casambi systeem

Casambi domotica systeem of speelgoed?

Casambi producten worden door meer en meer verlichtingsleveranciers als besturingsmogelijkheid als optie aangeboden. Casambi is inmiddels een standaard protocol aan het worden om je verlichting mee te kunnen bedienen. Wat is Casambi nou eigenlijk, en wat kun je ermee?

Casambi intelligent schakelen met je telefoon

Casambi is een simpel en stabiel draadloos schakel systeem dat mogelijk maakt om je verlichting te schakelen via een app op je telefoon, een draadloze schakelaar of zelf een bestaande schakelaar. Maar een Casambi domotica systeem kan meer. Het zijn namelijk intelligente schakelaars en dimmers. Je kunt er bijvoorbeeld licht scenes mee maken, schakelen op zons- opkomst of ondergang of bijvoorbeeld als een centraal-uit schakelaar. Dit zijn de belangrijkste functies welke veel consumenten op hun wenslijst hebben staan voor een domotica systeem.

Casambi besturen telefoon

Casambi Bluetooth Technologie

Casambi is gebaseerd op Low Energy Bluetooth technologie. Dit is stabieler dan bijvoorbeeld Wifi. Er ontstaat een mesh netwerk. Dat is een netwerk waarbij elke Casambi blokje contact heeft met ieder ander Casambi blokje dat hij ziet. Zo ontstaat een netwerk dat stabieler is dan een gewoon netwerk. Want als de verbinding tussen blokjes wegvalt om een of andere reden, is er door het mesh-netwerk altijd een andere weg te vinden waardoor het betreffende Casambi blokje aangestuurd wordt. Aandachtspunt hierbij is een zogenaamde kooi van faraday. Dat is de metalen omgeving waarbij signalen van radio zenders niet binnen kunnen komen en niet kunnen verzonden worden. Dus als je een Casambi blokje in een metalen behuizing legt heb je grote kans dat de radiosignalen het blokje niet bereiken en het systeem dus niet goed functioneert.

Casambi is eenvoudig te bedienen

Casambi bedienen kan op verschillende manieren. De eenvoudigste manier om de Casambi unit te bedienen is met een gewone schakelaar. Via de App op de telefoon kun je de Casambi unit op de gewenste dim stand zetten. In de App kan worden ingesteld dat als de spanning wegvalt (bijvoorbeeld door de schakelaar over te halen) en weer terug komt (de schakelaar weer aan) het Casambi blokje weer gaat functioneren op de laatst ingestelde stand.

Een andere manier om het Casambi blokje te bedienen is via de Casambi App welke gratis beschikbaar is voor IOS en Android bij de Google Play Store. Met een smartphone met een Bluetooth mogelijkheid is deze te installeren en kun je het Casambi blokje bedienen. Ook is het systeem in te stellen met deze App. Dus je hebt geen ingewikkelde software nodig om je Casambi domotica installatie te installeren of aan te passen.

Casambi draadloze schakelaars

Casambi heeft ook diverse draadloze schakelaars. Een mogelijkheid is om de handschakelaar te gebruiken als een soort afstandsbediening. Deze kan ook in een houder op de wand worden geplaatst en is verkrijgbaar in wit of zwart. Een andere optie is om met een draadloze schakelaar, passend binnen het aanwezige schakelmateriaal, de Casambi unit(s)  te bedienen. Dan kun je Casambi in zijn geheel integreren in je eigen woning met eigen looks en feel.

casambi-xpress-zwart-en-wit-voorkant_1

Casambi en verlichtingsmerken

Casambi units hebben meer te bieden dan de technologie en de mogelijkheden van de Casambi blokjes. De kracht zit ook in de vele verschillende verlichtingsfabrikanten het als mogelijkheid aanbieden bij hun producten. Daardoor ben je niet afhankelijk van een fabrikant, maar kun je verschillende merken verlichting door elkaar gebruiken. Er zijn al meer dan 100 verlichting bedrijven welke de units aanbieden. Te denken valt aan Occhio, Zumtobel, BRUCK, Louis Poulsen, Nimbus, Serien, Delta Light, TAL, en bijvoorbeeld Osram.

Casambi en losse blokjes

Casambi en de functionaliteit van de losse blokjes. Verreweg het sterke punt van Casambi vind ik dat je het systeem kunt integreren ook al is je lamp er niet mee uitgerust. De afmetingen van de Casambi blokjes zijn dusdanig klein dat er vrijwel altijd wel een plaatsje te vinden is om deze toe te passen. Daarnaast is het Casambi systeem zo goed uitgedacht dat de bediening ook goede oplossingen heeft. Zo kun je in bestaande situaties, bijna alle lampen integreren in een simpel domotica systeem.

Waarom Casambi?

Casambi heeft een aantal voordelen:

  • LED geeft veel problemen met het dimmen. Casambi heeft deze veelal opgelost.
  • De domotica units zijn voor veel verschillende lichtbronnen en ELD protocollen geschikt.
  • De Casambi units zijn makkelijk te installeren.
  • Casambi units zijn makkelijk te programmeren
  • De Casambi units zijn op verschillende manieren te bedienen zijnde met de App, een schakelaar of een afstandsbediening.
  • Het heeft geavanceerde mogelijkheden zoals het maken van licht- scenes, het schakelen bij zonsopkomst of ondergang of bijvoorbeeld een centraal uit schakelaar op tijdschema’s en combineren met bewegingsmelders.
  • Casambi heeft low energy Bluetooth technologie waardoor het mesh netwerk zeer stabiel wordt gemaakt. Hoe meer blokjes hoe stabieler.
  • Losse Casambi blokjes kunnen vaak ook in bestaande armaturen en in niet geïntegreerde merken in het Casambi netwerk worden opgenemen.
  • Veel merken integreren Casambi als een standaard oplossing in hun lampen.
 
Bekijk hier de Casambi producten in onze webshop.
 
 
Logo