Waarom biodynamische verlichting?

Waarom biodynamische verlichting?

Vaak wordt gezegd dat het belangrijkste asset van een bedrijf de medewerkers zijn. Er wordt veel geïnvesteerd om de medewerkers zo efficiënt mogelijk te laten werken en zich zo prettig mogelijk te laten voelen op kantoor. Dit zijn nu juist de aspecten waar ook biodynamische verlichting invloed op heeft.

Wat is biodynamische verlichting?

Biodynamische verlichting is verlichting welke het verloop van de licht kleur van het daglicht nabootst. En zich daarnaast ook aanpast in lichtsterkte waardoor mensen zich prettiger voelen, beter kunnen concentreren, effectiever kunnen werken en op een fijnere manier de dag kunnen afsluiten. Dus door niet meer één licht kleur te kiezen voor het kantoor of klaslokaal maar met licht kleuren te variëren in de tijd van warm wit licht naar koel wit licht. Zo kunnen  we daglicht nabootsen en daarmee beïnvloeden hoe mensen zich voelen.

Wat doen de verschillende licht kleuren dan met ons lichaam?

Uit onderzoek blijkt dat lichtkleur (warm licht en koelere kleuren) de hormonen melatonine, cortisol en serotonine niveaus regelt in ons lichaam. Deze hormonen regelen de biologische klok in ons lichaam. Dit zijn de hormonen welke er voor zorgen dat we tot rust komen of juist alert zijn. Storingen in deze hormoon niveaus kan leiden tot slaapstoornissen, chronische vermoeidheid en/of depressie. Dit is een van de redenen dat  ruimtes zonder ramen niet geschikt zijn om langdurig in te verblijven of te werken.

Wat zijn de voordelen?

Met biodynamische verlichting kun je in het kantoor, klaslokaal of in de zorg dus het niveau van deze hormonen beïnvloeden. Zo kun je er voor zorgen dat de medewerkers in de ochtend zich sneller zich kunnen concentreren op het werk, na het eten alerter zijn en na het einde van de dag makkelijker tot rust kunnen komen en met een prettiger gevoel naar huis gaan.

Bijvoorbeeld kan het ook in de zorg bij dementen ouderen voor een beter dag en nacht ritme zorgen. Ook kunnen de zorg medewerkers welke in de nacht moeten werken beter wakker blijven in de nacht en makkelijker overdag slapen als ze een nachtdienst hebben gedraaid.

Wat is het verschil met Human Centric Lighting?

Het verschil tussen Human Centric Lighting en biodynamische verlichting is alleen de benaming. Het zijn twee namen voor hetzelfde idee achter het verlichten. Door licht niveaus en licht kleur te sturen is het mogelijk om het welzijn van de mensen op kantoor, in de zorg of in het klaslokaal te beïnvloeden.

Wat verbetert biodynamische verlichting?

Er zijn een aantal voordelen aan goede biodynamische verlichting welke uit onderzoek naar boven komen. Hieronder een aantal voordelen op een rij:

  1. Verbeterde geheugen functie;
  2. Betere concentratie;
  3. Verminderde depressieve gevoelens en een beter humeur;
  4. Beter waarneming- en oriëntatievermogen;
  5. Beter slaap- en waakritme;
  6. Energieker;
  7. Beter welzijn;

Wat is er nodig om biodynamische verlichting te realiseren?

Om biodynamische verlichting te maken heb je een armatuur nodig welke twee kleuren LED ingebouwd heeft, een koele licht kleur en een warme licht kleur. Door deze twee kleuren te mengen krijg je vervolgens de tussenliggende kleuren. Dan is er alleen nog besturing nodig welke de kleuren en licht sterkte automatisch regelt. Als laatste heb je een schema nodig voor wanneer welke lichtsterkte en welke lichtkleur in te zetten.

HOOGSPOOR heeft kennis van biodynamische verlichting.

Bij HOOGSPOOR weten we welke armaturen te krijgen zijn met de twee kleuren LED. Zo hebben we verschillende oplossingen van LED panelen met twee licht kleuren tot luxe pendel LED armaturen of staande LED armaturen. Ook hebben we de kennis in huis om deze armaturen met de twee lichtkleuren aan te sturen. Wij helpen je dan ook graag met het maken van biodynamische verlichting.