Goedeverlichting

Goedeverlichting is meer dan een mooie lamp ophangen. Er zit een heel vakgebied achter. Onze licht adviseurs bij HOOGSPOOR hebben naast het gevoel voor vorm en kleur en een hoop elektrotechnische kennis ook licht technische kennis. Om u een beetje van die kennis op te laten doen hebben we hier een aantal zaken uit een gezet.

Verlichting en lichtkleur

Bij het ontwerpen van een lichtplan met goedeverlichting wordt altijd gestreefd naar een optimale balans tussen functionele en decoratieve verlichting. De lichtsterkte in uw huis heeft veel invloed op u, zowel fysiek als emotioneel. Ook de kleur van het licht speelt een grote rol.

Licht dat kil en blauw is zorgt voor een hogere alertheid en concentratie. Warmere lichtkleuren zorgen voor meer ontspanning. Denk daarbij ook aan daglicht: wanneer de zon op zijn felst is, zijn we actiever. Wanneer het begint te schemeren en het licht kleurt roder, voelen we ons eerder ontspannen.

Tegenwoordig zijn er lichtinstallaties met RGB LED verlichting. RGB staat voor rood, geel en blauw. Hiermee is het mogelijk om in woningen te variëren met lichtkleur. Wat er feitelijk gebeurt is dat delen van uw interieur door deze sfeerverlichting een andere kleur krijgen. De RGB verlichting wordt bediend door een zogenaamde lichtthermostaat.

Als u ’s avonds nog moet werken, zet u de lichtthermostaat op koel, blauw licht zodat het bureau zo verlicht is dat u geconcentreerd kunt werken. Gaat u eens lekker in bad, kies dan voor warmer, roder licht. Dan komt u echt helemaal tot rust.

Bij HOOGSPOOR kunt u terecht voor goedeverlichting en installaties die op deze manier uw huis nog prettiger maken om in te leven. Kom daarom eens naar onze showroom en vraag naar de mogelijkheden.

Verlichting-afbeelding-Sfeerverlichting-1Verlichting-afbeelding-Sfeerverlichting-2Verlichting-afbeelding-Sfeerverlichting-3

 

Algemene Theorie van licht

Zowel voor particulier als professioneel zal in alle ruimten de nadruk van de goedeverlichting liggen op comfort en beleving. Het gebruik van de ruimten is in de loop der jaren veranderd. Architectuur, interieur, meubilair en verlichting gaan hand in hand en maken van de ruimte de omgeving waar men zicht behaaglijk voelt. 
De theorie van het licht kunnen wij u vast bijbrengen, alles wordt echter veel duidelijker in de praktijk. Bij HOOGSPOOR Design Light is de gelegenheid u de basisprincipes van de verlichtingstheorie te demonstreren in de praktijk, kom langs voor een advies en zult de emotie van het licht ervaren.

Licht & Onzichtbare straling

Licht is iets wat niet tastbaar is, we kunnen het alleen zien. Dit zien is echter nog niet zo makkelijk als het klinkt, licht is namelijk onzichtbare straling. Dit betekend dat wij licht niet kunnen zien in een donkere ruimte. Wanneer we echter een object plaatsen waar het licht op kan reflecteren, wordt het licht voor onze ogen zichtbaar.
Een goed voorbeeld van onzichtbare stralingen die zichtbaar worden is een lassershow, hier wordt het licht gereflecteerd op rook & water. Hier houden we rekening mee om goedeverlichting te maken voor u.

Licht & Contrast

Contrasten met licht en donker kunnen ons misleiden. Daarom is goedeverlichting nodig. Wanneer wij een grijs object voor een achtergrond hangen met de zelfde kleur, word het voor onze ogen moeilijker te onderscheiden wat de achtergrond is en wat het object. Hangen we het object echter voor een zwarte achtergrond, en een dezelfde object voor een witte achtergrond dan gaan wij verschillen zien. Grijs op zwart maakt het grijs lichter, en grijs op wit maakt het grijs donkerder. Dit komt doordat onze pupillen kleiner worden bij een witte achtergrond. Wit reflecteert meer licht en is dus feller voor onze ogen. De donkere vlakken vallen dan ineens erg op en lijken donkerder. Bij de zwarte achtergrond werkt het net andersom. Onze pupillen worden groter omdat ze minder licht opvangen. De lichtere vlakken vallen nu meer op en lijken nog lichter dan ze eigenlijk zijn.

Licht & Verblinding

Verblinding ontstaat doordat onze ogen plotseling fel licht te zien krijgen. Onze pupillen moeten nu verkleinen, maar krijgen daarvoor niet zo snel de tijd. Hierdoor worden onze ogen tijdelijk verblind. U ziet dit vaak wanneer u ‘s nachts met de auto rijdt. Verblinding kan echter grotendeels voorkomen worden. Wanneer u de algemene verlichting verhoogt, wordt de kans op verblinding kleiner doordat onze pupillen al gedeeltelijk zijn aangepast op het licht.
Fel licht tegen een lichte achtergrond komt minder fel over dan fel licht op een donkere achtergrond. Bij goede verlichting wordt dit voorkomen.

Licht & Kleurweergave

Wit licht bestaat uit alle kleuren. De kleuren van een object die worden belicht met wit licht worden dan ook perfect uitgelicht. De kleur van het object moet aanwezig zijn in een lichtbundel, om het object in de juiste kleur weer te geven. Bestaat de lichtbundel echter uit een bundel gevormd door een gele filter, dan zullen kleuren zoals groen en rood niet goed worden uitgelicht. Goedeverlichting zorgt voor een kleur weergave welke past bij het project. Een schilderij heeft nu eenmaal een betere kleurweergave nodig van je nodig hebt voor het lezen van een boek.

Licht Project HOOGSPOOR

Licht & Positionering

De richting van het licht is belangrijk wanneer het schaduw effecten of contrasten moet gaan weergeven op een object. Bij diffuus licht komt het licht van alle kanten waardoor er geen schaduw of contrast ontstaat. Bij gebundeld licht is dit anders, hier is de richting wel van belang.

Komt het licht van onderen? Dan word het object iets wat mysterieus uitgelicht.
Komt het licht van achteren? Dan word het object zeer naar de voorgrond gebracht.
Komt het licht van boven? Dan krijgt u een dramatische uitstraling op het object.
Komt het licht van voren? Dan komt het object volledig in de picture.

Bij goedeverlichting in ons licht plan houden we hier rekening mee.

De behoefte aan licht neemt toe.

Al op 40-45 jarige leeftijd vermindert ons gezichtsvermogen. Vanaf die leeftijd hebben wij dan ook meer goedeverlichting nodig om ons goed te voelen en goed te kunnen zien. Het is dan ook verstandig om bij aankoop van een armatuur er op te letten of er nog een hogere wattage in mag. Zo kunt u door er een sterkere lichtbron in te doen toch voldoende licht krijgen wanneer u dit nodig heeft.

Het regelen van licht

De sterkte van een lichtbron is erg bepalend in een ruimte. Het is dan ook lang niet altijd fijn als u alleen van een sterke lichtbundel uit kunt gaan. Met een dimmer kunt u de sterkte van een lichtbron regelen.

Wanneer u de verlichting boven de tafel regelt met een dimmer, kan de verlichting ook dienen als werkverlichting en sfeerverlichting. 
Een staande lamp kunt u regelen met een aparte vloerdimmer.
Met een snoerdimmer kan het bedlampje fungeren als leeslamp, maar ook als zwak schijnend nachtlampje.
Denk in een nieuwbouwsituatie ook eens aan een domotica systeem. Voor meer informatie hierover raden wij u aan om contact op te nemen met de adviseurs van HOOGSPOOR

design hanglampen

De invloed van licht

Zonder licht is er maar weinig leven mogelijk. Licht is een belangrijke bron van energie, voor planten, dieren en mensen. Er zijn zelfs planten die met het ritme van dag en nacht meegaan: gedurende de dag gaan de bladeren en bloemen langzaam open en als het daglicht weer afneemt, sluiten ze zich weer om vervolgens de volgende ochtend weer open te gaan.

Voor ons als mensen geldt een vergelijkbaar verhaal. Er is een duidelijk verband tussen ons bioritme en licht en goedeverlichting . Ook is door onderzoek aangetoond dat ons gevoel door licht kan worden beïnvloed door goedeverlichting .

Op het netvlies van onze ogen zitten drie soorten cellen die gevoelig zijn voor licht. Een van deze soorten meet donker en licht. De cellen geven informatie door aan onze biologische klok die het slaap-waakritme regelt. Deze ingebouwde klok werkt via een hormoonklier die twee hormonen aanmaakt of afbreekt. Het ene hormoon, cortisol, zorgt voor alertheid, concentratie en een goede stemming. De tegenhanger heet melatonine en werkt als slaaphormoon. Is er van het ene hormoon veel in het bloed aanwezig dan is er weinig van het andere. Ook dit volgt een patroon, gedurende een etmaal.

Om goed te kunnen functioneren is op de juiste momenten goedeverlichting nodig. Bijvoorbeeld overdag als er gewerkt moet worden. Veel licht zorgt dan voor voldoende cortisol is ons bloed zodat we wakker en geconcentreerd aan de slag kunnen. Om goed te kunnen slapen is het juist goed als er weinig licht is omdat dan het slaaphormoon wordt aangemaakt.

Door met de sterkte en kleur van kunstlicht te variëren kunnen we invloed uitoefenen op onze stemming. Een kantoor dat niet goed verlicht is heeft snel een negatieve invloed op werkprestaties. Immers, bij te weinig licht komt er te weinig cortisol en te veel slaaphormoon in ons bloed met als gevolg dat we ons niet goed kunnen concentreren maar juist vermoeid raken.

Tegenwoordig is het al mogelijk om bijvoorbeeld kantoren uit te rusten met goedeverlichting die is afgestemd op ons bioritme. Deze systemen hebben door variatie in lichtsterkte en lichtkleur, invloed op ons gevoel en kunnen het dagelijkse ritme ondersteunen en zelfs corrigeren. Door technologische vooruitgang op het gebied van LED verlichting is het in de nabije toekomst mogelijk om dit soort ondersteunende systemen ook in woningen te integreren.

Uiteraard volgt HOOGSPOOR alle ontwikkelingen, omdat wij weten hoe belangrijk licht voor u is.