Verlichting boven het keukeneiland
Heeft u net een woning gekocht met een keukeneiland? Of gaat u verbouwen en heeft u straks een keukeneiland? Onze lichtadviseurs delen graag in deze blog de beste tips om goed voorbereid te zijn en de juiste lampen te kiezen voor uw keuken!
Het belangrijkste eerst..
Ieder kookeiland is anders daarom is het belangrijk te kiezen voor de juiste verlichting. Met verlichting bepaalt u de sfeer in de ruimte. Bepaal vooraf welke sfeer u wilt realiseren in de keuken en dat u fijn kunt werken in de keuken. Houdt u van opvallende keukenlampen of neigt u meer naar minimalisme?
Het allerbelangrijkste is om te zorgen dat de lichtbundels niet tussen het aanrecht en uzelf terecht komen wanneer u staat te koken. Om dit te bepalen is het van belang uw tekening van de keuken er bij te pakken en uit te tekenen waar de activiteiten in de keuken plaats vinden. Als u er niet uit komt kunt u altijd een van onze lichtadviseurs inschakelen! Verlichting boven het keukeneiland is namelijk niet gemakkelijk.
Klein of groot kookeiland?
Bij een compact kookeiland met afzuigkap boven het kooktoestel met ingebouwde verlichting is het vaak niet nodig om nog extra verlichting te plaatsen boven het eiland zelf. Maar wilt u wel sfeer creëren zodat het geen donkere en sombere ruimte wordt? Dan zijn dimbare spotjes vaak een oplossing voor verlichting boven het keukeneiland. Dit kunnen inbouwspots of opbouwspots zijn. Daarnaast is de LED inbouw verlichting in afzuigkappen vaak koel van kleur en niet gezellig om aan s’ avonds aan te laten.
Is er sprake van een royaal kookeiland dan is de kunst te zorgen dat er geen schaduw op het werkblad wordt gecreëerd. Ook hier kunnen inbouwspots zoals de mini multiple van modular of de Aplis serie van Kreon voor gebruikt worden. Maar u kunt ook een opbouwspots zoals de boxy van Delta light of de Sento Due van Occhio geplaatst worden.
Wilt u toch dat de keuken wat meer opvalt of mist u iets in de ruimte? Dan kan er ook één of meer hanglampen worden geplaatst die een unieke sfeer creëren. Maar ook een maatwerk systeem zoals het Nuit systeem van Kreon is een goed systeem om uw keuken eiland mee te verlichten.
Inbouwspots en opbouwspots
Inbouw- of opbouwspots kunt u in elke ruimte toepassen. Door de spots krijgt u goed werk licht. Een voordeel is dat u kunt kiezen uit lichtbronnen met verschillende bundel breedtes. Dit geeft een mooi effect op het werkblad waardoor het kookeiland alle aandacht krijgt. Maar ook is het mogelijk om de kastenwand uit te lichten. Dit maakt uw keuken gevoelsmatig groter en u heeft licht in de kast als u deze opendoet. Om de juiste sfeer te creëren raden wij u aan om een gesprek met onze lichtadviseurs in te plannen. Iedere keuken is tenslotte anders.
Op- of inbouw maatwerksysteem
Het voordeel van een maatwerk systeem zoals het Nuit systeem van Kreon is dat het helemaal past bij uw keukeneiland. U kunt de lengte aanpassen aan de grote van het keuken blad. Ook kunt u zelf bepalen hoeveel LED units er in het systeem worden geplaatst en waar deze moeten komen. Ook kunt u vaak bepalen waar de elektrische aansluiting ergens moet komen.
Zo heeft u goede verlichting boven het keukeneiland, helemaal op maat gemaakt. Dit kan met een opbouw maatwerk LED systeem, maar er zijn ook inbouw maatwerk systemen zoals Cana van Kreon. Op deze manier valt het systeem helemaal weg en gelijk met het plafond.
Hanglamp boven het keukeneiland
Hoewel wij vaak inbouw- of opbouwspots toepassen boven een kookeiland kan een hanglamp ook een fijne optie zijn. Maar zorg dat u voor de juiste hanglamp kiest! Grote lampen maken de keuken optisch kleiner dan deze in werkelijkheid is.
Het is van belang dat u onder de lampen door kunt kijken. Hang de lampen dus op minimaal 175 cm vanaf de grond, indien u langer bent dan nog wat hoger. Heeft u hoge plafonds in huis? Dan zijn hanglampen met een katrol een uitvinding. Hiermee kunt u makkelijk de lampen op de juiste hoogte plaatsen op ieder moment van de dag. Heel vaak gebruiken we de hanglampen Mito van Occhio, deze zijn in hoogte verstelbaar en verlichten de ruimte ook indirect.
Kijk ook uit met hanglampen te plaatsen als de eettafel dicht bij uw keuken staat. De hanglampen boven de eettafel kunnen visueel gaan concurreren met de hanglampen boven het keuken eiland. Dan krijgen ze beiden niet de aandacht welke ze verdienen.
Praktische tips voor verlichting boven het keukeneiland
Zoals u weet wordt er in de keuken gekookt, wat zorgt voor vette lucht en vuil. De lamp boven het keukeneiland moet dus eenvoudig schoon te maken zijn. Dan kiest u dus liever voor een lamp welke snel en eenvoudig schoon te maken is. Zoals een opbouwspot of een hanglamp van glas, metaal of aluminium. Dus geen stoffen kappen of kroonluchters!
Indirecte verlichting
Bij het maken van een lichtplan of lichtadvies voor uw keuken of keukeneiland maken we niet alleen gebruik van gericht licht boven het keukeneiland of keuken blad. Ook lichten we vaak de keuken kasten aan om meer diepte te creëren en de keuken meer op te laten vallen in de ruimte. Ook passen we vaak indirecte verlichting toe als aanvulling van de directe verlichting van het werkblad. De indirecte verlichting zorgt voor ondersteuning van de werkverlichting en neemt contrasten weg. Grote contrasten zijn niet fijn als u in een keuken staat te werken. Daarnaast is de indirecte verlichting vaak de verlichting die u aan laat als u niet aan het werk bent omdat dit een fijne sfeer geeft.
Creëer sfeer in uw keuken
Naast functioneel licht in uw keuken wilt u ook sfeer creëren zodat het ook leuk en gezellig is om in deze ruimte te verblijven. Daarom adviseren wij de toegepaste verlichting dimbaar te maken. U kunt de verlichting dan eenvoudig aanpassen aan uw behoefte. Helder en royaal licht als u aan het koken bent en een romantische of gezellige sfeer voor tijdens het borrelen.