Railverlichting, nieuwe mogelijkheden

Verlichting op een rail heeft een ouderwets imago. De beelden van de grove rails van vroeger staan veel mensen nog op hun netvlies. Maar vergeet dit beeld gerust. De moderne railverlichting is klein, geraffineerd en…echt design!

Railverlichting

Rails zijn probleemoplossers

Je kent de situatie wel. Je hebt een schilderij of familiefoto’s aan de muur die je graag wilt uitlichten, maar er is geen lichtpunt in de buurt. Een mooie rail met spots kan een prima oplossing zijn. Je haalt de spanning van een verder weg gelegen lichtpunt en met de rails verplaats je deze naar de juiste positie. Lichtprobleem opgelost!

Rails maken je flexibel

Een van de grote voordelen is natuurlijk dat je spots kunt verplaatsen met een rail. Heb je verschillende foto’s die je een paar keer per jaar wilt wisselen? Verander je jouw interieur regelmatig? Of misschien verplaats je de eettafel af en toe voor een etentje met extra gasten. Railverlichting kan een goede oplossing zijn. De spots of hanglampen kun je op verschillende plaatsen op de rail zetten en daardoor heb je steeds licht waar je dit nodig hebt.

Kosten beperken

Bij HOOGSPOOR gebruiken we railverlichting ook in nieuwbouw. Door creatief met de rails om te gaan kunnen we meerwerkkosten beperken. Zo gebruiken we vaak rails met slimme Casambi dim- en schakelonderdelen. De aannemer hoeft dan minder aansluit- en schakelpunten te maken en we komen soms ook goed uit met een loze leiding of bestaande lichtpunten.

railverlichting-keuken

Verschillende soorten railverlichting

3-fase rails

De meest bekende is de 3-fase rails, dat is railverlichting die vaak in winkels wordt toegepast. Soms is deze wat groter en grover, maar dat is misschien juist de stoere of industriële sfeer die u zoekt.

Doordat de rails zoveel worden toegepast is de keus van spots erg groot, maar niet alle spots zijn geschikt voor een woonhuis. Er zijn ook spots die speciaal gemaakt zijn voor particulier gebruik. Kijk maar eens naar de Lui spot voor de 3-fase rails.

Een ander voordeel van de 3-fase rails is dat er losse adapters zijn, waar verschillende hanglampen aan kunnen hangen. Daarmee bent u minder afhankelijk van wat er te koop is en heeft u veel meer keuze in hanglampen, die allemaal op de verlichtingsrail aangesloten kunnen worden.

3-fase rails betekent dat de verlichting in drie groepen op de rails te verdelen is. Op de adapter zit een selectieknop waarmee je kunt bepalen in welke groep de lamp moet gaan branden. Je moet dan ook wel drie aansluitpunten hebben om de rails in drie groepen te kunnen bedienen.

1-fase rails

Een kleinere versie is de 1 fase 230V rails, die is wat kleiner en subtieler. Het werkt net als de 3-fase rails op 230V. Ook hiervoor zijn veel spots van verschillende fabrikanten te krijgen, die veelal met dezelfde adapters werken.

Moderne 48V railsystemen

De nieuwste railsystemen zijn een combinatie van subtielere afmetingen met de mogelijkheid om de spots op de rails los van elkaar aan te sturen. De meeste 48 V rails komen van één fabrikant en er passen veel merken spots op.

Een nadeel: de plaats van de converter. Sommige merken, zoals Flos, hebben een nette oplossing waarbij de driver in een fraai afgewerkt kastje komt te zitten. Maar bij andere systemen moet je de converter ergens neerleggen.

Om de spots individueel aan te sturen zijn er grofweg twee technieken. Er zijn spots met een Casambi module, dit werkt goed en eenvoudig. Daarnaast zijn er spots met een Dali driver. Dali is een dimmethode waarbij de driver een adres heeft. De spots worden dan door middel van een intelligent systeem individueel aangestuurd. Nog een lesje aansturen voor gevorderden: er zijn ook modulen van Casambi waarbij je de Dali spots in vier groepen kunt verdelen. Te ingewikkeld? Begrijpelijk! Wij adviseren u graag.

inbouw rail
Ingebouwde railverlichting

Elegante 48V rails

Er zijn verschillende 48V rails, van klein (7 x 17 mm) tot groter. Het zijn opbouwsystemen, maar er zijn ook inbouw railsystemen die in het plafond komen. Je ziet dan alleen een minimalistische streep op het plafond, waar spots uit komen.

railverlichting-als-lichtoplossingen-in-de-woning
Railverlichting om de muur uit te lichten

Liever nog creatiever?

Tegenwoordig hoeven het niet alleen maar rechte rails te zijn. Er zijn creatieve oplossingen op de markt. Denk eens aan de Infra Structure van Flos, een combinatie van een hangend railsysteem met algemene verlichting en spots. Of het Diversion systeem dat juist met schuine lijnen werkt. Een ander creatief railsysteem is het Funivia systeem van Artemide.

Railverlichting wordt naast zakelijke toepassingen ook steeds vaker in woonhuizen gekozen. Ons moderne assortiment railverlichting past door een eigentijdse look helemaal in de interieurtrend van nu en is een luxe aanvulling voor uw woning. Denk bijvoorbeeld aan het uitlichten van een kunstobject aan de muur of het werkblad in de keuken. Op kantoor en in andere zakelijke ruimtes is dit railsysteem een stijlvolle manier van centrale verlichting. Het mooie aan railverlichting is dat het een modulair systeem is. Je kunt de spots op elke willekeurige plek op de rail klikken.

Kies de juiste onderdelen

Een railsysteem bestaat meestal uit veel verschillende onderdelen. Dit is dan ook de reden dat we deze niet allemaal op onze site kunnen aanbieden. De kans dat u een onderdeel vergeet te bestellen of een combinatie kiest die niet werkt, is vrij groot. Laat ons adviseren zodat u zeker weet dat u het juiste bestelt.

Railverlichting advies

Railsystemen met spots of met algemene verlichting zijn er in allerlei soorten en maten. We helpen u graag met het vinden van een goede oplossing en het samenstellen van de juiste onderdelen. Lees hoe we werken en maak een afspraak in onze design showroom. Uiteraard kunnen we daar ook diverse systemen demonstreren.

railverlichting