Een lichtplan voor een monumentale woning

De renovatie van een eeuwenoud huis

Het lichtplan voor deze monumentale fabrikantenwoning met designverlichting is onder andere in samenwerking met: Promaat Interieurbouw, Beast Interiors, Studio Do Disturb, J.C. van de Voort, Bartels Hifi TV Domotica, Vestia Kachels, Van Loon Galleries, B-Dutch, Tegel en Natuursteen Brabant.

Lichtplan oorspronkelijke artsenwoning.

Hoe pak je de renovatie aan van een monumentale fabrikantenwoning waarvan er geen bouwtekeningen bestaan? Dit was nou precies de uitdaging waarmee een stel uit Tilburg te maken kreeg. Aangezien dit een pand betrof die in de negentiende eeuw is gebouwd, bestonden er geen plannen in het kadaster. Dit heeft hen ertoe bewogen alles zelf op te meten en dus op schaal in te tekenen. Het heeft na de renovatie wel meer inzichtelijkheid kunnen geven in wat de mogelijkheden waren voor het interieur, met name het lichtplan. Maar hoe zorg je ervoor dat het historisch karakter niet verloren gaat na een renovatie? En welke rol kan juist het gebruik van licht hierin een rol spelen? Door gebruik te maken van vintage en modern, van echte kunstwerken, antiek en persoonlijke spullen is de overgang naar vernieuwing gerealiseerd. Hierin mag het lichtplan uiteraard niet ontbreken, dit zorgt er notabene voor dat de accenten worden belicht van het interieur.

Er is hierbij ook gekeken naar hoe alle ruimtes worden gebruikt, waarbij het ontwerpen van een lichtplan een essentieel onderdeel is gebleken die deze passage van oud naar nieuw subtiel overbrengt zonder het verlies van zijn karakter. Door armaturen op bepaalde posities in de woning te plaatsen is er een mooi effect gecreëerd, daarnaast is het gebruik van design lampen die wat meer aanwezig zijn een prachtige combinatie van subtiliteit en verfijning.

De hanglamp boven het keukenblok is de Occhio Mito 60, een prachtig exemplaar die het interieur compleet maakt in de keuken wat het centrale ontmoetingspunt is van de woning. Wanneer je dit combineert met inbouwspots worden bepaalde attributen binnen een ruimte uitgelicht. 

Verder bestaat een deel van de basisverlichting uit wandarmaturen van onder andere het merk Serien, Kreon en Flos. Het subtiel plaatsen van de armaturen maakt dat het lichtplan mooi verwerkt is in het interieur.

Wilt u ook een lichtplan laten maken voor uw nieuwbouwvilla, woning, bedrijfspand of tuin?

Ga dan snel naar onze lichtplannen pagina en bekijk de opties.

Wij bedanken German Bourgeat (Art of Living) voor alle geweldige foto’s van dit project.

Uitgelichte elementen

Mini Multiple Trimless 2x LED

Occhio Mito Sospeso 60 variabele Hanglamp

Impressie van het project

Toegepaste armaturen

lucellino
Wandlamp Lucellino Wall
Designer: Ingo Maurer
Bekijk in de webshop
Sento_verticale_bronze_2
Wandspots van Sento Verticale
Designer: Axel Meise
Bekijk in de webshop
lui_alto_schwarz_rose_gold
Plafondspots van Lui Alto
Designer: Axel Meise
Bekijk in de webshop