Verlichting ideeën voor in de woonkamer.

Licht of verlichting voor de woonkemer is meer dan het uitzoeken van een mooie lamp. Het gaat niet alleen om de vorm en materiaal van de lamp. Het gaat ook over hoe het licht uit de lamp of armatuur komt. Daarnaast komt creativiteit kijken bij een goed lichtplan of lichtadvies.

Per ruimte tips en advies op gebied van verlichting

Verlichting ideeën voor in de woonkamer hebben we het in deze blog over maar in deze serie van blogs willen we de verschillende ruimtes doornemen en jullie tips en inspiratie geven voor het verlichting voor je woning. Zo kun je je eigen lichtplan of lichtadvies maken, we beginnen met de woonkamer verlichting.

Verlichting ideeën of lichtadvies en inspiratie voor de woonkamer

Verlichting in de woonkamer is niet makkelijk. Dat komt doordat de verlichting of lampen in de woonkamer verschillende functies moet vervullen, daarnaast moet deze inspirerend en een bepaalde sfeer creëren. Verlichting ideeën voor in de woonkamer is wat we bij HOOGSPOOR constant doen. Wij kunnen helpen met een stukje advies en inspiratie hoe je dit nu aanpakt.

Kijk niet eerst naar de vorm

Het allerbelangrijkste van een lamp is dat hij licht geeft, dat doet elke lamp op zijn eigen manier. Als je een lichtplan wilt maken voor jezelf is de eerste vraag niet vindt ik deze lamp mooi, maar hoe komt het licht uit de lamp. Hoe het licht uit de lamp komt heeft de grootse invloed op hoe je de ruimte beleeft. Dus als eerste kijk dan naar waar je welk licht nodig hebt. Ga dan pas op zoek naar welke modellen daarbij passen. Dat maakt de zoektocht een stuk simpeler omdat je ook moet kijken naar de lichtverdeling.

Gebruik verschillende soorten lichten

Een ander belangrijk aspect van een goed lichtplan of lichtadvies is dat er verschillende soorten licht worden gebruikt in de woonkamer. Als je de verschillende soorten licht goed balanceert krijg je de juiste sfeer die je zoekt. De juiste modellen versterken het, dus gebruik gericht licht van spots, indirect licht van een hanglamp of een wandlamp en taakverlichting van een goede leeslamp of hanglamp boven de tafel.

Hoeveelheid licht

Je moet natuurlijk ook kijken naar de hoeveelheid licht van de lamp of spot. Dit is ook een effect wat meegenomen moet worden in het maken van een lichtplan of lichtadvies. Vaak denken mensen dat een spot een spot is, of een wandlamp een wandlamp, maar je kunt niet zomaar de verschillende armaturen uitruilen met elkaar. Je moet kijken naar de bundel van de lamp, hoeveelheid licht, de kleur van het licht en de kleurweergave. Hoe goed geeft de LED kleuren weer. Daar zit groot verschil tussen en zijn technische aspecten van de LED lampen welke je mee moet nemen.

Wat als ik een bepaalde lamp juist erg mooi vindt?

Natuurlijk als je een bepaalde lamp erg mooi vindt kun je altijd deze plaatsen en het lichtplan daar op aanpassen. Maar daar geld ook voor dat je moet kijken naar de lichtverdeling en de rest van de lampen daarop moet aanpassen, het gaat om balans. Deze balans is op verschillende manieren te krijgen, er is ook daarin niet een goede of foute manier er zijn namelijk heel veel oplossingen.

Basisverlichting in de woonkamer

Verlichting ideeën voor in de woonkamer is als eerste waar je aan moet denken is om de basisverlichting te regelen. Basisverlichting in een ruimte zoals de woonkamer maken we vaak door indirecte verlichting te plaatsen in de woonkamer. Dit kan bijvoorbeeld door een hanglamp te hangen waar licht naar boven uit komt, of door een staande lamp welke licht naar boven geeft. De basisverlichting creëren wij vaak met wandlampen welke vaak alleen het licht naar boven geeft of een lamp aan de muur die het licht naar boven en naar benden geeft.

Met wat soort verlichting creëer je de basis verlichting?

De basis indirecte verlichting kun je op verschillende manieren creëren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de hanglamp boven de tafel welke niet alleen licht naar beneden geeft, maar ook licht tegen het plafond. Ook een staande lamp kan voor indirecte verlichting zorgen, denk daarbij aan bijvoorbeeld een staande lamp met een kap waarbij de bovenkant pen is. Ook een staande uplighter welke zijn licht tegen het plafond gooit is een goede oplossing. Bij HOOGSPOOR werken we graag mee met wandlampen met licht naar boven. Er zijn een aantal modellen welke hun licht goed de woonkamer in gooit en zo prettige indirecte verlichting creëert.

Waar plaats je de basisverlichting?

De uplighters welke we bij HOOGSPOOR graag toepassen plaatsen we vaak kruislings tegenover elkaar om zo een zo goed mogelijke spreiding te krijgen van de indirecte verlichting. Maar als je een van de andere manieren gebruikt bijvoorbeeld de hanglamp met indirecte verlichting of een mooie uplighter is dat een lamp welke er voor zorgt dat je niet daar ook nog een wandlamp moet plaatsen.

Maak licht boven je tafel

Licht of verlichting boven je eettafel is logisch. Wij adviseren als licht experts dit te doen met een hanglamp. Je kunt de tafel ook verlichten door bijvoorbeeld spots of een systeem boven de tafel te hangen tegen het plafond. De tafel is dan prima verlicht, maar de intimiteit welke je krijgt door een hanglamp te gebruiken boven een tafel is dan verdwenen. De hanglamp zorgt namelijk voor een kunstmatig plafond. Door dit plafond zit je samen met de tafelgenoten in een kleinere ruimte,wat weer intimiteit op levert en een hoop gezelligheid.

Spots in je woonkamer

Spots worden vaak verkeerd gebruikt. LED spots zijn niet geschikt voor algemene verlichting. Als je LED spots naar beneden richt krijgt je vlekkerige verlichting door cirkels op de vloer en veel contrast en spanning. Daarnaast lijkt het plafond lager dan het werkelijk is. Als dit het effect is dat je zoekt prima, maar veel mensen zoeken juist wat rust in de woonkamer met een beetje spanning. Dit kun je krijgen door een goede basis verlichting te creëren en daarnaast met spots te werken.

Hoe verlicht je de woonkamer goed met spots?

De  woonkamer verlicht je goed met spots door bijvoorbeeld een muur uit te lichten. Door de muur van de woonkamer te verlichten krijg je via de muur licht de ruimte. Ook kijk je tegen een heldere muur aan wat ook het gevoel van licht geeft. De muur lijkt ook iets verder weg te staan dan werkelijk is, de ruimte lijkt dan iets groter.

Iets uitlichten in de woonkamer?

Verder gebruik je spots om dingen uit te lichten. Dus als je een schilderij hebt of een wand met de familie foto’s zijn dat perfecte plaatsen om LED spots te gebruiken. De objecten welke met de spots uitlicht krijgen meer aandacht. Het gereflecteerde licht verlicht de woonkamer, de muur waar de objecten tegen hangen welke worden uitgelicht wordt visueel weggeduwd. Zo gebruik je spots op een goede manier en creëer je licht in de ruimte. Ook de spanning en sfeer wordt vergroot.

Lees verlichting

Natuurlijk moet je rekening houden met de verschillende functies welke je binnen de woonkamer kunt hebben. Als je vaak zit te werken aan de eettafel, moet je daarnaast sfeervolle eet verlichting ook voor functionele verlichting zorgen. Als je vaak leest in de favoriete stoel, is een fijne leeslamp daar erg fijn.

Decoratieve verlichting

Verlichting ideeën voor in de woonkamer komen natuurlijk ook de decoratieve lampen aan bod. We hebben ook nog een hoop mooie design lampen welke een mooie plaats verdienen in de woonkamer, maar zorg voor balans. Daarmee bedoelen we dat als je wilt dat die ene hanglamp opvalt boven tafel, dat wel erg moeilijk is als alles in de omgeving druk en aandacht vraagt. Of een drukke hanglamp voor je familiefoto’s hangen zorgt er voor dat deze niet meer opvallen. Balans in kleur vorm en uitstraling is belangrijk in de woonkamer.

Dimmen van LED

Het dimmen van LED is niet zo simpel als veel mensen denken, toch is het van groot belang dat je de hoeveelheid LED licht kunt regelen naar de behoefte van dat moment. Als je zit te werken aan de tafel is de hoeveelheid licht veel hoger dan als je gezellig aan het kerst diner zit. Ga er vanuit dat je elke lamp kunt dimmen in de woonkamer, zo kun je de sfeer altijd naar je hand zetten.

Heb je ook gedacht aan een intelligente oplossing voor het schakelen van je verlichting? Een domotica systeem hoeft tegenwoordig niet meer erg veel geld te kosten. Je hebt simpele draadloze systemen welke niet veel meer kosten dan een dimmer welke toch leuke systemen kunt maken met veel gebruiksgemak. Kijk eens op onze blog over casambi om hierover meer informatie te krijgen en ideeën op te doen.

Verlichting ideeën voor in de woonkamer en LED lijnen

Met led lijnen kun je speelse licht effecten toevoegen.  Je kunt door een LED lijn in de wand bijvoorbeeld de hoogte benadrukken. Met een LED lijn in een vitrine kast of een nis leg je meer nadruk op de attributen in de kast. Met een LED lijn in de trap benadruk je  de lengte van de trap. Met een LED lijn onder de plint van bij voorbeeld van de keuken gaat deze zweven. Dit zijn leuke creatieve effecten aan het interieur. Het heeft niet altijd te maken met het verlichten van de ruimte, wel van de sfeer van de ruimte.

Goede oplossingen verlichting

Kijk eens op onze inspiratie pagina voor ideeën voor uw woonkamer. Het is altijd makkelijker om met voorbeelden tot een goede oplossing te komen. Ook hebben we een aantal projecten gefotografeerd bij klanten zodat we deze ook u kunnen laten zien. Kijk op de projecten pagina om in de praktijk uitgewerkte woonkamers te zien.

Lichtadvies of een lichtplan

Veel klanten geven aan dat het ondanks deze blog het moeilijk blijft. Bij HOOGSPOOR zijn we er gespecialiseerd in het maken van lichtplannen of lichtadvies. Kijk op onze lichtadvies pagina om te bekijken hoe we werken, misschien kunnen we u helpen met een basis advies of past een gewoon of magisch lichtadvies beter bij u vraag.

Showroom met verlichting

HOOGSPOOR heeft een showroom met verlichting. We kunnen niet alles laten zien, maar wel hebben we veel hangen. In  de showroom kun je veel van de belangrijke design lampen vinden. Het wisselt, want je kunt de lampen gewoon kopen uit de showroom. Als je liever een nieuwe hebt kan dat natuurlijk ook gewoon. De lampen vervangen we telkens voor nieuwe modellen, zodat we telkens een wisselende collectie van lampen in de showroom hebben staan.

Kom langs in de showroom

De showroom met verlichting is vrij toegankelijk. Wij staan klaar met onze licht experts om u verder te helpen. Onze lichtadviseurs kunnen u helpen met een lamp boven tafel, een plannetje voor je woonkamer of een lichtadvies voor u geheel woning. Let wel op onze openingstijden,we zijn op maandag en dinsdag wel aanwezig, maar zijn druk met het uitwerken van de licht plannen. U kunt dan terecht op basis van een afspraak. Van woensdag tot en met zaterdag kunt u gewoon binnen lopen. Als u wil dat er tijd voor u hebben is het verstandig dat u een afspraak maakt. Dan houden we rekening mee dat u komt en hebben we tijd voor u welke u verdient. U kunt via de contact pagina aangeven wanneer u graag langs zou willen komen.

HOOGSPOOR erkent Design merken

HOOGSPOOR verkoopt veel design merken zoals; Flos, Artemide, Lumina en nog veel meer, vele modellen zijn beschikbaar in de showroom. Dus als een lamp niet op de website staat kunnen wij het armatuur toch leveren. Stuur een mail of vul het contact formulier in om uw vraag te stellen. Telefonisch kunt u ons natuurlijk ook bereiken of via onze webshop. Met onze eigen technische dienst kunnen we monteren of andere problemen oplossen, zoals het vervangen van dimmers ed. Voor eventuele garantie kunt u naar onze showroom komen waar we u graag persoonlijk helpen. Heeft u specifieke vragen over bepaalde designer merken, lampen, systemen of over wat voor u de beste toepassing is? Neem contact met ons op, onze adviseurs denken graag met u mee. Telefoonnummer 013 542 51 82

Designer lamp ergens goedkoper?

Wij zijn er van overtuigt dat we de beste prijs kunnen aanbieden aan onze klanten. Vraag via de mail of telefoon uw offerte aan en wij bieden u een scherpe offerte aan. Gecombineerd met onze unieke showroom, kennis van verlichting en techniek kunnen wij u de beste hulp bieden, we zijn tenslotte geen ordinaire webshop. We zijn er van overtuigt dat u bij ons de beste informatie kunt krijgen en de beste deal.

Unieke HOOGSPOOR showroom

Wij begrijpen dat u ook graag de modellen wilt zien van bepaalde designer merken. We hebben een grote collectie van designer armaturen in de showroom voor u klaar staan. We hebben niet alle modellen en uitvoeringen van alle designers in de showroom gepresenteerd, maar we hebben wel veel lampen in de showroom die we u kunnen laten zien. De HOOGSPOOR showroom is ruim 400 m2 groot en gevestigd in een sfeervol gebouw. De showroom is KNX gestuurd wat de mogelijkheid geeft om veel verlichting te demonstreren. We adviseren om even te bellen als u een specifiek armatuur wilt zien. U kunt even bellen naar (013)542 51 82 of stuur een mail naar info@HOOGSPOOR.nl en u kunt ook contact opnemen via de contact pagina.