Spots en stralers

Inbouwspots zijn erg geschikt om alle ruimtes in uw eigen huis te verlichten. Zoals verlichting voor uw badkamer, keuken, woonkamer of hal. Inbouwspots geven een accent op een muur of een object. Inbouw spots zijn minder geschikt voor algemene verlichting. De spots worden geïnstalleerd in uw plafond en zo maakt u optimaal gebruik van de ruimte omdat de plafondlamp geen ruimte in neemt.

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Spots en stralers of opbouwspots

Spots en stralers hebben twee mogelijkheden om dit soort LED lampen toe te passen. Je kunt een spot inbouwen of je kunt een spot opbouwen. Maar de eerste gestelde vraag is hoe pas ik op een goede manier LED spots toe?  

Toepassing LED inbouw of opbouwspots

LED spots worden vaak op een verkeerde manier toegepast. De LED spots in plafond worden vaak midden in de badkamer of keuken geplaatst. Ook worden inbouwspots in de woonkamer vaak in een patroon door de gehele woonkamer toegepast. Dit is een verkeerde manier om een keuken, woonkamer of badkamer met inbouwspots of met opbouwspots te verlichten. Je krijgt een ronde stip van licht op de grond, maar het verlicht de ruimte niet. Licht is pas zichtbaar als het ergens op komt. De reflectie van de lichtbron is zichtbaar in ons oog. Het gevoel van het verlichten van de ruimte met inbouwspots of opbouwspots op deze manier is juist dat de ruimte donker is. Een ander effect dat je hiermee creeert is dat de huiskamer, keuken of badkamer lager lijkt dat hij werkelijk is. Als juist dit het licht effect is wat je graag wil bereiken dan is is er natuurlijk niets aan de hand. Maar juist is de bedoeling om de ruimte hoger en ruimer te laten lijken. Dat doe je door indirecte verlichting toe te passen.  

Hoe pas je inbouwspots en opbouwspots goed toe?

Inbouwspots of opbouwspots pas je op de eerste plaats toe om iets uit te lichten of aan te lichten. Door dit op een goede manier de spots opbouw of spots inbouw toe te passen krijg je maar aandacht naar wat je verlicht en de ruimte lijkt door de goede verlichting groter. Spots woonkamer, spots keuken of spots badkamer pas je allemaal op de zelfde manier toe.  

LED inbouwspots of LED opbouwspots

Of dat je inbouwspots gebruikt of opbouwspots gebruikt in de woonkamer of keuken is niet alleen een kwestie van smaak. Het hangt ook erg samen met de mogelijkheden welke er zijn voor de LED spots. Een spot in plafond heeft namelijk wel ruimte nodig in het plafond. Spotjes kunnen natuurlijk niet zomaar in het plafond worden ingebouwd. De Spotjes moeten ruimte hebben in het plafond. Wanneer er geen ruimte is voor de inbouw spotjes kan deze ook niet worden ingebouwd. Dan ben je aangewezen op opbouwspots. Ook als de beschikbare spotjes niet voldoende inbouw hoogte hebben of voldoende ruimte om de LED driver of trafo neer te leggen gaat een LED inbouw spot niet lukken.  

Afwisselen inbouw en opbouw spotjes.

Het is niet alleen zo dat je opbouwspots toepast als je geen inbouwspots kunt toepassen. De spot badkamer, spot keuken of spot woonkamer maakt het spannender als je afwisselt tussen de inbouwspot en de opbouwspot. Zo is een spotplafond weer een spannende geheel.  

Spots in verschillende kleuren

Spots wit zijn de uitvoeringen die op dit moment de meest toegepaste versies zijn. Maar ook spots zwart zijn in opmars. Spots wit zijn de conservatieve en tijdloze keus. Maar de andere mogelijkheden zoals spots zwart en spot goud zijn kleuren welke meer en meer voorkomen. Ook mat zwarte inbouwspots of mat witte inbouwspots zijn nieuwe kleuren welke tegenwoordig mogelijk zijn. Maar er zijn ook inbouwspots of opbouwspots welke kleuren combineren. Bijvoorbeeld een LED spot met een zwarte rand en een witte binnenkant. Of een opbouwspot van Occhio elke zwart met mat goud combineert.  

Spots voor buiten of badkamer

Spots badkamer en spots buiten hebben speciale aandacht nodig. Niet alle inbouwspots of alle opbouwspots zijn geschikt voor deze toepassing. De LED spotjes moeten waterdicht zijn. Deze waterdichtheid drukken we uit in IP klassen. De meest voorkomende IP klasse bij verlichting zijn: IP20 = Stofdichte lampen IP21 = Lampen Drup waterdicht IP23 = Regenwater dichte lampen IP44 = Spatwater dicht voor badkamer of bijvoorbeeld in een luifel waar geen directe regen kan komen IP54 = Spatwater en stof dichte lampen, al geschikt om in de volle regen te zetten IP65= Lampen beschermd tegen waterstralen, het meest toegepast in de tuin IP67 = Stof en waterdichte lampen , bij 30 minuten onderdompelen, bv: voor in bad of douchebak. IP68= Stof en waterdichte lampen, bij continu onderwater, bv: zwembad en vijvers Je moet dus goed kijken of dat een spot IP 65 wel nodig is of dat een spot met een IP44 ook al voldoende is voor de toepassing welke je de inbouw of opbouw spot nodig hebt.  

Spots vervangen

Spotjes welke in het plafond zitten moeten een keer vervangen worden. De halogeenlampen kunnen vaak vervangen worden met LED lichtbronnen. Veel Halogeen lampen met bijvoorbeeld een GU10 fitting of een GU 5.3 (een traditionele halogeen spot lampje) zijn op dit moment makkelijk te vervangen door een LED variant. De GU10 spot of de GU5.3 spot zijn dus makkelijk te vervangen. Als u een inbouwspot heeft met een ouderwetse gloeilamp kunt u deze natuurlijk altijd vervangen voor een LED lamp met E27 fitting. Maar effectiever is om de gehele spot te vervangen voor een LED spot. Wat belangrijk is bij een dergelijke ombouw van inbouw spots naar een LED inbouwspot, is duidelijkheid creëren over de grote van het gat voor de inbouwspot en de inbouwhoogte.