...

7 Tips om energie te besparen met LED

Het lijkt soms zo makkelijk. Je verwisselt een halogeenlamp voor een LED vervanger en je bent klaar om energie te besparen. Toch kan het in de praktijk wat lastiger zijn. Als je de LED lamp gaat dimmen, bijvoorbeeld. Ook knipperende en brommende LED lampen die de beloofde levensduur niet halen, zijn ons niet vreemd.

Wilt u ook energie besparen en uw lichtbronnen vervangen door ledverlichting? Graag geven we u 7 slimme tips waarmee u meteen aan de slag kunt!

 1. Zorg dat de LED lichtbron past!
 2. Kies de gewenste hoeveelheid licht
 3. Het licht schijnt anders uit een LED lamp
 4. Gebruik van bestaande dimmers
 5. Help, mijn LED lamp knippert!
 6. Voor gevorderden: de 12 V trafo
 7. Wat is de levensduur van mijn LED lamp?
Halogeen naar LED

1. Zorg dat de LED vervanger past!

Een halogeenlamp is een zeer effectieve lamp, hij geeft veel licht en neemt maar weinig oppervlakte in beslag. De LED lamp kan vaak 1 op 1 uitgewisseld worden met de halogeenlamp, maar niet altijd! Sommige LED vervangers zijn groter dan een halogeen lamp. Dit komt doordat er naast een chip ook elektronica moet worden geplaatst om de LED aan te sturen en een koelelement om de chip te koelen. Dit moet allemaal passen in de behuizing van de oude halogeenlamp. Hierom zijn LED lampen vaak wat groter en geven ze minder licht. Tip: Past uw LED vervanger niet in uw armatuur? Verwijder het afdekglas van de halogeenlamp voor net wat meer ruimte.

2. Kies de gewenste hoeveelheid licht

LED vervangers geven doorgaans minder licht dan gloei- of halogeenlampen. Dit hoeft geen probleem te zijn. We gebruiken vaak een sterkere lamp dan dat we werkelijk nodig hebben en gebruiken dan een dimmer voor de juiste lichthoeveelheid en lichtkleur.

Voor Led lampen geldt: hoe kleiner de lichtbron, des te minder de lichtopbrengst. Fabrikanten zoeken doorlopend naar oplossingen voor goede LED vervangers voor hun verlichting. En soms bestaat de goede LED vervanger voor uw lamp gewoon nog niet. Samen met u kijken we graag naar een oplossing.

Tip: Wist u dat de lichtkleur van een LED lamp niet kan veranderen door een dimmer? Een dimmer past u alleen toe om de hoeveelheid licht te kunnen regelen.

3. Het licht schijnt anders uit een LED lamp

Een LED lamp is anders opgebouwd dan een gloei- of halogeenlamp en daardoor schijnt het licht ook anders uit de lamp. Zo zijn er LED lampen die geen licht rondom kunnen geven. Met zo’n type LED in een lamp met een kap blijft de onderste helft van de kap donker. Bij de keuze van de LED lamp is het van belang om te bepalen of de LED lamp geschikt is voor uw armatuur en of het licht vergelijkbaar uit de lamp zal schijnen. Het is lastig in te schatten, dus wij adviseren u om een paar verschillende alternatieve te proberen.

4. Gebruik van bestaande dimmers

Niet elke dimmer is geschikt om een LED vervanger te dimmen. Vaak zijn oudere dimmers ongeschikt om kleine vermogens te dimmen. Als je een LED lamp van 5W wilt dimmen met een dimmer die pas gaat werken vanaf 40W of zelfs 60W, doet de dimmer niet wat u verwacht. Het is soms lastig om uit de specificatie van de dimmer op te maken of de combinatie wel of niet werkt. Tip: Gebruik een dimmer die op een aantal verschillende manieren op de LED lamp aangepast kan worden.

Bij HOOGSPOOR hebben we compensatoren in het assortiment die de oude dimmer een beetje voor de gek houden, waardoor deze toch goed gaat werken. We hebben drie verschillende soorten voor u, om te testen welke voor uw situatie het best werkt.

Ook hebben we dimmers met instelmogelijkheden als uw oude dimmer toch vervangen moet worden. Deze dimmer kan worden toegepast met alle grote merken afdekplaatjes, zodat u uw schakelmaterialen kunt blijven gebruiken. Wij kunnen dat zo voor u maken dat er geen verschil is met het bestaande schakelmateriaal. Tip: stuur ons een foto van uw schakelmateriaal, dan bestellen we het juiste onderdeel.

Wist u dat er ook draadloze dimmers bestaan? Bijvoorbeeld van Casambi, een draadloos dimsysteem speciaal voor LED. Lees deze blog voor de mogelijkheden.

5. Help, mijn LED lamp knippert!

Niks is zo vervelend als een knipperende lamp. Dit gebeurt als de LED lichtbron in een lage stand staat. Dan werken de dimmer en de LED lichtbron niet goed samen. Dit kan vaak opgelost worden door de dimmer net iets hoger te zetten.

Er zijn ook dimmers waarbij je een minimale stand kunt instellen zodat de LED lichtbron niet zal knipperen. Soms ligt de oorzaak van het knipperen buiten de lamp. Het energienet kent kleine dipjes in de spanningstoevoer en er worden signalen in de spanningslijn gezet waar de LED lamp op regeert. Dit is helaas niet te voorkomen, maar het duurt meestal ook maar heel kort.

6. Voor gevorderden: de 12V trafo

Overweegt u een 12V LED vervanger? Daar komt net iets meer bij kijken, we leggen het graag uit.

De trafo van een 12V LED vervanger heeft vaak een ondergrens om goed te kunnen functioneren. Als je de trafo onderbelast, is het resultaat knipperen, brommen en uitvallen. Het juist afstemmen van de LED lichtbron op de trafo is dan ook heel belangrijk. Soms moet de bestaande trafo vervangen worden voor een trafo die beter geschikt is voor de betreffende LED lichtbron. Wij hebben trafo’s die al vanaf 1W functioneren.

Eerlijk is eerlijk, het dimmen van een LED lamp in combinatie met een 12V halogeen trafo is voor gevorderden. Soms kiezen we ervoor om het armatuur om te bouwen naar 230V halogeen omdat dat minder problemen geeft met dimmen. Van de meeste 230V LED lampen kunt u op internet een lijst zien, met welke dimmers ze getest zijn en welke combinatie de beste resultaten geeft. Maar niet alle dimmers van elke fabrikant zijn getest. Een dimmer die niet op de lijst staat, kan mogelijk tóch een goede oplossing zijn voor uw lichtbron. Tenslotte is ook het vervangen van de fitting voor een GU10 fitting een goede oplossing. De GU10 LED lichtbron is een 230V LED vervanger. We hebben dan geen trafo nodig.

Is dit allemaal te technisch voor u? Geen probleem! Zelfs voor de ervaren specialisten van HOOGSPOOR is het afstemmen van de trafo op de lamp niet altijd simpel. Maar samen met u vinden we altijd de juiste oplossing!

7. Wat is de levensduur van mijn LED lamp?

Fabrikanten beloven steevast heel veel branduren. Wij merken in de praktijk dat deze lang niet altijd gehaald worden. Voor bepaalde merken regelt HOOGSPOOR de garantie, maar vaak moet u zelf de garantie claimen bij de fabrikant. Tip: Bewaar de bon en de verpakking van de lampen om gebruik te kunnen maken van de garantie die de fabrikant biedt.

Extra tips voor LED vervangers:

 • Koop dimbare LED lampen.
 • Wilt u LED lichtbronnen vervangen? Neem gerust een paar verschillende onderdelen mee om thuis te testen.
 • Bouw indien mogelijk het armatuur om naar 230V LED lampen…
 • …of laat HOOGSPOOR de volledige lamp ombouwen. Wij hebben een aantal goede ombouw sets.
 • Bekijk of uw dimmer (nog) geschikt is.
 • Wees niet bang om iets uit te proberen. Het lukt niet altijd ineens!
 • Bepaal of de LED lamp past in het bestaande armatuur.
 • Koop lichtbronnen van goede kwaliteit om problemen in de installatie te voorkomen.
 • Bewaar de doosjes en de aankoopbon om eventueel garantie te kunnen claimen.

HOOGSPOOR: maatwerk in LED vervanging

Bij HOOGSPOOR hebben we géén kant-en-klaar recepten voor het wisselen van LED lichtbronnen. We hebben er wél veel ervaring mee en we weten dat het hierbij altijd om maatwerk gaat. Wat bij de ene klant goed werkt, kan bij de andere in de praktijk toch tegenvallen, en andersom. Bij HOOGSPOOR zijn we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op LED gebied en wij zullen u altijd graag op weg helpen. Samen vinden we de beste lichtoplossing!

Energie besparen met LED

Halogeen lampen ombouwen naar LED

Onze medewerkers krijgen veel vragen over het ombouwen van halogeen armaturen naar LED. Heel begrijpelijk, gezien de noodzaak om te besparen op energiekosten. Bent u nieuwsgierig hoeveel u kunt besparen met LED? Wij geven u graag een voorbeeld, reken maar

Lees verder »
blog verlichting

Dimmen van LED-verlichting

Dimmen van LED-verlichting LED dimmen is niet zo eenvoudig als het dimmen van een gloeilamp. LED-verlichting kan op verschillende manieren gedimd worden. Voor een leek is het best ingewikkeld, want wat wordt er bedoeld met dali? Of met Triac? Uiteraard

Lees verder »
Oluce Atollo

Verlichting Design klassiekers!

De verlichting design klassiekers toppers zijn extra in prijs verlaagd! Daarom willen wij u graag vertellen hoe zij zich hebben weten te ontwikkelen tot de hedendaagse klassiekers. Zij hebben zich, elk op zijn eigen manier, kunnen onderscheiden op het gebied

Lees verder »