...
led toekomst hoogspoor blog

LED lampen: innovatie voor nu en in de toekomst

LED verlichting is de meest ingrijpende verandering in de verlichtingsbranche sinds de uitvinding van het elektrische licht.

Op dit moment zijn de energiezuinige LED lampen al een hoogwaardig en milieuvriendelijk alternatief voor gloeilampen. In de toekomst zullen de LED technologien alleen maar uitbreiden waardoor er ongeëvenaarde verlichtingsmogelijkheden zullen ontstaan.

Wat is een LED lamp?
Een LED lamp is een lichtbron die eenvoudig in het elektrisch circuit past. LED lampen branden door het bewegen van elektronen in halfgeleidend materiaal, een voordeel hiervan is dat ze niet op branden en dus langer mee gaan.

Lager energiegebruik
LED lampen kunnen zeer voordelig zijn in energiegebruik, sommige verbruiken tot 80 procent minder energie. Echter is het belangrijk dat u goed naar het aantal lumen kijkt, deze bepalen namelijk de lichtopbrengst. Naast de kosten die u bespaard door het lage energieverbruik hoeft u ook veel minder nieuwe lichtbronnen te kopen. De meeste fabrikanten geven een levensduur rond de 25.000 uren op, daarmee gaat een LED zo’n vijfentwintig keer langer mee dan een gloeilamp.

We zijn Gewend om lampen uit te zoeken op het aantal watt, maar bij LED lampen zijn lumen veel praktischer. In de tabel hieronder kunt u het aantal watt vergelijken met het aantal lumen.

Wattage (gloeilamp)Lumen (lichtopbrengst)
15 Watt100 – 150 lumen
25 Watt200 – 300 lumen
40 Watt400 – 500 lumen
60 Watt700 – 850 lumen
75 Watt900 – 1100 lumen
100 Watt> 1300 lumen

 

Evolutie
In de laatste 10 jaar is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van LED technologie. LED lampen geven meer licht dan ooit tevoren. Bovendien wordt de helderheid alleen maar beter. Steeds vaker zijn ze te gebruiken als de voornaamste lichtbron, maar we zijn er nog niet. Het licht van een LED lamp is nog steeds niet te vergelijken met dat van een gloeilamp, dit heeft te maken met kleurweergave van het licht.

OLED lampen
De nieuwe soort LED lampen, OLED lampen werken hetzelfde als de LED lampen die we al kennen, maar worden gemaakt van organisch halfgeleid materiaal. OLED lampen zijn ingebouwd in ultradunne panelen en stralen diffuus licht uit dat op u reageert.

Stel u eens voor dat u een donkere kamer betreedt waarin de geavanceerde kroonluchter een zachte gloed uitstraalt. Beeld u eens in dat u uw hand onder een bureaulamp beweegt en dat die als reactie feller wordt of juist dimt.