Verlichting en Interieur

Tips voor verlichting in de verschillende ruimtes. Veel klanten weten niet waar ze rekening mee moeten houden. Ze kijken alleen naar een mooie lamp. Licht is meer dan het tegenovergestelde van donker en verlichting is meer dan een lamp of een mooi ontworpen armatuur aan het plafond. Licht is emotie en verlichting bepaalt de sfeer.

“Een ruimte wordt alleen maar prettiger en functioneler met de juiste verlichting.”

Verlichting is een vak apart, voor veel mensen is het uitzoeken van de juiste verlichting dan ook vaak lastig. Wanneer u de informatie op deze webwinkel echter goed doorleest zal dit al een stuk makkelijker gaan. Mocht het echter alsnog onduidelijk blijven voor u en wilt u graag advies van een expert dan kunt u altijd de hulp inroepen van HOOGSPOOR Design Light. 

Verlichting brengt een woning tot leven en brengt sfeer. Licht is namelijk gevoel, met de juiste verlichting kunt u van uw woning een prettige leefomgeving maken. Wanneer u het licht echter op de verkeerde manier toepast kan uw woning als minder prettig worden ervaren. Hier proberen we u uit te leggen hoe u licht kunt toepassen. Graag willen we u de vele mogelijkheden van licht laten zien door ideeën te verstrekken en u te inspireren en geven u een hoop tips.

Fil de Fer van Catellani & Smith​ vloerlamp

Licht in de woonkamer

Een woonkamer heeft verschillende functies en is een ruimte die dan ook op veel verschillende manieren wordt gebruikt. Het licht wat u hier toepast kunt u het beste dimbaar maken, zodat het voor elke functie kan worden afgesteld. De functie van de dimmer kan ook nog op verschillende wijze worden toegepast. Door met lichtsterkte te spelen krijgt u een interessant geheel. 
Wat u goed in de gaten moet houden bij het maken van een plan voor de verlichting is de lichtbundel van een armatuur. Te veel licht is namelijk ook niet prettig.

Tips en punten woonkamerverlichting

 • Tijdens het televisie kijken is het voor u ogen zeer prettig als de wand er achter zwak verlicht is. Op deze manier wordt het contrast minder groot.
 • Zorg dat de ruimte met behulp van indirecte basisverlichting wordt uitgelicht. Met accentverlichting kunt u heel mooie contrasten maken.
 • Wanneer u in een fauteuil een boek wilt lezen is het fijn dat u een armatuur hebt dat u op uw boek kunt richten. Daarnaast is het belangrijk dat u niet in het licht kijkt. De lamp moet daarom bij voorkeur in hoogte verstelbaar en draaibaar zijn.
 • Een prettige zithoek creëert u met goede sfeerverlichting, deze maakt u met sfeerlampen.
 • Door achter in de ruimte verlichting te plaatsen zorgt u voor een dieptewerking in de ruimte
 • Gebruik verschillende soorten licht door elkaar. Dat maakt het spannender.

Licht in de keuken

De keuken is de plek in huis waar de meeste ongelukken gebeuren. Door effectieve en juist geplaatste verlichting te gebruiken kunnen veel ongelukken voorkomen worden. In de keuken vinden vaak belangrijke activiteiten plaats, ook hiervoor is goede verlichting belangrijk. Algemene verlichting voor in de keuken kunt u heel eenvoudig verkrijgen door een hanglamp te plaatsen. Als u hier ook nog een dimmer bij plaatst, heeft u de mogelijkheid om de lichtsterkte te variëren. 
Door spots recht boven het werkblad te plaatsen krijgt u een sterke lichtbundel op de plek waar u aan het werk bent. Door sfeerverlichting te plaatsen kunt u de keuken mooi uitlichten wanneer u hier niet aan het werk bent.

Tips en punten keukenverlichting

 • Tip: heeft u een keuken met vitrinedeuren? Combineer dit met vitrineverlichting zo kunt u nog meer sfeer aanbrengen in de keuken.
 • Wanneer u een keuken heeft zonder bovenkasten of een kookeiland, kunt u downlighters boven het werkblad hangen. Hierdoor krijgt u een niet verblindende en effectieve werkverlichting.
 • Door bepaalde objecten spannend uit te lichten creëert u een aangename sfeer. Hierdoor wordt de gezelligheid tijdens het eten vergroot. U kunt bijvoorbeeld een fruitschaal mooi uitlichten.
 • Met spotverlichting kunt u de kastdeuren van uw keuken mooi uitlichten. Iets zoeken in de kast wordt nu ook makkelijker. Bovendien vergroot u hiermee de algemene verlichting in uw keuken.
 • Een bureaulamp is ook gemakkelijk toe te passen in een keuken, u kunt dan even iets uitlichten als u dat wilt. Hebt u dit extra licht even niet nodig dan kunt u het gewoon weer uitzetten.
Daphine vloerlamp van Lumina led

Licht in de slaapkamer

In de slaapkamer hebt u verschillende soorten licht nodig. Ten eerste hebt u een niet verblindende basisverlichting nodig. Zo kunt u alles goed zien wanneer u bijvoorbeeld het bed opmaakt. Daarnaast hebt u effectief gericht licht nodig voor wanneer u nog even iets wilt lezen. Daarnaast is sfeerverlichting aan te raden om de harde contrasten te verzachten.

Tips en punten slaapkamerverlichting

 • De algemene verlichting kunt u goed naast een kast monteren. Het licht wordt op deze manier via de kast de ruimte in gereflecteerd. U hebt nu ook goed licht om iets uit de kast te pakken, hierbij wordt degene die nog in bed ligt niet verblind door het licht.
 • Voor een goede leesverlichting bij uw bed is een bureaulamp een goede keuze. Een bureaulamp heeft namelijk de functie dat u het goed ergens naar toe kunt richten. Zo kunt u de lichtbundel in uw boek plaatsen en hebben andere personen hier geen last van.
Licht project HOOGSPOOR badkamer

Licht in de badkamer

Voor een goed lichtplan in de badkamer heeft u minstens twee armaturen nodig. Vaak zijn wanden in een badkamer betegeld, dit reflecteert het licht goed zodat het egaal over de ruimte wordt verspreid. Boven de spiegel die in de badkamer hangt, moet u een armatuur zo plaatsen dat u geen slagschaduw krijgt op uw gezicht. Dit doet u door een armatuur tegen de wand recht boven de spiegel te plaatsen.

Tips en punten badkamerverlichting

 • Wanneer u een spiegelarmatuur gebruikt met updown effect geeft deze een dubbel effect. Het licht dat naar beneden wordt gestraald geeft een egale lichtbundel die u gezicht mooi uitlicht wanneer u voor de spiegel staat. Het licht dat omhoog wordt gestraald werkt mee aan de algemene verlichting.
 • Wanneer u halogeenverlichting gebruikt krijgt u een mooie heldere verlichting in uw badkamer. Met een dimmer kunt u op een eenvoudige manier een spannende sfeer creëren.

Licht in de kinderkamer

Gevarieerde verlichting maakt de kinderkamer gezellig en zet het kind aan tot activiteit. Een goede basisverlichting is hierbij zeer belangrijk. Kies een plafondlamp die niet verblindend werkt en die de speelvlakken op de vloer goed verlicht.

Tips en punten verlichting kinderkamer

 • Een gezellige leeshoek met een bank of bed krijgt u door een armatuur te plaatsen die het licht gericht verspreidt.
 • Wandarmaturen met verschillende sterktes aan licht bieden veel mogelijkheden. Omhoog gericht geven ze de ruimte een zachte algemene verlichting. Omlaag gericht zijn het leeslampen. En afzonderlijk met een zwakke lichtbundel krijgt u een nachtlamp.
 • Door verschillende maten spots op verschillende plaatsen in het plafond in te bouwen krijgt u een sterrenhemel.
 • Voor een werkplek heeft u effectief licht nodig dat een gerichte bundel geeft. Door de wand achter het bureau ook zwak te verlichten, wordt de overgang tussen licht en schaduw behaaglijker voor de ogen van uw kind.
 • Tip: voor de veiligheid van uw kinderen kunt u het beste losse snoeren voorkomen. Bevestig eventuele losse snoeren vast aan de muur.
Licht Project HOOGSPOOR

Licht in de hal

Het licht in de hal moet uitnodigend overkomen, het moet dus geen donker hok worden. Creëer een spannende verlichting met een armatuur dat algemene verlichting geeft en wandverlichting met gericht licht.

Tips en punten verlichting hal

 • Een wand die gericht verlicht is geeft een warme sfeer waardoor de entree uitnodigend is.
 • Wanneer u een spiegelarmatuur gebruikt met updown effect geeft deze een dubbel effect. Het licht dat naar beneden wordt gestraald geeft een egale lichtbundel die uw gezicht mooi uitlicht wanneer u voor de spiegel staat. Het licht dat omhoog wordt gestraald werkt mee aan de algemene verlichting.
 • Voor het licht in de gang voor de spiegelarmatuur kunt u het beste kiezen voor een warme kleur.
Licht project HOOGSPOOR

Licht in de eetkamer

De verlichting boven de eettafel heeft als doel om het tafelblad uit te lichten. Het licht moet echter ook een prettige leefomgeving creëren en waar u oog direct opvalt. De eettafel wordt vaak voor verschillende activiteiten gebruikt, het is daarom verstandig de lichtsterkte regelbaar te maken door een dimmer.

Tips en punten eetkamerverlichting

 • De armatuur moet op een goede hoogte hangen: 55-60 cm boven de tafel is de ideale hoogte. U kunt de mensen rond de tafel nu nog zien zitten en u wordt niet verblind door het licht dat uit de armatuur komt.
 • Tip: wanneer u klein behuisd bent hoeft u niet altijd te kiezen voor een hanglamp boven uw tafel. In een kleine behuizing kunt u goed gebruik maken van een kleptafel. U hangt een bureaulamp aan de wand en na de maaltijd draait u deze weg en doet u de klep van de tafel omhoog.
 • Een hanglamp die verstelbaar is in hoogte is ideaal voor boven de eettafel, zo kunt u het naar wens verstellen in hoogte.
 • Bij een langere tafel is het verstandiger om gebruik te maken van meerdere kleine armaturen dan van één grote. Zo krijgt u meer lichtbundels op de tafel en is de gehele tafel uitgelicht.
Licht Project HOOGSPOOR

Licht in de slaapkamer

In de slaapkamer hebt u verschillende soorten licht nodig. Ten eerste hebt u een niet verblindende basisverlichting nodig. Zo kunt u alles goed zien wanneer u bijvoorbeeld het bed opmaakt. Daarnaast hebt u effectief gericht licht nodig voor wanneer u nog even iets wilt lezen. Daarnaast is sfeerverlichting aan te raden om de harde contrasten te verzachten.

Tips en punten slaapkamerverlichting

 • De algemene verlichting kunt u goed naast een kast monteren. Het licht wordt op deze manier via de kast de ruimte in gereflecteerd. U hebt nu ook goed licht om iets uit de kast te pakken, hierbij wordt degene die nog in bed ligt niet verblind door het licht.
 • Voor een goede leesverlichting bij uw bed is een bureaulamp een goede keuze. Een bureaulamp heeft namelijk de functie dat u het goed ergens naar toe kunt richten. Zo kunt u de lichtbundel in uw boek plaatsen en hebben andere personen hier geen last van.

Licht in de Werkkamer

Bij een goede werkplekverlichting is het licht gecentreerd op de werkplek, dat niet verblindt en niet reflecteert. Dit kunt u realiseren in drie stappen. Ten eerste hebt u algemene verlichting nodig van een plafondlamp die diffuus licht verspreid. Hiernaast hebt u een sterke lamp nodig die uw volledige werkplek goed belicht. En als laatste hebt u een bureaulamp nodig die gericht licht biedt op uw werkplek. Deze bureaulamp moet bij voorkeur op verschillende manieren kunnen worden versteld. Een juiste verlichting stimuleert overigens uw werkprestaties.

Tips en punten Werkkamerverlichting

 • De lichtsterkte die uit uw bureaulamp komt is zeer belangrijk. Probeer altijd verschillende sterktes, het is namelijk niet zeker dat de sterkste lamp ook het beste resultaat geeft.
 • Voor uw ogen is het prettiger als de wand achter uw beeldscherm zwak belicht is en het daglicht met bijvoorbeeld een jaloezie is afgeschermd.
 • Een bureaulamp moet u zo plaatsen dat u niet in uw eigen schaduw werkt. Bent u zelf rechts, dan plaatst u de bureaulamp links. Bent u links dan plaatst u de bureaulamp rechts.