hoogspoor blog led spots

LED spots

Hoever zijn we met het vervangen van halogeen? We kennen natuurlijk allang de prettige en kwalitatief goede verlichting welke we met halogeen kunnen maken.

De kwaliteit van LED.

Het vervelende is dat de kwaliteit van LED recht evenredig is met de prijs. Er is veel LED te koop op de markt. De schappen van de bouwmarkt of andere groot winkel bedrijf puilen uit met goedkope LED licht bronnen welke je zo kunt gebruiken als vervanger van de halogeen lamp. Deze LED vervangers zijn veelal gemaakt in het verre oosten. Maar ook de grote merken hebben zich met inkoop producten onderin de markt een positie proberen te veroveren in de LED markt.

Maar is dit werkelijk de verlichting welke we in ons huis willen hebben. De groenige of blauwe LED kleuren van de lichtbronnen met een slechte kleurweergave (kleuren worden niet natuurgetrouw weergegeven) hebben vaak ook nog dim problemen.

LED dimmers.

De LED lichtbronnen hebben een laag wattage. Dit geeft vaak een probleem met de dimmers welke veel mensen al hebben. Daarnaast is niet elke dimmer geschikt om de LED vervangers te dimmen. Zelfs de speciale LED dimmers bieden niet altijd een oplossing. Ook voor ons bij Hoogspoor is het altijd een puzzel om een niet knipperende en brommende LED oplossing te creëren

LED vervangers.

Nog ingewikkelder wordt het met de LED vervangers welke de 12V halogeen lampen moeten vervangen. De zeer veel diversiteit in specificatie van de verschillende trafo’s van verschillende fabrikanten geeft een probleem. Gevolg is dat veel van deze LED vervangers tot brom, knipper en levensduur probleem leiden.

LED chips.

Naast de LED vervangers (halogeen lamp er uit en de LED vervanger erin) zijn er armaturen welke een LED chip als uitgangspunt hebben genomen voor het bouwen van het armatuur. Deze LED chips geven meer licht van een betere kwaliteit. Zo is de licht kleur beter, de kleur weergave beter en heeft de LED veelal de sprankeling welke halogeen ook heeft. De dimbaarheid van deze LED armaturen is ook beter geregeld. De losse drivers (trafo’s) is de ruimte om het dimmen van de LED chip perfect te regelen. Dus technisch een superieur t.o.v. de LED vervangers. Helaas is ook de prijs hoger dan de LED vervanger oplossing. Hierbij moet worden opgemerkt dat uit een LED chip armatuur veelal meer licht komt dan uit een LED vervang oplossing. Dus je hebt vaak ook in het totaal minder spots nodig.

LED verschillen

Bij Hoogspoor hebben we een duidelijke stelling. De kwaliteits verschillen tussen een armatuur met een LED vervanger (ipv een halogeen een LED lamp) en een LED chip zijn zo groot dat wanneer het budget het toelaat je altijd moet gaan voor een LED chip oplossing. De verschillen in prijs zijn kleiner aan het worden. Als je daarbij rekent dat de hoeveelheid spots lager is wordt het verschil van de totale investering weer wat minder.

Wanneer het budget het niet toelaat om te gaan voor een LED chipoplossing, kies voor een kwaliteits LED vervanger. Hiervoor betaal je wel meer dan in de bouw markt, maar de kwaliteit van het licht, de dim en knipper problemen zijn niet geheel opgelost maar welsterk verminderd. Onze ervaring is dat de 230V LED vervangers iets minder licht geven, maar wel veel minder problematisch zijn dan de 12V LED vervangers.

Tot slot.

Wij kunnen voorstellen dat dit een hoop informatie is om te behappen. Wij leggen de verschillen en de overeenkomsten graag nog eens uit in onze showroom. Hoogspoor is een licht expert welke uitblinkt in het maken van een goed licht plan. Hierbij kunnen we u goed helpen. Hoe we dat aanpakken kunt u hier lezen.

Barend van Roessel