Halogeen lampen ombouwen naar LED

Onze medewerkers krijgen veel vragen over het ombouwen van halogeen armaturen naar LED. Heel begrijpelijk, gezien de noodzaak om te besparen op energiekosten.

Bent u nieuwsgierig hoeveel u kunt besparen met LED? Wij geven u graag een voorbeeld, reken maar mee. Stel u vervangt de 77W halogeen lamp in uw Tolomeo tafellamp voor een 7,5W LED lamp. Hierbij bespaart u 69,5W per uur. Als de lamp ongeveer vier uur per dag brandt, bespaart u al gauw 278W per dag. Met de huidige energieprijzen van €0,80 per kWh* bespaart u €0,22 per dag. Met een aanschafwaarde van de LED lamp van €11,73 heeft u deze dus in 11,73/0,22 = 53 dagen terugverdiend waarna u €80 per jaar kunt besparen. Maak deze rekensom maar eens voor alle lampen in uw woning en tel uit uw winst…!

*1 okt. 2022 Vattenfall, bron: gaslicht.com

Halogeen naar LED

Een aantal armaturen kunnen wij ombouwen naar een armatuur met een echte LED module erin. Een LED module is efficiënter, gaat langer mee en is makkelijker te dimmen. Er bestaan ook oplossingen om armaturen om te zetten naar LED vervangers. Dit lijkt makkelijk, maar in de praktijk is het best gecompliceerd. Hierom adviseren wij u ook om te overwegen of uw armaturen vervangen kunnen worden. Wilt u meer weten over het vervangen van uw lampen door LED, lees dan deze blog.

Welke lampen kunnen we ombouwen naar LED?

Deze meest verkochte modellen bij HOOGSPOOR kunnen we ombouwen naar een lamp met een echte LED module:

 • Surf wandlamp van Artemide
 • Zero wandlamp van Lucitalia
 • Tibo wandlamp van Toss B (small)
 • Tibo wandlamp van Toss B (big)
 • Occhio Sento halogeen
 • Occhio Puro halogeen
 • Occhio Piu halogeen
Artemide surf wandlamp

Artemide Surf ombouwen, zo werkt dat

De Surf wandlamp is een veel verkocht halogeen armatuur. De lamp heeft een elegante strakke, maar toch organische vorm. Wij halen het binnenwerk van het armatuur eruit en maken twee punten verfvrij. Dit zorgt ervoor dat de LED modules goed contact maken met de aluminium buitenkant van de lamp. We plaatsen de LED modules met een speciale koelpasta in het armatuur zodat de LED module goed kan koelen. Om de lichtverdeling iets te verbeteren plaatsen we een opalen afdekking over de LED modules.

Surf wandlamp 300W halogeen, om te bouwen naar 2 x 10W LED dim to warm en perspex afdekking.

Kosten € 150,- per armatuur

 

Toch op zoek naar een nieuw armatuur? Bij HOOGSPOOR adviseren wij u graag.

 

Ombouw Zero van Lucitalia

Het ombouwen van de Zero halogeen wandlamp gaat ongeveer op dezelfde manier als het ombouwen van de Surf wandlamp. We halen het binnen werk eruit, maken twee punten op de bodem verfvrij, ook weer om ervoor te zorgen dat de LED goed contact maakt met het aluminium. Met een speciale koelpasta plakken we de LED op de bodem. Om het licht goed te spreiden plaatsen we ook voor dit armatuur een opalen afscherming.

Zero wandlamp 300W halogeen, om te bouwen naar 2 x 10W LED dim to warm en perspex afdekking.

Kosten € 140,- per armatuur

 

Toch op zoek naar een nieuw armatuur? Bij HOOGSPOOR adviseren wij u graag.

Zero wandlamp
Tibo wandlamp

Ook Tibo wandlampen van Toss B kunnen we aanpassen!

Het ombouwen van de modellen Tibo big en Tibo small gaat op dezelfde manier: we verwijderen de fitting van de halogeenlamp om plaats te maken voor de LED modules. Ook hier halen we de verf van het armatuur weg waar de LED modules moeten komen. Nu zullen we een extra beugel maken waar de opalen plaat op kan rusten. De opalen afscherming bevestigen we bij de onderste opening aan de beugel en de bovenste leggen we los op deze beugel. Zo worden de LED modules goed afgeschermd.

Tibo wandlamp 300W halogeen, om te bouwen naar 2 x 10W LED dim to warm en perspex afdekking.

                                      Kosten € 160,- per armatuur.

 

Advies: dit armatuur is nieuw (in LED variant) aan te schaffen vanaf €222,81 waarmee u veel moeite kan besparen.

LED modules voor de Occhio lampen Sento, Piu en Puro

Occhio heeft voor zijn oude armaturen een goede oplossing. Het is niet eenvoudig om op het kwaliteitsniveau dat Occhio nastreeft een passende en kwalitatief goede module te maken. Occhio is erin geslaagd om voor de Sento, Piu en de Puro een module te ontwikkelen die aan alle lichteisen voldoet. De clipLED modules zijn zo gemaakt dat ze redelijk makkelijk zelf geplaatst kunnen worden. Er zijn ook korte instructievideo’s om u op weg te helpen.

De Sento, Piu en de Puro zijn er in verschillende uitvoeringen: komt er aan één kant licht uit uw armatuur of aan twee kanten? Daar zijn verschillende LED modules voor gemaakt. Kijk dus goed welke versie u heeft, voordat u gaat bestellen. Heeft u twee linkerhanden? U kunt de lamp natuurlijk ook brengen zodat wij de ombouw regelen voor u. Onze monteur is daar behoorlijk handig in!

                                Kosten: vanaf €150,- per armatuur

Occhio piu
Occhio sento
Occhio puro
Previous
Next

Meer informatie over de clipLED modules nodig? Zowel de Sento, Piu en de Puro modules zijn terug te vinden op onze website:

Toe aan vernieuwing?

Wist u dat u de kosten van het ombouwen van bijvoorbeeld de Tibo wandlamp al na een half jaar heeft terugverdiend? Wij rekenen het graag even voor u uit. Uitgaande van gemiddeld vier branduren per dag, bespaart u 1120W per dag. Met de huidige energieprijzen is dat al gauw een besparing van ca. 90 cent per dag. Dit houdt in dat u uw investering na 160/0,90 = 177 dagen, dus binnen een half jaar, heeft terugverdiend.

Echter merken wij dat de lichtopbrengst in de omgebouwde LED versies vaak tegenvalt. Dit komt doordat LED modules een stuk groter zijn dan de halogeen modules en de grootte van de LED module toeneemt naarmate de lichthoeveelheid  verhoogt. Hierom passen enkel de kleine LED modules in de armaturen, welke dus ook een lage lichthoeveelheid hebben. Hiernaast bestaat er altijd nog de onzekerheid of dat de oplossing zal werken. De werking is onzeker omdat wij zien dat elk armatuur anders reageert op de ombouw. Hierom adviseren wij onze klanten vaak om te overwegen of de lampen aan vernieuwing toe zijn. Zo is de Tibo Big LED van Toss B nieuw aan te schaffen vanaf €258,82. Door bovenstaande rekensom ook hierop uit te voeren, heeft u uw investering na 258,82/0,90 = 288 dagen, dus ruim 9 maanden terugverdient en daarnaast veel moeite bespaard. Ook biedt HOOGSPOOR een ruime collectie aan LED verlichting welke variëren in prijs. Onze adviseurs nemen graag de tijd om met u mee te kijken wat het beste in uw woning past. Kom hiervoor langs in onze showroom of maak een afspraak!

Tips voor het ombouwen naar LED

Om te voorkomen dat het ombouwen naar LED onverhoopt tegenvalt, delen we graag onze ervaringen met u:

 • We vervangen uw halogeen lamp voor een of twee LED chips, dim to warm voor de Surf, Zero en de Tibo modellen. Daar komt echter minder licht uit dan uit een halogeen lamp. In de praktijk zal de hoeveelheid licht voldoende zijn, afhankelijk van de situatie. Wij overleggen dit graag met u.
 • De Occhio modellen krijgen een behoorlijk grote LED module, maar ook deze geeft iets minder licht. Tegen een meerprijs kunnen we een extra LED chip plaatsen.
 • Als u een dimmer gebruikt, kan het zijn dat u die ook moet aanpassen. Het knipperen van de LED units of het minder ver kunnen dimmen van de LED heeft waarschijnlijk met uw dimmer te maken.
 • Wij gebruiken 230V LED chips. Die zijn wat gevoeliger voor schommelingen in het lichtnet en voor de puls in het lichtnet als de straatverlichting aangaat. De kans op knipperen van de LED gedurende de avond is dus (minimaal) aanwezig.
 • De Occhio LED modules zijn 2700K. Deze zullen als u de lamp dimt niet warmer worden van lichtkleur, maar minder licht geven. Ofwel, u kunt de lichtsterkte dimmen, maar niet de kleur.
 • De manier waarop de aangepaste lamp licht schijnt, wijkt af van het origineel. We gebruiken bijvoorbeeld een punt lichtbron i.p.v. een langwerpige lichtbron. Doordat we de lichtverdelingsspiegel uit het armatuur halen, wordt de lichtverdeling ook anders.
 • Het armatuur wordt zo aangepast dat u er van uit moet gaan dat het terugbouwen naar halogeen of gloeilamp onmogelijk is.
 • Bij HOOGSPOOR gebeurt het ombouwen door een deskundige en het vergt tijd. Als u uw lamp bij ons afgeeft, bent u de lamp dan ook enige tijd kwijt.
 • U dient het armatuur zelf eraf te halen en weer terug te plaatsen. We kunnen dit ook voor u verzorgen, daar zijn kosten aan verbonden.
 • Wij raden u aan vooraf met ons te overleggen of ombouwen voor u een goede optie is.

We doen ons best om voor meer armaturen ombouwsets te ontwikkelen. Via onze website en nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte.

Ook zijn wij via de mail en telefonisch bereikbaar voor verdere vragen over de vervanging van halogeen naar LED.

Mail: info@hoogspoor.nl

Tel: +31 (0)13 542 5182

Meer informatie nodig? Laat uw email achter en een overzichtelijk informatieblad met meer informatie wordt naar u toe verstuurd!