Zit het lichtpunt verkeerd?

Soms loop je tegen praktische problemen aan bij het maken van een lichtplan. Regelmatig zien we het gebeuren dat klanten starten met een bouw of renovatie maar er wordt niet aan de verlichting gedacht, gevolg lichtpunt verkeerd. Ook is het bouwkundig niet altijd mogelijk om de lichtpunten te verplaatsen.

Samen met Doret Schulkes-interieurarchitect hebben we vaak creatieve oplossingen gezocht voor dit probleem. Zij heeft daarop besloten om hierover met wat hulp van HOOGSPOOR een blog te schrijven. Deze oplossingen voor praktische licht oplossingen willen we u niet onthouden. Onze eerste gast blogger, Doret Schulkes.

Zit het lichtpunt verkeerd boven je eettafel?

Door: Doret Schulkes interieurarchitect.

Het lichtpunt aan het plafond zit vrijwel nooit precies boven de eettafel. Wat zou je kunnen doen om de stroom netjes op de goede plek te krijgen als je niet de stukadoor nog eens wilt laten komen? Welke opties heb je nog meer?

De installateur, de stroom en de lamp lichtpunt verkeerd

Het is zo jammer als je een mooie lamp wilt ophangen en de aansluiting moet nog worden opgelost. Als je niet vooraf hebt kunnen aangeven waar je de tafel gaat plaatsen gaat de installateur de zogenaamde centraaldoos het liefst midden in de ruimte maken.

Wil je de eettafel niet in het midden van de kamer zetten? Dan heb je een probleem: laat je de stroomkabel in het zicht of maak je een kabelgoot van het elektrapunt naar de plek van de lamp?  En hoe sluit je alles netjes op elkaar aan?

Ideetje voor de ideale lamp

Hanglampen die werken op een batterij zouden voor veel plekken een oplossing zijn. Geen last van aansluitpunten, lichtpunten en kabels verkeerd geplaatst. Ik ken zulke hanglampen al wel voor buiten, maar hanglampen op een batterij voor in huis ken ik niet. Misschien een idee voor de productontwerpers? Aan en uit te schakelen kan al prima draadloos!

Oplossing voor mijn zoon (en voor jou)

Afgelopen januari is mijn oudste zoon verhuisd. En je begrijpt: het lichtpunt boven de eettafel zat niet waar hij het wilde hebben. De tafel zou er zelfs helemaal niet onder staan. Ook bij hem (tja, de appel valt niet ver van de boom) grote frustratie. “Mam’, vroeg hij, ‘hoe ga ik dit oplossen?”

Voor hem, en ook voor jou, bedacht ik daarom 9 manieren om tot een bevredigend resultaat te komen als je lichtpunt verkeerd zit.

Ik zocht het

– in de verplaatsing van het aansluitpunt op diverse manieren;

– in de vorm van de lamp zelf en;

– in andere creatieve oplossingen.

Negen oplossingen voor als je lichtpunt verkeerd en niet zit waar je het zou willen hebben.

  1. Gebruik hulpmiddelen om de stroom naar de juiste plaats te voeren.
  2. Verplaats het aansluitpunt door een paneel aan het plafond te maken.
  3. De lamp heeft een grote voetplaat waardoor je wat kunt schuiven.
  4. Zoek een lamp waarbij de ophangkabels en de stroomdraad gescheiden zijn van elkaar.
  5. Zoek een lamp met een extra busje om de lamp aan te hangen. Je kunt dan zelf het ophangpunt van de lamp bepalen.
  6. De verplaatsing is onderdeel van het ontwerp.
  7. Verlicht de tafel vanaf de wand of met een staande lamp.
  8. Hang de lamp asymmetrisch boven de tafel.
  9. Gebruik onze methode…

 

Alle 9 oplossingen "lichtpunt verkeerd" in voorbeelden.

Hieronder beschrijf ik 9 oplossingen welke ik heb gevonden voor dit probleem.

1. Hulpmiddelen om de stroom naar de juiste plaats te voeren

De Lightswing is een prima oplossing. En de plafondbalk Superlicht ook. Maar jammer genoeg kunnen beiden niet geplaatst worden als de lamp een trafo of converter in de voet heeft. De Extention kabelgoot van Eglo kan dan wel. Zo kun je een verkeerd geplaatst lichtpunt makkelijk oplossen.

2. Maak een paneel

Plaats een paneel boven de eettafel op zo’n manier dat ook het aansluitpunt achter het paneel wegvalt. Een strak paneel (mat) in de kleur van het plafond valt nauwelijks op.  Het paneel mag zelfs groter zijn dan je tafel is. Ik adviseer je om er een akoestisch paneel van te maken. Dan los je meteen het probleem van veel galm rondom de eettafel op. En zo’n plafondpaneel werkt beter dan een wandpaneel. Het is (meestal) groter en absorbeert het geluid dichter bij de plaats waar het geluid wordt geproduceerd, namelijk aan de tafel.

3. De lamp heeft een grote voetplaat

Naast de oplossingen hier boven, kan een lamp met een grote voetplaat je probleem misschien al oplossen. Kijk eens naar langwerpige lampen als de Cosmos, de Mito van of de Falling, SOL en BES. Zij hebben een plafondbak van ongeveer 50 cm, dus heb je een mogelijkheid achter de bak te schuiven.

4. De ophangkabels en de stroomdraad zijn gescheiden van elkaar

Als het lichtpunt en de plaats van de lamp niet ver van elkaar af zitten, kun je een armatuur kiezen waarbij de ophanging van de lamp gescheiden is van de elektrische bedrading. De ophangpunten moeten niet in dezelfde voet uitkomen als de stroomdraad. Bijvoorbeeld de bekende lampen 2097 kroon van Flos en Sera en de langwerpige lampen Solo en Solo.

5. Lamp met extra busje zodat het ophangpunt niet direct onder de voet van de lamp hoeft

De lamp Convivio decentrata levert een mooi busje mee, om het armatuur op de juiste plaats te hangen terwijl de voet van de lamp op het aansluitpunt zit. Voor een, twee of drie armaturen. Foscarini heeft ook een dergelijk ophangsysteem. Dit kun je op allerlei lampen toepassen. Let op want dit systeem is niet op alle lampen toepasbaar. Vraag het even na in de winkel. Ook werkt het alleen als je maar een lamp wilt ophangen. Bij meer lampen moeten alle voeten bij het aansluitpunt komen. Dat ziet er vreemd uit.

6. De verplaatsing is onderdeel van het ontwerp

Een flexibele arm waarbij je de kap naar de gewenste plaats kunt draaien, is al wat langer op de markt. Zoals de Tolomeo Sospensione Decentrata of de Mantis BS4L en North hanglamp en de Robinson hanglamp. Ken je de Twiggy plafondlamp op arm? Bij de 265 van Flos wandlamp komt de arm vanaf de wand en gebruik je een stopcontact aan de muur.

Nieuwer zijn de armaturen waarbij de bedrading een onderdeel uitmaakt van het ontwerp. Hier moet je zelf creatief aan de slag. Je bepaalt je eigen lijnen met behulp van kabels en vastzetpunten. Bijvoorbeeld de lampen Aim en String. Net als de Neuro. Het merk Vibia heeft diverse opties, bijvoorbeeld Tubes.  

Ook de nieuwe super platte spanningsrails kunnen de stroom verplaatsen naar de plek waar je de lamp wilt hebben. Kijk eens naar het minimalistische systeem Zero van Flos.

Bij de laatste twee opties kun je zelfs het hele plafondpunt negeren en vanuit een wandstopcontact de stroomvoorziening verzorgen.

7. Geen lamp hangen

Hang geen lamp boven de tafel maar verlicht de tafel op een andere manier. Bijvoorbeeld de klassieker Elle, de Tolomeo Mega, Twiggy en de Balance kunnen naast een tafel staan en het licht op tafel werpen. Ook indirecte verlichting door een wandlamp of een staande lamp kan je tafel verlichten. Het licht komt via het plafond naar de tafel.

8. Aansluitpunt gewoon gebruiken

Heb je wel eens overwogen om de lamp asymmetrisch op te hangen? Op de foto boven dit blog hangt de lamp ook niet in het midden van de tafel.

Je zult wel merken dat je eerder aan de lichte kant van de tafel gaat zitten. Ga je de hele tafel gebruiken omdat je met meer mensen bent, verlicht het donkere deel van de tafel dan op een andere manier. Zet bijvoorbeeld een oplaadbare lamp op de tafel. Die heeft immers geen kabel en stekker nodig. Bekijk hiervoor eens de Bellhop tafellamp en de Bon Jour Unplugged, de Fatboy Edison of Ginger tafellamp.

9. Onze manier

Uiteindelijk hebben we de lampen van mijn zoon nog anders opgehangen. Bij het lichtpunt verkeerde aansluitpunt hebben we de plafondrozet van designtopics gebruikt en de voet van de lamp hebben we niet tegen het plafond aan gehangen maar met behulp van afstand-busjes 2 centimeter los van het plafond. Zo kan de bekabeling (kabels of kabelgootje) onder de rozet en de voet aangesloten worden.

D•O•R•E•T•

Er zijn veel dingen in je interieur die mee bepalen hoe je je voelt in huis. Wordt je bewust van deze elementen om een huis te maken dat elke dag bijdraagt aan je geluk. Dat noem ik een heerlijk huis.
Techniek is een van de 5 sleutels van mijn methode D·O·R·E·T·. In de 21e eeuw hebben we vele technische middelen om je huis te verbeteren. Kunstlicht vormt hier een belangrijk onderdeel in. Licht is van groot belang en kunstlicht kan een positieve bijdrage leveren aan ons leven. Voor ’s avonds is het zelfs sterk bepalend voor de sfeer.

 

Ik deel graag mijn kennis met je, want ik ben ervan overtuigd dat met de technieken van  D·O·R·E·T· iedereen in een heerlijk huis kan wonen. Wat je stijl ook is.

Lees er alles over op mijn website en in mijn boek Hoe krijg ik een heerlijk huis, 5 sleutels om zelf toe te passen.   

Start nu meteen met de T van Techniek en verbeter het kunstlicht in je huis.

 

Ik wens je een heerlijk huis!

 

Doret Schulkes

Interieurarchitect

www.doretschulkes.nl

D•O•R•E•T•

[betekenis]  Iedereen een heerlijk huis
[acroniem]  Daglicht, Onbewuste signalen, Rust, Eerst zelf,
Techniek. De 5 sleutels naar een huis dat iedere dag bijdraagt
aan je geluk en zelfs aan je gezondheid.

Nog veel meer modellen lichtpunt verkeert

De modellen en mogelijkheden zijn veelvuldig om het probleem van een verkeerd lichtpunt op te lossen. Daarnaast is onze monteur met slimme montage soms in staat om soms het lichtpunt een klein stukje te verplaatsen!

Ook hebben we speciaal nette afdekplaatjes van 1 mm dikte in het rond en vierkant laten maken welke geschikt zijn om de centraal doos af te dekken.

Veel klanten geven aan dat het ondanks deze blog het moeilijk op te lossen probleem blijft. Bij HOOGSPOOR zijn we er gespecialiseerd in zoeken van dergelijke oplossingen. Kom naar de showroom om uw situatie voor te leggen. We helpen u graag.

Showroom met verlichting

HOOGSPOOR heeft een showroom met verlichting. We kunnen niet alles laten zien, maar wel hebben we veel hangen. In  de showroom kun je veel van de belangrijke design lampen vinden. Het wisselt, want je kunt de lampen gewoon kopen uit de showroom. Als je liever een nieuwe hebt kan dat natuurlijk ook gewoon. De lampen vervangen we telkens voor nieuwe modellen, zodat we telkens een wisselende collectie van lampen in de showroom hebben staan.

Kom langs in de showroom

De showroom met verlichting is vrij toegankelijk. Wij staan klaar met onze licht experts om u verder te helpen. Onze lichtadviseurs kunnen u helpen met een lamp boven tafel, een plannetje voor je woonkamer of een lichtadvies voor u geheel woning. Let wel op onze openingstijden,we zijn op maandag en dinsdag wel aanwezig, maar zijn druk met het uitwerken van de licht plannen. U kunt dan terecht op basis van een afspraak. Van woensdag tot en met zaterdag kunt u gewoon binnen lopen. Als u wil dat er tijd voor u hebben is het verstandig dat u een afspraak maakt. Dan houden we rekening mee dat u komt en hebben we tijd voor u welke u verdient. U kunt via de contact pagina aangeven wanneer u graag langs zou willen komen.

HOOGSPOOR erkent Design merken

HOOGSPOOR verkoopt veel design merken zoals; Flos, Artemide, Lumina en nog veel meer, vele modellen zijn beschikbaar in de showroom. Dus als een lamp niet op de website staat kunnen wij het armatuur toch leveren. Stuur een mail of vul het contact formulier in om uw vraag te stellen. Telefonisch kunt u ons natuurlijk ook bereiken of via onze webshop. Met onze eigen technische dienst kunnen we monteren of andere problemen oplossen, zoals het vervangen van dimmers ed. Voor eventuele garantie kunt u naar onze showroom komen waar we u graag persoonlijk helpen. Heeft u specifieke vragen over bepaalde designer merken, lampen, systemen of over wat voor u de beste toepassing is? Neem contact met ons op, onze adviseurs denken graag met u mee. Telefoonnummer 013 542 51 82

Designer lamp ergens goedkoper?

Wij zijn er van overtuigt dat we de beste prijs kunnen aanbieden aan onze klanten. Vraag via de mail of telefoon uw offerte aan en wij bieden u een scherpe offerte aan. Gecombineerd met onze unieke showroom, kennis van verlichting en techniek kunnen wij u de beste hulp bieden, we zijn tenslotte geen ordinaire webshop. We zijn er van overtuigt dat u bij ons de beste informatie kunt krijgen en de beste deal.

Unieke HOOGSPOOR showroom

Wij begrijpen dat u ook graag de modellen wilt zien van bepaalde designer merken. We hebben een grote collectie van designer armaturen in de showroom voor u klaar staan. We hebben niet alle modellen en uitvoeringen van alle designers in de showroom gepresenteerd, maar we hebben wel veel lampen in de showroom die we u kunnen laten zien. De HOOGSPOOR showroom is ruim 400 m2 groot en gevestigd in een sfeervol gebouw. De showroom is KNX gestuurd wat de mogelijkheid geeft om veel verlichting te demonstreren. We adviseren om even te bellen als u een specifiek armatuur wilt zien. U kunt even bellen naar (013)542 51 82 of stuur een mail naar info@HOOGSPOOR.nl en u kunt ook contact opnemen via de contact pagina.