Trends voorjaar 2024

Barend geeft adviezen

Designverlichting heeft een relatief blijvend design. Dit ontneemt echter niet dat de trends door de jaren heen wat kunnen veranderen. De hedendaagse verlichtingstrends is een boeiende mix van verfijning en verjonging, waarbij traditionele elementen worden vermengd met eigentijdse flair. Om u op de hoogte te houden van de huidige trends die wij voorbij zien komen op de beurzen en in de praktijk hebben wij dit blog geschreven.

Door: Barend van Roessel

Barend v Roessel

Designklassiekers

Een trend die ons erg opvalt is dat de populariteit van de designklassiekers weer aan het groeien is. Hoewel de designklassiekers, zoals zijn naam doet verklappen, een blijvend design hebben, kan de populariteit van deze verlichting wel toe- en afnemen. Wij merken de laatste tijd dat de populariteit weer aan het toenemen is. Steeds vaker kiezen mensen er toch voor om weer voor een van de designklassiekers te gaan zoals de Pipistrello of de Atollo. Ook merken wij de stijging van de populariteit van designklassiekers doordat verschillende merken zijn klassiekers opnieuw uitbrengen in een nieuw jasje. Zo heeft Flos bijvoorbeeld een nieuwe variant van de Parentesi uitgebracht, genaamd de ‘ok’.

Ronde vormen

In de wereld van de verlichting zien we een opvallende voorkeur voor ronde vormen. In tegenstelling tot scherpe hoeken en rechte lijnen, hebben ronde vormen een natuurlijke zachtheid die een gevoel van uitnodiging en comfort uitstraalt. Deze zachtheid kan helpen om de algehele sfeer van een ruimte te verzachten en te versterken, waardoor een meer gastvrije en ontspannen omgeving ontstaat. Daarnaast is het voordeel van ronde armaturen dat deze vaak rondom licht geven. Dit draagt daardoor bij aan de algehele sfeer in de ruimte.

Kleur

Een opvallende verschuiving in verlichtingsontwerp is de opkomst van meer kleur. Gedurfde tinten worden gebruikt om persoonlijkheid en karakter toe te voegen aan verlichtingsarmaturen, waardoor ze niet alleen functionele objecten zijn, maar ook statement pieces die de ruimte verlevendigen.

Neutrale kleuren

Maar naast deze opvallende kleuren komen ook de natuurlijke tinten weer terug, waarbij neutrale en aardse tonen de voorkeur genieten. Deze subtiele kleuren vormen een rustgevend contrast met het brons en zorgen voor een evenwichtige en harmonieuze atmosfeer in elke ruimte. Zo zien wij veel (gebroken) wit, beige en (licht)bruin terug binnen het huidige interieur. 

Natuurlijke elementen

Natuurlijke elementen: het verlangen naar verbinden met de natuur wordt weerspiegeld in designverlichting door het gebruik van organische materialen zoals hout, bamboe en papier. Deze materialen creëren een warme en uitnodigende sfeer, en dragen bij aan een gevoel van rust en sereniteit in de ruimte.

Naast deze interieurtrends zien wij ook veel verandering binnen de technologie. Milieubewust zijn is een groeiende trend, en dit is duidelijk zichtbaar in designverlichting. LED-technologieën domineren de markt vanwege hun energie-efficiëntie en lange levensduur. Daarnaast zien we een integratie van slimme technologieën, waardoor verlichting kan worden aangepast aan individuele voorkeuren en omgevingsfactoren.