Tips en Tricks voor uw tuinverlichting

De zomer is aangebroken en je wilt tot in de late uren kunnen genieten van de flora en fauna in je tuin. Of je wilt op een winterse dag lekker naar je tuin kijken vanuit binnen wanneer het vroeg donker is. Zeker met de kortere dagen wil je nog altijd wel zicht hebben op de mooie tuin waar je in het voorjaar zo hard aan hebt gewerkt. Een goed geplande tuinverlichting biedt hierbij de uitkomst! Maar waar begin je nu? Wij willen u graag op weg helpen door een aantal tips en tricks te geven die u kunt toepassen in uw project.

 

Het lichtplan voor je tuin is het allereerst waar men mee hoort te beginnen. Bepaal aan de hand van het lichtplan en voorkeuren wat u graag wilt verlichten en waar u uw armaturen wilt plaatsen. Hierna kunt u tevens een kabelplan maken om te berekenen hoeveel meter kabel je nodig hebt en het aantal kabel dozen en plaatsen waar u eventueel uw drivers gaat neerleggen. Bepaal waar het extra stopcontact en het benodigde aantal schakelingen komen.  Maar waar begin je nu en hoe zorg je ervoor dat je lichtplan een succes wordt? Het antwoord hierop is lichtbalans. Ook als je al verlichting in je tuin hebt, zijn onderstaande criteria een handig hulpmiddel om de lichtbalans te controleren.

  1. Decor

Bedenk van waaruit je ’s avonds de tuin ziet. Bijvoorbeeld vanuit de woonkamer of het terras. Dit zijn de zichtlijnen waarmee je rekening houdt in je lichtplan. Je kunt je tuin dan zien als een decor van een toneelvoorstelling. De achterwand is vaak verlicht om diepte te krijgen. Als je veel op het terras zit, is het fijn als je de verlichting vanaf daar kunt zien en de diepte in je tuin kunt zien. Wil je in de winter een mooi uitzicht vanuit de woonkamer? Dan moet je rekening houden met de zichtlijnen van achter het raam en daar het juiste achterwand bij kiezen. Kies vooral hoe jij denkt dat het mooi is, want het gaat erom dat het voldoet aan jouw smaak.

Tussen de achterwand en de positie waar je zit kies je vervolgens interessante elementen uit om als aandachtspunten te verlichten. Je kunt denken aan bijvoorbeeld een border met planten, een pad of een beeld of kunstwerk wat ergens in de tuin staat. Door deze elementen te gebruiken om te verlichten is er diepte en kijk je tegen een verlichte achterwand aan.

  1. Contrast in je tuinverlichting

Zorg ook voor donkere plekken in de tuin. Zo springen de verlichte plekken er uit. Als je de hele tuin zou verlichten is het effect weg.

  1. Intensiteit

Verlichting wordt interessanter wanneer niet alle lichtplekken even groot of fel zijn. Wissel armaturen met groot of fel licht af met armaturen die klein of zacht licht geven. Is het licht functioneel bedoeld en wil je bijvoorbeeld het sleutelgat kunnen zien? Dan is licht met een hogere intensiteit gewenst. Subtiel een terras markeren kan prima met een lage intensiteit licht. Let er op dat je spots altijd van het huis of het terras africht (dus in de richting van de zichtlijnen), anders wordt je verblind door het licht.

  1. Richting

Stem de richting van waaruit het licht komt af op het te verlichten tuinelement en varieer hierin. Zo komen de verschillende elementen in de tuin het beste tot hun recht en ontstaat een speels lichtspel.

Wanneer je deze criteria toepast op je lichtplan, weet je zeker dat je tuin ook ’s avonds goed te zien is. Zo geniet je nog langer van je tuin!

Tuinverlichting

 

Veiligheid is een essentieel onderdeel wanneer het aankomt op het aanleggen van buitenverlichting. Zorg ervoor dat de onderdelen die u gebruikt minimaal aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Waterdichte onderdelen
  • Geaarde onderdelen
  • Let voor de zekerheid op keurmerken als: VDE en IP44 of hoger
  • Driver geplaatst in een waterdichte kabeldoos welke is afgegoten met giethars

Heb je bepaald welke armaturen je gaat gebruiken voor uw tuinverlichting? Zijn dit 24V gelijk spanning armaturen of 230V armaturen of een armatuur met een driver? Dit is van belang bij het maken van het kabelplan en het ingraven van de bekabeling in de grond. Bij 24v kabels worden minder eisen gesteld en is het niet zo erg als deze boven de grond geplaatst worden, maar mogen ook onder de grond geplaatst worden. Een 24V systeem is vaak wel storingsgevoeliger. In het geval van een 230v kabel is het van belang dat het minimaal ongeveer 60cm in de grond geplaatst word en dat de kabel voorzien is van een metalen beschermmantel.

  • Elektriciteit afsluiten tuinverlichting

Zorg er altijd voor dat de stroom is uitgeschakeld als u met elektriciteit aan de slag gaat en dat tijdens uw werkzaamheden niemand het kan aansluiten terwijl u bezig bent.

  • Bereken hoeveel meter kabel u nodig heeft

Dit doet u door de verlichting op de plaats te leggen waar deze straks geplaatst word.

  • Graaf vervolgens de kabelgeul uit

De kabels dienen ongeveer 60 cm diep ingegraven te worden. Als de kabel onder uw oprit komt te liggen, houdt dan een diepte van 80 cm aan.

  • Beveilig en isoleer de kabel

door een speciale grondkabel (YmvKas) te gebruiken. De grondkabel kan extra beschermd worden door hem in een slagvaste buis te plaatsen.

  • Sluit de kabels van de tuinverlichting aan.

Haal met een striptang het omhulsel van de kabel weg tot aan het punt waar het de doos ingaat, verbind de draden in de doos (kleur bij kleur), voer vervolgens de kabel in de doos met de hierbij bijhorende wartel en rubberring. Prik als laatste condens gaatjes onderaan de doos, loopt er water in dan kan het zo weer uitlopen.

Haal met een striptang het omhulsel van de kabel weg tot aan het punt waar het de doos ingaat, verbind de draden in de doos (kleur bij kleur), voer vervolgens de kabel in de doos met de hierbij bijhorende wartel en rubberring. Prik als laatste condens gaatjes onderaan de doos, loopt er water in dan kan het zo weer uitlopen.

Buiten verlichting project HOOGSPOOR

Plaats de tuinverlichting op de plek van je keuze in de tuin of aan het huis.

Je kunt de kabels vanaf je driver naar de armaturen leiden om zo de stroom naar de juiste plek te krijgen. Tip: leg kabels in de tuin het liefst langs een schutting, zodat de kans klein is dat je er een spade in steekt.

Sluit als eerste de kabel op de driver en de tuinverlichting aan.

Koppel een kleine tuinlamp aan op het andere uiteinde van de kabel om deze te testen. Zet spanning op de kabel. Vergeet deze test stap niet, want als de kabel eenmaal onder de grond zit en het werkt niet, dan kun je opnieuw beginnen.

Stap 8: Kabels tuinverlichting wegwerken

Kabels kun je in de grond of onder de tegels ingraven op een diepte van minimaal 60 cm. Langs wanden kun je de kabel mooi strak laten lopen met kabelclips.

Stap 9: Driver instellen

Vaak zijn drivers instelbaar. Op dit moment in het proces kun je deze het beste instellen. Ook kun je nu bewegingssensors aansluiten indien je hiervoor gekozen hebt.

Stap 10: Tuinlampen aansluiten

Nu kun je de tuinlampen aansluiten op de uiteinden van de kabels, hierna kunt u weer de elektriciteit aanzetten. Let wel op dat je hier wat speling in de kabel houdt. Soms wil je later de tuinverlichting wellicht iets verplaatsen of moet er iets hersteld of gemaakt worden, waardoor je met wat extra kabel achter de hand erg blij bent! Let er verder op dat je de kabel wartels altijd goed aan draait.

Stap 11: Giet de gebruikte kabeldozen af met kabelhars

Het is verstandig om de kabeldozen of de dozen waar je de drivers in plaatst afgiet met kabelhars. De bekendste hars wordt hard. Deze is zeker water dicht maar is erg lastig als je een storing hebt of een uitbreiding wilt maken. Wij gebruiken een hars welke een soort dril pudding is. Deze blijft zacht, is uit de doos te halen, en als je deze terug plaatst dan smelt deze weer dicht. Een veel praktischere kabelhars dus.

Stap 12: Genieten van je buitenverlichting

Wordt het al donker? Je nieuwe tuinverlichting kan aan! Bekijk het resultaat van je harde werk en geniet!

Tuinverlichting met een zonnepaneel

Heeft u gekozen voor tuinverlichting met een zonnepaneel erin gebouwd, dan hoeft u het armatuur alleen te plaatsen. Let er hier wel bij op dat u de zonnecollectoren die de lampen opladen ergens (waar mogelijk) geplaatst worden waar deze zo veel mogelijk aan de zon kunnen worden blootgesteld. Verlichting op basis van zonne-energie heeft namelijk zo zijn voor- en nadelen. Het heeft geen elektrische aansluiting nodig en dus geen kabels die door de tuin lopen of grondwerkzaamheden ten behoeve hiervan. Een ander voordeel is dat het energie vanuit de zon krijgt en dus ook milieuvriendelijk. Alhoewel de ontwikkelingen op het gebied van lampen op basis van zonne-energie flink toenemen is het nadeel dat de licht intensiteit vaak beperkt is en minder effect geeft wat een lamp op basis van stroom uiteraard wel kan. Daarnaast is bij weinig zon of in de winter een korte tijd om de armaturen te laden ook de tijd dat de armaturen licht geven beperkt.

Licht advies voor uw tuinverlichting

Wilt u professioneel lichtadvies – en wilt u samen met ons naar uw lichtwensen kijken? Of het nu gaat om het aanpassen van een bestaand lichtplan of om het verkrijgen van advies bij een nieuw lichtplan, wij staan u graag te woord en helpen u graag op weg met uw lichtplan!

Zoekt u een lampenwinkel in de omgeving van Tilburg of in Brabant, kom dan gerust langs bij onze showroom. Hier kunt u heel veel inspiratie opdoen. Maar we hebben ook veel projecten in andere steden zoals Eindhoven, Breda en s’Hertogenbosch en geheel zuid Nederland. We adviseren op het gebied van binnen- en buitenverlichting.

Wij hebben alle kennis in huis! Bijvoorbeeld over de hoogte waarop een wandlamp het beste tot zijn recht komt. Of de ideale afstand tot aan de wand of kast, om het lichteffect zo goed mogelijk uit te laten komen. Wij weten hoe een LED-lamp gedimd moet worden. En hoe de leidingen en de bedrading moeten worden voorbereid. Daarnaast hebben we verstand van domoticasystemen en leggen we u graag uit hoe alles werkt.

Ook hebben we technische kennis over de beste toepassing van de lampen in bijvoorbeeld in uw woning, tuin of bedrijfspand. Een lamp in de muur bouwen of een spot in het plafond verwerken vereist bepaalde kennis. Die hebben we bij HOOGSPOOR in huis.

Meer collecties design verlichting in de showroom.

Onze lichtadviseurs hebben een brede kijk op de verschillende modellen uit de collecties van onze fabrikanten. Zo kunnen we voor ieder budget en elke smaak een oplossing vinden. Alle lichtadviseurs van HOOGSPOOR kunnen een goed lichtplan of lichtadvies voor u maken. En in onze showroom kunnen we u veel armaturen en toepassingen laten beleven. Onze professionele kennis en jarenlange ervaring, gecombineerd met onze passie voor het vak, maakt van HOOGSPOOR de ideale partner voor de verlichting van uw woning of zakelijk project!