Vanaf: € 373,89
Vanaf: € 373,89
Inbouwspots zijn erg geschikt om alle ruimtes in uw eigen huis te verlichten. Zoals verlichting voor uw badkamer, keuken, woonkamer of hal. Inbouwspots geven een accent op een muur of een object. Inbouwspots zijn minder geschikt voor algemene verlichting en moeten hiervoor eigenlijk niet gebruikt worden. De spots worden geïnstalleerd in uw plafond en dat vraagt voorbereiding bij de bouw of verbouw van uw woning. De voornaamste keus bij inbouwspots is of dat de inbouw spot randloos of juist een spot met een randje moet worden. De belangrijkste voorbereiding is de inbouw ruimte welke de spot nodig heeft. Dan komt er nog een saai onderwerp als de LED technologie bij kijken. LED drivers en dim protocollen. Allemaal zaken waar je van te voren over moet nadenken voordat je een inbouw spot in je woonkamer, keuken of badkamer kunt toepassen. Ook de keus of dat je voor een GU10 spot gaat of een COB (chip on board) spot maakt veel uit in de kosten en de resultaten welke je met inbouwspots kunt bereiken.
Randloze inbouwspots zijn zonder meer de mooiste oplossing die je met een inbouw spot in je woonkamer of keuken en badkamer kunt maken. Maar een randloze inbouw LED spot is ook het moeilijkste te realiseren. Je hebt meer voorbereiding nodig en bent voor je resultaat afhankelijk van de stukadoors kwaliteiten om de spot netjes in het plafond te verwerken. Het inbouwen van de randloze inbouw spot heeft voorbereiding nodig. Wanneer je de spot in een betonnen vloer of plafond wil plaatsen moet je eerst een inbouw behuizing in de betonnen vloer verwerken. Deze inbouwbehuizing is afgestemd op de spot en de manier waarop hij ingebouwd moet worden. Daarnaast is bij de inbouw van een randloze spot vaak een speciaal inbouw raster nodig welke er voor zorgt dat de randloze spot ook randloos wordt. Zo kun je in de woonkamer eventuele randloze spotjes toepassen. Spots in het plafond geeft dan ook een mooi glad beeld in de keuken, badkamer of de keuken.
Inbouwspots met een rand zijn LED spots die makkelijker te plaatsen zijn voor de woonkamer, keuken of badkamer. De rand van de inbouwspots dekt namelijk het gat met eventuele imperfecties af. Je bent dus niet afhankelijk van de kwaliteit van de stukadoor of de eventuele kleine afwijkingen van het gemaakte gat voor de inbouw spot. Ook kan de inbouw spot met een rand of flens makkelijker achteraf in het plafond te bouwen. Je hoeft namelijk alleen een gat te maken en zorgen dat er een elektrische aansluiting is. De stukadoor hoeft niet te komen als je een beetje netjes werkt. Natuurlijk zijn er verschillende breedtes van randen van de inbouw spot waaruit je kunt kiezen. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een kleine rand aan de inbouw spot ervoor zorgt dat je nauwkeuriger moet werken met het maken van het gat.
Inbouwspots met een strakke vierkante bouw is een trend geweest voor de keuken, woonkamer en badkamer. Dit is nog steeds een van de meest gebruikte spots, maar we zien nu een trend naar organische vormen op komen. Dit zorgt dat de ronde spot meer en meer populair worden. Een ander voordeel van een ronde inbouw spot randloos of met rand is dat het gat makkelijker te maken is. Er zijn boren welke in verschillende maten te verkrijgen zijn welke corresponderen met de inbouw maat van de inbouw spot. Dit zorgt er voor dat je in één keer de juiste maat boort. Een vierkant gat voor een vierkante inbouw spot is moeilijker te maken omdat je dit niet met een mal of iets dergelijks kunt doen.
Inbouwspots LED vervanger of een COB spot? Een COB (chip on board) spot is een inbouw spot welke geheel gemaakt is voor LED. De inbouw spot is gemaakt speciaal voor LED. Er is met zorg een bepaalde hoeveelheid licht van een bepaalde kleur temperatuur en een bepaalde kleurweergave (de hoeveelheid kleuren welke kleur echt worden weergegeven). Daarnaast wordt er een elektronisch kastje toegevoegd welke de LED chip aanstuurt en zorgt dat de LED goed dimt. Ook wordt het koellichaam precies gemaakt op de spot. Terwijl de LED vervanger eigenlijk een halogeen inbouw spot is welke geschikt is voor LED. Dit doe je met een LED vervanger. Echter moet de LED in de vorm en ruimte gemaakt worden van een halogeenlamp. Hier moet alles in. Dus de LED, de elektronica welke de LED aanstuurt en de LED kan dimmen en de koeling. De ruimte welke ik hier voor beschikbaar is vele male kleiner dan bij een COB (chip on board) oplossing. Dit leid dus tot compromissen. De LED vervanger heeft over het algemeen minder licht, slechtere kleur weergaven, slechtere koeling en daarmee een kortere levensduur en heeft veel meer problemen met het dimmen van de LED vervanger. Een COB (chipon board) oplossing is dus veel beter, maar helaas ook een stuk duurder. Daarbij moet worden bedacht dat er minder licht komt uit een LED vervanger misschien ook wel minder inbouwspots nodig zijn.
Inbouwspots met LED zijn veelal te dimmen. Wel zijn ze erg afhankelijk van de gebruikte technologie. Zo zijn er LED’s welke met een traditionele fase afsnijd dimmer (of terwijl een halogeen dimmer) gedimd kunnen worden. Maar dit is geen goede manier van dimmen. De hoeveelheid waar naar je kunt terug dimmen is vaak minder ver dan met de andere protocollen. Ook is het vinden van de juiste dimmer om knipperen, brommen en een goede reactie op de dimmer te verkrijgen. Dali is verreweg het beste dim protocol wat je kunt gebruiken. De dimmer zit namelijk in de driver van de LED. De inbouwspot kan dan gedimd worden, door een Dali driver aan te sturen met behulp van een Dali dimmer. Dit is feitelijk een stuk elektronica wat de draaiing van de dimmer vertaald in een elektronische taal welke de driver ook spreekt. Doordat de dimmer feitelijk in de driver zit zorgt er voor dat de LED inbouwspot beter en tot lagere waarden kan dimmen. Wel zit de bedrading anders in elkaar voor dit protocol. Er is nog een dim protocol voor LED inbouwspots. Dit is 1-10V sturing. De dimmer geeft een spanning af tussen de 1 en 10V. De driver welke weer de dimmer in zich heeft gebouwd bepaald de staand van de LED inbouw spot aan de hand van de spanning welke hij aangeleverd krijgt. Ook hier is de bedrading anders dan bij een traditionele fase aansnijding of afsnijding dimmer. Switch dim is ook nog een mogelijkheid. Dan kun je de inbouw spot dimmen met een gewone schakelaar welke terug wipt als je hem indrukt. Feitelijk is dit vaak een Dali driver welke een kleine aanpassing heeft gekregen van de fabrikant welke voor deze mogelijkheid zorgt. Ook hiervan is de bedrading anders dan van een traditionele dimmer. De maten van dimmen en wat de mogelijkheden zijn voor de inbouw spot zijn natuurlijk altijd afhankelijk van de technische specificatie van de LED driver.