Ruimte in het plafond.

Een belangrijk gegeven is dat bij inbouwspots natuurlijk  voldoende inbouwruimte aanwezig moet zijn.  Bij een verlaagd plafond is  de inbouwhoogte resp. de balkhoogte bepalend voor de keuze van de soort spot.

Bij een betonnen plafond wordt gebruik gemaakt van een inbouwbox. Het formaat van de inbouwbox en dus van de inbouwruimte is afhankelijk van de spot.  Als beton wordt gestort moet daarmee vooraf rekening worden gehouden.

Dit betekent dat in een vroegtijdig stadium van de bouw duidelijk moet zijn welke spots moeten worden ingebouwd. De aannemer weet dan bij zijn bestelling van breekplaatvloeren met welke sparingen rekening moet worden gehouden.

msn-1-box-0_1 hoogspoor

Plaster kit voor
een verwerking
van een inbouw
spot in het plafond 

                                                                                 Voorbeeld
                                                                                 inbouw box voor
                                                                                 een inbouw spot   

Tips.

Tips voor het plaatsen van inbouwspots in het plafond.

Het inbouwen van inbouwspots heeft zorg en aandacht nodig. Hierbij wordt niet altijd stil gestaan. Daarom hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet.

Tips voor het plaatsen van inbouwspots in het plafond.

Tips voor het plaatsen van spots in het plafond geven wij graag aan u zodat het eindresultaat zo goed als mogelijk wordt.

Voor een optimaal eindresultaat bij de plaatsing van spots met bijv. LED lichtbronnen is goede voorbereiding  noodzakelijk en zijn coördinatie en technische uitwerking van groot belang.

Inbouwspots met rand.

Een inbouwspot met rand is het makkelijkst te plaatsen. De rand dekt eventuele oneffenheden rond de inbouwopening af. Omdat de spot een rand heeft welke eventuele oneffenheden of mindere afwerking van het gat afdekt. Toch wordt ook bij deze spots geadviseerd om door middel van plasterkit de rand scherp af te werken. De inbouwspot met rand wordt vaak gebruikt maar ziet er enigszins traditioneel uit.

down-mini-0_1 hoogspoor

  Een inbouwspot
  met rand 

Randloze spots.

Een veel modernere spot is een spot zonder een rand. De randloze spot heeft een moderner uiterlijk, is veel subtieler en minder aanwezig. Wel is het een spot, die, om het er allemaal goed te laten uitzien als de spot is aangebracht in de voorbereiding en bij het aanbrengen van stukwerk extra zorg nodig heeft.. De door de fabrikant voorgeschreven inbouwdelen zijn essentieel en moeten in een vroeg stadium worden geplaatst.

down-mini-0_1 hoogspoor

Voorbeeld van een
randloze spot.

Driver of trafo.

De LED-driver of trafo is nodig om de LED spot of halogeen spot goed te laten functioneren. De trafo of LED-driver kan niet zomaar overal geplaatst worden. Het beste is om driver of trafo dicht bij de inbouwspot te plaatsen. Daarvoor is extra ruimte nodig in de inbouwbox. Afgeraden wordt om de LED-driver of trafo op afstand plaatsen.

Dimmen van inbouwspots.

Het dimmen van inbouwspots is een stuk moeilijker geworden met de komst van LED. Er bestaan verschillende dimprotollen zoals 1-10V, dmx, puch dim dali, fase afsnijd en fase aansnijd. Elk dimprotocol heeft in de muur  een eigen dimunit en eigen bedrading Om het uiteindelijk te kunnen laten functioneren moet de juiste bedrading en elektronica worden geplaatst.

Ook de lage vermogens en de veelvoud van type dimmers en LED-lampen kunnen bij 230V uitvoeringen problemen als brommende of knipperende LED-verlichting tot gevolg hebben.

Maatvoering van inbouwspots.

Elke spot heeft zijn eigen inbouwmaat in doorsnede en hoogte. Hoogspoor adviseert om in een vroegtijdig stadium te bepalen welke spot voor uw situatie geschikt is c.q. welke maatregelen noodzakelijk zijn als voor een bepaald spottype wordt gekozen. Balken of leidingen kunnen in de weg lopen en de afstand tussen muur  en spot verschilt per spot. Bundelbreedte, kantelbaarheid maar vooral het nagestreefde lichteffect   zijn in belangrijke mate  bepalend voor de afstand tot de muur. Voorts moet rekening worden gehouden met openslaande deuren van (keuken)kasten,  slagschaduw en strijklicht dat elke oneffenheid zichtbaar maakt.

Om de zaken overzichtelijk te houden volgen puntsgewijs enkele tips:

Spots in het plafond inbouwen.

 • Gebruik inbouwboxen of plasterkits. De boxen moeten worden geplaatst voordat beton wordt gestort of stucwerk wordt aangebracht. .
 • Behandel de inbouwboxen of plasterkits voor de spots of wandlampen met zorg. De ruimte die de box biedt om de armaturen te plaatsen is precies op het formaat van de armaturen afgestemd.
 • Bestel tijdig. Voor het plaatsen van de inbouwboxen is goede maatvoering nodig. Houd rekening met levertijden van inbouwboxen of plasterkits.
 • Voorkom dat het gat boven een inbouwbox of plasterkit in het plafond te groot is. Dat kan er namelijk voor zorgen dat het stukwerk scheurt bij plaatsing of verwijdering van spots. Hoogspoor adviseert om de gaten in het plafond zeker niet groter te maken in de gebruiksaanwijzing van de inbouwboxen of plasterkits is aangegeven.
 • Geen ruimte voor LED-driver: in de inbouwboxen of plasterkits is niet altijd ruimte voor een LED-driver. De LED-driver moet dan extern geplaatst worden. Hoogspoor adviseert om externe plaatsing vooraf met de installateur of bouwbegeleider te bespreken, zodat bij installatie een alternatieve plek voor de LED-driver niet te ver van de inbouwspots kan worden bepaald.
 • De stuclaag moet minimaal 5 tot 7mm dik zijn om de inbouwboxen of plasterkits rijkelijk te bezetten. Een te dunne laag stucwerk kan leiden tot scheurvorming als de armaturen geplaatst worden.
 • Bij het monteren van de inbouwboxen of plasterkits moeten, om roestplekken in de stuclaag te voorkomen, schroeven worden gebruikt die onder geen enkele omstandigheid kunnen roesten. Randloze inbouwarmaturen moet de inbouwbox of plasterkit zeer strak worden gestuukt. De kwaliteit van de stukadoor is van wezenlijk belang voor de uiteindelijke afwerking en uitstraling van uw wand- of plafondarmatuur.
 • Als meerdere halogeen of LEDspots (laagspaningszijde) op een rij worden geplaatst, moeten de secundaire draden (laagspaningszijde) even lang worden gehouden om verlies van spanning te voorkomen.
 • Kijk goed naar het toegepaste dimprotocol en pas hierop de dimmer en de bedrading aan. Kijk goed naar de toegepaste dimmer of dat deze van het goede type is en de lage vermogens van de LED-lampen aan kunnen.
 • Kijk goed naar de maatvoering, zitten de spots op de juiste plaats en kloppen de inbouwmaten? Het gebruik van plasterkits en door de fabrikant voorgeschreven inbouwdelen voorkomt fouten.
 • Montagevoorschriften en noodzakelijke voorbereidingen voor inbouwspots zijn op internet te vinden.
 • Hoogspoor adviseert om, indien mogelijk, bij iedere inbouwspot een eigen transformator/ LEDdriver te plaatsen. Dit voorkomt te zware belasting en dus ook storing.

Door deze tips hopen wij dat u in staat bent om de inbouw spots succesvol te plaatsen.

Maar misschien bent u nog beter geholpen als u HOOGSPOOR design light betrekt bij het maken van uw verlichtingsplan. We maken voor u een mooi plan gecombineerd met uw style van mooie design modellen binnen het door u gestelde budget. Zo nodig kunnen we ook u voor u de plaatsing en coördinatie voor onze rekening nemen zodat u er zeker van kunt zijn dat uw spots goed geplaatst worden.

Kijk hier voor meer informatie over hoe wij werken en de plannen voor u in elkaar zetten.

Kom kijken in de unieke showroom waar we vele voorbeelden hebben gemonteerd en u goed de verschillen kunt zien.