Nieuws uit Milaan Euroluce verlichtingsbeurs 2019

Nieuws uit Milaan Euroluce verlichtingsbeurs 2019

Italië en specifiek Milaan heeft een grote reputatie opgebouwd als design hoofdstad van de wereld. Veel van de top merken zoals Flos en Artemide en Foscarini zijn dan ook in Milaan gevestigd. Elk jaar vindt in Milaan dan ook de Salone del Mobile plaats, de grote designmeubel beurs. Om de twee jaar wordt deze beurs uitgebreid met de Euroluce.

De Euroluce is de meest vooraanstaande design verlichtingsbeurs. Omdat het ook voor HOOGSPOOR belangrijk is om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en om inspiratie op te doen bezochten wij de Euroluce. De verassende nieuwe trends en ontwikkelingen willen we graag met jullie delen.

Verlichting en trends

Ook in de verlichtings markt hebben we te maken met trends. Al zijn veel collecties blijvend en tijdloos design. Toch zien we langzaam dingen veranderen. Op een beurs als de Euroluce in Milaan is het dan ook altijd goed om alles bij elkaar te zien en daaruit de ontwikkelingen en trends te halen.

COB LED

Meer en meer lampen worden uitgerust met de mogelijkheid van het sturen van verlichting via een app of intelligent domotica systeem. Het protocol Casambi is het meest gebruikte protocol. Verlichtings merken leveren armaturen waarin Casambi is geïntegreerd. Dit geeft veel mogelijkheden voor dimmen en sturing van de verlichting. Een aantal leveranciers doet dit onder eigen merk, zoals Air bij Occhio en MyLight bij Foscarini. De techniek welke men toegepast is van Casambi. Dit zorgt ervoor dat je de verschillende verlichtings armaturen toch in een domotica systeem kunt bedienen.

Nieuws uit Milaan Euroluce verlichtingsbeurs 2019

(draadloze) Licht sturing met Casambi

De Roxxane Leggera wordt opgeladen door een los kabeltje wat onder in de lamp ingeplugd moet worden. Dat is de goedkope versie. Er is namelijk nog een oplossing, een betere volgens ons. Nimbus heeft namelijk goed nagedacht over de functionaliteit van de lamp. Makkelijk opladen hoort daar bij. Nimbus heeft voor de Roxxane Leggera een magnetische oplaaddock ontworpen waar de Roxxane Leggera opgezet kan worden. De magnetische lader klikt gelijk vast en begint met laden. Door met je voet de magnetische dock tegen te houden wordt de lamp ontkoppeld. Maar pas op, het magnetisch dock is een optie. Op het internet wordt de Roxxane Leggera veelvuldig aangeboden zonder dit uiterst nuttige accessoire. Dat zorgt voor een lagere prijs, maar ook voor een lamp welke een stuk minder functioneel is.

Ronde vormen

De vormen worden ronder. We merken dat de organische, natuurlijke vormen meer en meer de overhand hebben. De ontwerpen blijven echter strak en sober.

Nieuws uit Milaan Euroluce verlichtingsbeurs 2019

Cirkels

Bijna elke verlichtingsmerk heeft een slanke cirkel in zijn collectie. De afmetingen van de LED cirkels verschillen enorm. De kleinste zijn 50 cm maar er zijn cirkels gepresenteerd met een diameter van 800 cm. De cirkels zijn leverbaar in diverse materialen en kleuren. Naast wit en zwart zie je ook het gebruik van brons, koper en goud terug. De geïntegreerde LED zorgt voor directe– en indirecte verlichting.

Draadloze armaturen

De ontwikkelingen van de draadloze armaturen gaat door. Deze lampen kunnen via een usb stekker worden opgeladen. De ontwikkeling van de LED zorgt voor een steeds lager energie verbruik zodat de lampen na opladen een steeds langere brandtijd hebben. Er zijn draadloze LED lampen welke al tot 60 uur worden gegarandeerd.

Creativiteit

Het steeds kleiner formaat van de LED geeft ontwerpers de mogelijkheid om heel creatief te ontwerpen. We zien dan ook zeer gewaagde modellen op de markt komen. Niet elk ontwerp is even bruikbaar, maar het geeft wel aan dat de ontwerpen in de toekomst gewaagder en vooruitstrevender zullen zijn.
Nieuws uit Milaan Euroluce verlichtingsbeurs 2019

Akoestische Lampen

Een van de opvallendste ontwikkelingen is wel dat verlichtingsarmaturen bijdragen aan een goede akoestiek in de ruimte. Veel fabrikanten hebben verlichtingsarmaturen ontwikkeld gemaakt van speciaal akoestisch materiaal. Hier ontstaat dus unieke combinatie, verlichting en akoestische oplossingen worden samengevoegd.Kijk naar de film welke we hebben gemaakt voor een indruk van deze inspireerde beurs.