Verlichting & energieverbruik

Energie besparen is iets wat we allemaal zoveel mogelijk moeten doen. Ook met verlichting kun je zuinig omgaan, bijvoorbeeld door gebruik te maken van spaarlampen LED of energiezuinige halogeen verlichting.

Spaarlampen

Spaarlampen bestaan al een tijd en besparen veel energie. In vergelijking met een gewone gloeilamp is een spaarlamp zeven keer zo efficiënt. Daarom adviseren de overheid en energieleveranciers het gebruik van spaarlampen. Maar waarom zit nog niet in elke armatuur een spaarlamp?

Een spaarlamp heeft namelijk een paar nadelen:

het duurt altijd even voordat een spaarlamp op de juiste lichtsterkte is. Daarom is het niet handig om spaarlampen te gebruiken in ruimtes waar je vaak even in en uit loopt, zoals een bijkeuken;
een spaarlamp gaat sneller stuk als je hem vaak aan en uit doet;
een spaarlamp is groter van formaat waardoor hij niet overal in past;
een spaarlamp is duurder in aanschaf.

Een ander nadeel is inmiddels verholpen: vroeger kon een spaarlamp niet gedimd worden. Tegenwoordig kan dat wel. Maar het licht van een gedimde spaarlamp is niet optimaal. Het wordt namelijk niet warm van kleur, zoals bij gloeilampen. Een gedimde spaarlamp geeft wit en daardoor koel licht. Het is niet zo sfeervol als het licht van een gedimde gloeilamp.

Halogeen lamp

Halogeenlampen leveren wel sfeervol licht wanneer ze gedimd worden omdat het licht warmer kleurt. Daarnaast is de huidige generatie halogeenlampen ongeveer 15% minder energie dan gloeilampen. De allernieuwste halogeenlampen (12V en 230V) zijn de zogenaamde Energy Savers. Deze besparen maar liefst 30% energie ten opzichte van de vorige generatie.

Er zijn tegenwoordig ook halogeenlampen (230V) die geïntegreerd worden in een gewoon peertje. Deze lampen bieden een ruime besparing op het energieverbruik, gaan langer mee en passen in de armaturen voor gewone gloeilampen.

Hoogspoor heeft deze lampen in het assortiment en alle kennis er over in huis. Kom gerust eens naar onze showroom voor meer informatie.

Fabeltje over dimmen halogeen

Fabeltje: veel mensen denken dat een lamp nog steeds de volle 100% energie verbruikt, ook al is de lamp gedimd. Dat klopt niet. Als je een lamp dimt, dim je ook het energieverbruik!.

LED lampen

Een andere oplossing is om over te stappen op LED lampen deze verbruiken minder energie. Er zijn veel LED lampen te koop welke gemaakt zijn om gloeilampen of halogeen lampen te vervangen. De kwaliteit van deze LED vervangers is steeds beter aan het worden. Helaas is er ook veel rotzooi in de markt. Hierbij geld meestal dat de kwaliteit stijgt met de prijs welke gevraagd wordt voor een LED vervanger.

De kwaliteit zit vooral in de licht kleur, goed koper lampen zijn vaak blauwig of groen i.p.v. mooi wit licht. Ook de wittere LED bronnen zijn vaak goedkoper. Maar wie wil die koele licht kleuren in zijn huis hebben.

Kleurweergave van LED

Ook de kleur weergave is bij de goedkopere LED vervangers vaak een stuk minder. Hierdoor worden kleuren niet natuur getrouw weergegeven. Ook wordt van de goedkopere LED de levensduur niet altijd gehaald.

Bij HOOGSPOOR speuren we constant de markt af om de laatste ontwikkelingen hierin bij te houden. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel, en komen vaak niet van de grote verlichtingsfirma’s. Zaak voor Hoogspoor om er boven op te blijven zitten

skygarden s1 flos

Verbod op de Gloeilamp

Al een tijdje is de overheid bezig om de gloeilamp te verbieden om zo tot energie besparing te komen. Ze mogen nog wel verkocht worden maar niet meer geproduceerd of geïmporteerd worden.

HET EINDE VAN DE GLOEILAMP

Vanaf 1 september 2009 verdwijnt de gloeilamp geleidelijk uit de schappen. Het gewone peertje verbruikt namelijk teveel energie. Dat lijkt een donkere toekomst te worden…

MAAR HOOGSPOOR LAAT U NIET IN HET DONKER ZITTEN!

Hoogspoor biedt u alternatieven voor de vertrouwde gloeilamp aan. Wij geven u hierover graag een kort advies. Daarbij laten wij u in onze lichtbelevingsruimte ervaren wat er wel en niet verandert. Bel daarom naar ons voor een persoonlijk advies met een van onze lichtadviseurs.  

Controleer hier of uw lichtbron nog te verkrijgen is en eventueel tot wanneer.

Europese maatregel

De Europese Commissie heeft op 8 december 2008 besloten de verkoop van bepaalde energie- onvriendelijke gloei- en halogeenlampen gefaseerd tot 2016 te verbieden. Het Europese Parlement heeft hier op 17 februari 2009 mee ingestemd. Dit is goed nieuws, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de consument: energiezuinige lampen besparen geld, energie en beperken de uitstoot van CO2.

Gloeilampen

De tabellen kunnen als volgt gelezen worden: de regels onder elke verval datum gelden. Groen blijft gehandhaafd, rood gaat er uit.

tabellen-gloeilampen

Halogeenlampen

Voor halogeen lampen geldt een soortelijke regeling, deze is echter niet opgezet aan de hand van het wattage, maar aan de hand van de lichtopbrengst.

 tabellen-halogeenlampen

 

Veiligheid verlichting algemeen

Voor uw eigen veiligheid en die van uw gezin, is het belangrijk. om aan de brandveiligheid te denken. Hier volgt een aantal punten die belangrijk kunnen zijn

  • Er zijn armaturen die een stekker hebben die u heel eenvoudig rechtstreeks in het stopcontact steekt. In andere gevallen is een vaste installatie nodig en dan is het verstandig een vakman in de arm te nemen. U kunt hiervoor terecht bij HOOGSPOOR Installatiebureau.
  • Zorg dat de armatuur die u kiest getest en goedgekeurd is. Dat blijkt uit het etiket, dat ook aangeeft welke sterkte lichtbron in de armatuur gebruikt kan worden. Met een te sterke lamp kan de armatuur oververhit raken. HOOGSPOOR Design Light kan u hierover informeren.
  • Vocht en water kunnen een gewone armatuur stroomgeleidend maken. Daarom moeten armaturen in vochtige ruimtes aan speciale eisen voldoen. Zie hiervoor montagebegeleiding en licht in de badkamer.
  • Elektriciteitscontacten kunnen met een stopcontactbeschermer op eenvoudige wijze veiliger worden gemaakt.
  • Wanneer u kleine kinderen heeft, is het verstandig om losse snoeren aan de wand te monteren.

 

foscarini spokes

Begrippen & Betekenissen verlichting

Hier onder hebben we een aantal begrippen nader verklaart zodat u ook met licht vakjargon u kunt wapenen.

Omgevingslicht

Dit is licht dat armaturen in alle richtingen verspreiden. Ze hebben doorschijnende lampenkappen van papier, stof of glas en geven een zacht, maar schaduwloos licht in de hele kamer. Dit noemen we diffuus licht. Dit licht moet gecombineerd worden met armaturen die gericht licht geven.

Spotlicht

Armaturen die hun licht in een bundel op een vlak of object schijnen, worden spots genoemd. De reflector van de lichtbron en de plaats van de armatuur bepalen hoe groot de lichtbundel wordt

Algemene basisverlichting

Dit type verlichting heeft als taak een gelijkmatig, indirect licht over de kamer te verspreiden via de wanden en plafond. Algemene verlichting egaliseert sterke contrasten en creëert zachte overgangen tussen donkere en verlichte vlakken. Dit is tevens het rustigste licht.

Functieverlichting

Functieverlichting wordt ook wel werkverlichting genoemd. Het geeft een geconcentreerde, gerichte lichtbundel over een vlak. Deze verlichting kunt u krijgen met een spot, een leeslamp, bureaulamp of een hangarmatuur.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting heeft als taak een gezellige sfeer in de kamer te creëren. Een tafellamp, schilderijverlichting of een wandlamp kan een spannend licht verspreiden. Hierdoor kan er een aparte sfeer ontstaan.

Hanglampen

De afstand tussen de lamp en de tafel is zeer belangrijk, deze moet ongeveer 55 – 60 cm zijn. De reden hiervoor is dat u anders in de kap kunt kijken en het licht verblindend kan werken. Als de kap te laag zou hangen zou het uitzicht verdwijnen. De binnenkant van een lamp is meestal wit, dit om het licht zuiver te verspreiden.

Downlights

Downlights kunnen zowel als opbouw en inbouw toegepast worden en geven gebundeld licht. Deze downlights worden vooral toegepast als accentverlichting om bijvoorbeeld schilderijen mee uit te lichten.

Plafondlampen

Een plafondlamp wordt meestal in het midden van de ruimte gehangen, maar geeft weinig sfeer en de ruimte slaat ook een beetje doods neer .Dit soort armaturen wordt vooral in slaapkamers en dergelijke toegepast. Wel verhoogt het de algemene basis verlichting.

Uplights

Een uplight geeft het licht in een bundel omhoog naar het plafond en wand en geeft algemene basisverlichting in de kamer. Dit soort licht ervaart u als zeer prettig omdat u het effect van het licht wel ziet maar de lichtbron zelf niet. Licht van uplights wordt ervaren als rustig soort licht. De ruimte lijkt door dit soort licht hoger en ruimer.

Tafellampen

Een tafellamp geeft vaak de meest gezellige sfeerverlichting in een kamer. Met een wijde lampenkap en goedgekeurd voor tenminste 60W kan een tafellamp ook fungeren als tijdelijke lees- en bureaulamp. Bij veel tafellampen kunt u kiezen uit een groot aantal lampenkappen.

Leesverlichting

Een leeslamp geeft gericht licht op het boek maar geeft geen algemeen omgevinglicht. Vaak zijn het staande lampen die naast de stoel of bank komen te staan of bij het bed zodat u uw partner niet stoort als deze wil gaan slapen.

Wandlampen

Wandlampen die sfeer- en algemene basisverlichting geven, kunnen op meerdere manieren worden gebruikt. Bij de spiegel om je gezicht mooi te verlichten of op de trap en in de hal om een goede begeleider te zijn. Hier kunt u ook aan oriëntatieverlichting denken. Wandlampen zijn zowel in een inbouw- als opbouwversie te verkrijgen.

Bureaulampen

Een goede bureaulamp moet richtbaar en stelbaar zijn. Het armatuur moet een geconcentreerde niet- verblindend licht geven. In bureaulampen zijn vele diverse modellen te vinden, met zowel gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen en LED lampen.

Schilderijverlichting

Schilderijverlichting licht het schilderij uit en geeft dieptewerking aan het schilderij mits deze een niet spiegelend glas heeft.

Spotlights

U kunt kiezen tussen spots met een smalle of een brede lichtbundel en tussen verschillende lichtbronnen. Een spot met een gloeilamp geeft een warme, huiselijke verlichting. Met een halogeenlamp wordt het licht wit, maar door dit licht te dimmen krijgt u wel een warme kleur wit. Met spotlights gemonteerd op een verlichtingsrail kunt u het licht eenvoudig naar behoefte aanpassen.

Verlichtingsrails

Met een verlichtingsrail die aan het plafond gemonteerd is, kunt u de verlichting in een kamer eenvoudig veranderen en variëren. De rails kunnen worden verlegd, ingekort en in een hoek gemonteerd en u kunt bijna alle armaturen aansluiten met bijvoorbeeld een speciale adapter.

Armatuur

Dit wordt ook wel verlichting of lamp genoemd.

Dimmer

Een dimmer geeft de mogelijkheid om de lichtsterkte traploos te regelen. Er zijn veel verschillende soorten dimmers. Kijk dus goed uit welke dimmer u aanschaft bij uw lamp.

Contrast

Contrast is belangrijk om ruimte en diepte in een kamer te voelen. Armaturen die het licht richten, creëren ’n groot contrast, terwijl lampen die het licht spreiden het licht egaliseren en de overgangen tussen licht en schaduw verzachten.

Lichtbron

De lichtbron van een armatuur wordt ook wel de lamp genoemd, zoals een gloeilamp of TL-buis.

Lichtkleur

Licht kan worden ervaren als koud of warm. Zo wordt licht van een gloeilamp als warmer ervaren dan het licht van TL-buizen. De lichtk;leur wordt uitgedrukt in K (kelvin). Hoe hoger het getal, hoe koeler het licht. Een gloeilamp heeft een lichtkleur van 2700K. Een halogeen lamp van 3000K.

Lichtsterkte

De lichtsterkte is de hoeveelheid licht die de lichtbron uitstraalt.

Lichtverdeling

De combinatie tussen licht en schaduw in een ruimte wordt lichtverdeling genoemd. Een goede lichtverdeling benadrukt zowel het licht als de schaduw.

Reflecties

Reflecties ontstaan wanneer het licht een leeg vlak tegenkomt. Wanneer de armatuur juist geplaatst is of wanneer een niet-verblindende lichtbron wordt gebruikt, worden onplezierige reflecties vermeden.

Verblinding

Verblinding ontstaat wanneer ’t contrast tussen licht en donker te groot wordt. De persoonlijke gevoeligheid voor verblinding neemt met de jaren toe.

bebow-3.0-led-plafondlamp-wever-en-ducre-hoogspoor-1

Links naar verlichting

Hieronder vindt u links naar websites over licht en verlichting.

Niet alleen links naar de websites van de merken die u bij ons kunt kopen maar ook enkele websites die interessante informatie geven over de werking van licht en verlichting. 

www.milieucentraal.nl 

Op deze website vindt u veel informatie en praktische tips hoe u energie kunt bezuinigen op de verlichting in uw huis.

www.solg.nl 

Deze website is van de Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid. Zoals de naam al zegt houdt deze stichting zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar het effect van licht op onze gezondheid. Niet alleen interessant om te lezen, maar ook goed om er meer over te weten.