gehouden.

Dit betekent dat in een vroegtijdig stadium van de bouw duidelijk moet zijn welke spots moeten worden ingebouwd. De aannemer weet dan bij zijn bestelling van breekplaatvloeren met welke sparingen rekening moet worden gehouden.

7. Driver of Travo.

De LED-driver of trafo is nodig om de LED spot of halogeen spot goed te laten functioneren. De trafo of LED-driver kan niet zomaar overal geplaatst worden. Het beste is om driver of trafo dicht bij de inbouwspot te plaatsen. Daarvoor is extra ruimte nodig in de inbouwbox. Afgeraden wordt om de LED-driver of trafo op afstand plaatsen.

In de inbouwboxen of plasterkits is niet altijd ruimte voor een LED-driver. De LED-driver moet dan extern geplaatst worden. Hoogspoor adviseert om externe plaatsing vooraf met de installateur of bouwbegeleider te bespreken, zodat bij installatie een alternatieve plek voor de LED-driver niet te ver van de inbouwspots kan worden bepaald. Hoogspoor adviseert om, indien mogelijk, bij iedere inbouwspot een eigen transformator/ LEDdriver te plaatsen. Dit voorkomt te zware belasting en dus ook storing.

8. Verlies van spanning.

Als meerdere halogeen of LEDspots (laagspaningszijde) op een rij worden geplaatst, moeten de secundaire draden (laagspaningszijde) even lang worden gehouden om verlies van spanning te voorkomen.

9. Dimmen van inbouwspots.

Zijn inbouwspots dimbaar? Ja zeker!

Kijk goed naar het toegepaste dimprotocol en pas daar de dimmer en de bedrading op aan. En goed naar de toegepaste dimmer of dat deze van het goede type is en de lage vermogens van de LED-lampen aan kunnen.

Het dimmen van inbouwspots is een stuk moeilijker geworden met de komst van LED. Er bestaan verschillende dimprotollen zoals 1-10V, dmx, puch dim dali, fase afsnijd en fase aansnijd. Elk dimprotocol heeft in de muur  een eigen dimunit en eigen bedrading. Om het uiteindelijk te kunnen laten functioneren moet de juiste bedrading en elektronica worden geplaatst.

Ook de lage vermogens en de veelvoud van type dimmers en LED-lampen kunnen bij 230V uitvoeringen problemen als brommende of knipperende LED-verlichting tot gevolg hebben.

10. Bestel tijdig.

Voor het plaatsen van de inbouwboxen is goede maatvoering nodig. Houd rekening met levertijden van inbouwboxen of plasterkits. Onze levertijden verschillen ongeveer van 3 tot 6 weken.

Nu weet je hoe je led inbouwspots in het plafond plaats.

In het gevolg hopen wij dat u de vraag: “Hoe plaats je LED inbouwspots in het plafond?” van bijvoorbeeld uw nieuwe buren kunt beantwoorden! En wie weet kunt u dan samen de led inbouwspots aanleggen.

Maar misschien bent u of uw buren nog beter geholpen als u HOOGSPOOR Design Light betrekt bij het maken van uw verlichtingsplan. We maken voor u een mooi led inbouwspots advies gecombineerd met uw stijl van mooie design modellen binnen het door u gestelde budget. Zo nodig kunnen we ook voor u de plaatsing en coördinatie voor onze rekening nemen zodat u er zeker van kunt zijn dat uw spots goed geplaatst worden.

Klik hier voor meer informatie over hoe wij werken en de lichtplannen voor u in elkaar zetten.

Graag nodigen we u uit in onze showroom waar we vele voorbeelden hebben gemonteerd en u goed de verschillen kunt zien tussen alle modellen.

showroom hoogspoor