Een lichtplan maken. Hoe gaat dat in zijn werk?

Lichtplan maken

U wilt een lichtplan maken maar u heeft geen idee waar u moet beginnen? Herkenbaar!

Veel klanten van HOOGSPOOR hebben vragen over de verlichting van hun kamer of ruimte in huis. Waar moeten de lampen precies komen, welke armaturen, hoeveel en welk soort licht past erbij? In de HOOGSPOOR-showroom vertellen klanten ons dat ze goede verlichting best ingewikkeld vinden. De meeste mensen kijken vooral naar lampen die ze mooi vinden maar niet altijd naar wat voor licht de lamp geeft. Hetzelfde geldt voor verlichting in de tuin. Het vraagt vakkennis om een sfeervol verlichte tuin te maken.

HOOGSPOOR is ook specialist in het samenstellen van lichtadviezen voor de professionele markt. Voor de zakelijke markt nemen we andere uitgangspunten. Zo zorgen we ervoor dat de verlichting van werkplekken, kantoren en vergaderruimtes aan de arbo-eisen voldoet. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat er een fijne werksfeer heerst. We werken graag met designcollecties maar we bedenken ook creatieve oplossingen met betaalbare technische verlichting. Zowel voor een verbouwing van een bestaand pand als voor een nieuwbouwproject kunt u ons inschakelen.

lichtplan 3

In een paar stappen naar een totaal verlichtingsplan!

Een totaal verlichtingsplan van HOOGSPOOR bestaat uit een aantal stappen. We delen ze graag met u!

  • Het intakegesprek
  • Basisverlichting
  • Sfeerverlichting
  • Functionele verlichting
  • Inspiratie functionele verlichting
  • In de showroom en online
  • Verlichting dimmen, of juist niet?
  • Creatieve lichteffecten
  • Wij werken uw lichtplan technisch uit!
  • HOOGSPOOR, voor al uw vragen over verlichting

Het intakegesprek

Onze adviseurs beginnen altijd met een intakegesprek. Tekeningen van de betreffende woning, tuin of bedrijfspand vormen de basis van dit gesprek. We inventariseren wat de mogelijkheden zijn van uw huis of project. Kunnen we inbouwen in wanden en plafonds of hebben we te maken met bestaande lichtpunten? Wat zijn de plafondhoogtes? Worden alle wanden en plafonds gestuukt? Dit soort vragen komen allemaal aan bod.

Daarnaast kijken we naar de architectuur van het pand. Heeft het pand bijzondere architectonische onderdelen die extra aandacht vragen? Denk bijvoorbeeld aan een vide. Verder is het belangrijk dat we inzicht krijgen in de indeling van de ruimtes. Heeft u een keukentekening, hoe zijn de sanitaire ruimtes ingedeeld? Waar komt de eethoek en hoe wordt bijvoorbeeld uw zithoek ingedeeld?

Verder vragen we naar uw wensen op het gebied van het verlichten van wanden voor bijvoorbeeld kunstwerken of foto’s. En worden er kleuren gebruikt op de wanden? Ook houden we rekening met de soort vloer in de ruimte.

Het belangrijkste doel van het intakegesprek is dat de adviseur een gevoel krijgt bij de sfeer die u zoekt in uw woning. Kiest u voor strak design, voor zwart-wit of geeft u de voorkeur aan warme, sfeervolle kleuren? Wilt u een stoere, industriële uitstraling of houdt u van trendy kleuren en materialen zoals koper en brons? Het kan allemaal. Daarom stellen we ook veel vragen over materiaalkeuzes voor bijvoorbeeld de keuken, de meubels, de vloeren en het sanitair.

We geven u een rondleiding door de showroom waarbij we u diverse armaturen laten zien, om zo inzicht te krijgen in uw voorkeuren. Er zijn armaturen in verschillende prijsklassen. Ook dit bespreken we in het intakegesprek.

adviesgesprek

Basisverlichting

Een lichtplan bestaat kortweg uit basisverlichting en sfeerverlichting. We starten met het bepalen van de basisverlichting. Dit doen we veelal met indirecte verlichting vanuit wanden en met spots in de plafonds. Om de ruimte te vergroten werken we met indirecte verlichting en met spots zorgen we voor functionele verlichting op bepaalde plaatsen. Zo draagt goede basisverlichting al meteen enorm bij aan de sfeer in de ruimte.

In onze showroom in Tilburg kunnen wij u veel verschillende soorten (basis)verlichting laten zien. We tonen u wandlampen en spots in allerlei uitvoeringen en materialen. Het intakegesprek vindt altijd plaats in de showroom zodat we diverse opties samen kunnen bekijken. Voor een eerste indruk: ons uitgebreide aanbod in basisverlichting kunt u ook online bekijken.

Sfeerverlichting

Wat is sfeerverlichting? Het woord zegt het al: sfeer creëren met verlichting. Het geeft ook meer persoonlijkheid en karakter aan de ruimte.

Naast spots en wandlampen voor indirecte verlichting dragen inbouw- en opbouwspots bij aan de sfeer. Zo kunt u met spots bijvoorbeeld een kunstwerk verlichten en het werk daardoor meer laten spreken. Door te spelen met licht en donker (schaduw) creëren we extra sfeer. Bij een decoratieve armatuur ontstaat sfeer door een combinatie van het interieur, contrast en licht en de vorm en materiaal van de lamp. En door een rustige lamp boven de tafel te hangen kan bijvoorbeeld een schilderij meer opvallen en daarmee wordt de sfeer eveneens benadrukt.

lichtplan woonkamer

Functionele verlichting

In een kantoor moet u natuurlijk kunnen werken. De arbowetgeving schrijft voor dat er een bepaald lichtniveau nodig is op de werkplek. Er zijn ook plekken waar andere activiteiten plaatsvinden, denk aan overleg of samen brainstormen. Deze verlichting hoeft niet hetzelfde egale lichtniveau te hebben als die van de werkplekken. Juist door deze plekken anders te verlichten brengt u sfeer en gezelligheid in een werkomgeving.

Inspiratie functionele verlichting

In een keuken eet u niet alleen onder sfeerverlichting, maar heeft u ook functionele verlichting nodig om eten te bereiden. Ter vergelijking, in de badkamer wilt u juist sfeervolle verlichting om ontspannen te kunnen baden, maar daar heeft u ook goed licht nodig voor het opmaken of scheren.

Ook in de garderobe is wat extra verlichting fijn. En waar u de administratie doet, is een leeslamp erg handig. En zo kunnen we nog talrijke voorbeelden geven van het belang van functionele verlichting.

In de showroom en online

In onze showroom in Tilburg kunt u veel verschillende soorten verlichting zien, zowel basis- en sfeerverlichting als functionele verlichting. We hebben een royaal aanbod in hanglampen, staande lampen, wandlampen, tafellampen en plafondlampen. Verder maken we gebruik van voorbeeldboxen van diverse merken zodat u alle opties van de materiaaltoepassingen kunt zien. Onze klanten vinden het een echte beleving en inspirerend om in de showroom rond te kijken. U ziet er meer dan alleen de vorm en uitvoering van een lamp, maar ook de manier waarop het licht schijnt. U bent van harte welkom in onze showroom.

Verlichting dimmen, of juist niet?

Door het dimbaar maken van verlichting in uw woning, tuin of bedrijfspand kunt u op ieder moment de juiste hoeveelheid licht bepalen. Hierdoor kunt u eenvoudig de sfeer beïnvloeden op ieder moment van de dag.

Een paar voorbeelden. In uw kantoor wilt u functioneel licht om alles goed te kunnen zien. Maar bij de vrijdagmiddagborrel is een andere sfeer en hoeveelheid licht gewenst! Als u de krant leest aan tafel wilt u mogelijk meer licht dan tijdens een gezellig etentje aan dezelfde tafel, of juist andersom. En bij een filmavondje op de bank is het fijn als u de lampen kunt dimmen naar zo weinig mogelijk licht.

Helaas zijn niet alle armaturen dimbaar. Het dimmen van ledverlichting is erg gecompliceerd! Veel armaturen zijn niet dimbaar met de traditionele (fase)dimmers maar er zijn wel andere oplossingen, zoals een Dali-dimmer of 1-10V systeem. Dit vraagt een aanpassing in de installatie. Vanzelfsprekend kunnen wij u alle informatie en uitleg geven over dimmen. Neem gerust telefonisch of via email contact met ons op. U kunt natuurlijk ook langs komen in de showroom.

Creatieve lichteffecten

Met licht is het mogelijk om prachtige speciale effecten te realiseren! Als u deze integreert in uw lichtadvies of lichtplan wordt het eindresultaat een unieke persoonlijke verlichting van uw huis.

U kunt denken aan een LED-lijn in de muur verwerkt i.p.v. een wandlamp op het toilet. Kom gerust eens naar de showroom om te zien hoe wij dit hebben gedaan. Of een LED-lijn onder de keuken om de keuken te laten zweven. Een gekleurde LED om een paar accenten te zetten. Kleine inbouw wandlampjes als oriëntatieverlichting. En zo zijn er nog veel andere creatieve ideeën. Het maakt uw woning bijzonder, persoonlijk en sfeervol. U kunt spelen met licht en de ruimte steeds aanpassen naar de sfeer die die u op dat moment wenst.

Wij werken uw lichtplan technisch uit!

Met een technisch goed uitgewerkt lichtplan voorkomt u uitvoeringsproblemen en aanpassingen tijdens de bouw of verbouwing. Laat HOOGSPOOR dit voor u regelen en wij zorgen voor de aanlevering van alle technische aandachtpunten van de toegepaste armaturen. We verwerken deze informatie in een overzichtelijk schema dat u kunt overdragen aan de installateur. Informatie over o.a. lichtpunthoogtes, sparingsmaten en dimprotocollen worden in het overzicht vermeld. Het is belangrijk dat u keuzes maakt voor de juiste armaturen voordat de uitvoering start. Elke armatuur heeft namelijk andere specificaties. Zo voorkomt u problemen of stress tijdens het uitvoeren van het plan. Wij helpen u met elke stap zodat u niets vergeet.

HOOGSPOOR, voor al uw vragen over verlichting

Wij hebben alle kennis in huis! Bijvoorbeeld over de hoogte waarop een wandlamp het beste tot zijn recht komt en de ideale afstand tot aan de wand of kast, om het lichteffect zo goed mogelijk uit te laten komen. Wij weten hoe een LED-lamp gedimd moet worden en hoe de leidingen en de bedrading moeten worden voorbereid. Daarnaast hebben we verstand van domoticasystemen en leggen we u graag uit hoe alles werkt.

Ook hebben we technische kennis over de beste toepassing van de lampen in uw woning, tuin of bedrijfspand. Een lamp in de muur bouwen of een spot in het plafond verwerken vereist bepaalde kennis, die we bij HOOGSPOOR in huis hebben.

Onze lichtadviseurs hebben een brede kijk op de verschillende modellen uit de collecties van onze fabrikanten. Zo kunnen we voor ieder budget en elke smaak een oplossing vinden. Alle lichtadviseurs van HOOGSPOOR kunnen een goed lichtplan of lichtadvies voor u maken. En in onze showroom kunnen we u veel armaturen en toepassingen laten beleven. Onze professionele kennis en jarenlange ervaring, gecombineerd met onze passie voor het vak, maakt van HOOGSPOOR de ideale partner voor de verlichting van uw woning of zakelijk project!