Dit kan helaas onvoldoende met de eenheid Watt. Om in de toekomst te komen tot eerlijke vergelijkingen zullen we steeds meer en nadrukkelijker moeten gaan communiceren in lumen of candela's. Dit is wat de EU ook van plan is door te voeren. Niet alle bedrijven geven waardes of van de hoeveelheid licht welke uit de lamp komt, maar hoeveel licht de LED produceert. Dit is niet gelijk aan de hoeveelheid welke uit de lichtbronnenkomt.
LED kunnen worden gebruikt tot een omgevingstemperatuur van -30 graden Celsius. Bij lagere temperaturen zal het rendement van de LED toenemen. Ook zal het opgenomen vermogen iets oplopen. Er zijn drivers zoals OSRAM OPTOTRONIC® voedingapparaten kunnen dit laatste door hun speciale techniek, Smart Power Supply, compenseren.
Als de gebruikte module voldoende is beschermd tegen vocht, dan is het geen enkel probleem om LED buiten toe te passen. Ook als de LED in een waterdicht huis zit kunt u zonder problemen de LED buiten gebruiken. Ook kan de LED voorzien zijn van een waterdichte coating.
Ook de driver moet water dicht zijn of beschermd zijn tegen vocht.
Tot nog toe waren er bij LED-toepassingen afwijkingen in de kleurnuances binnen één module mogelijk. Als oplossing wordt elke LED getest en de gene met de zelfde kleur bij elkaar gebruikt. Dit zorgt er voor dat alsu LED lampen niet uit de zelfde batch koop de kleuren kunnen afwijken.
Goede merken zorgen er voor dat gedurende productie de spreiding in de licht kleuren minimaal iks en niet met het oog zichtbaar is.
Alle LED retrofit lampen van hebben een Powerfactor. Deze Powerfactor verschilt sterk per lamp en merk. Zo is de Powerfactor van Osram minimaal 0,5. De huidige wettelijke norm voor lampen is < 25 watt is geen Powerfactor voorgeschreven. Dit houd in dat als u veel LED lampen in een installatie gebruikt en de Powerfactor niet inde gaten houd dit tot vervelende storingen in de elektrische installatie kan leiden.
Elke LED heeft zijn eigen specificatie en manier van dimmen. Het is van de gebruikte technologie afhankelijk hoe de LED gedimd kan worden.
Kijk naar de specificatie en zoek een bijpassende LED driver.
Bij LED-modules die op 24 volt werken is de spanning altijd gelijk, ongeacht of er één of meer LED zijn aangesloten. Als er meerdere LED worden aangesloten dan moeten die parallel worden aangesloten. Bij LED-modules die op 350 mA werken is de stroom altijd gelijk, ongeacht hoeveel LED zijn aangesloten. De LED dienen in serie te worden aangesloten.
LED worden geleverd in verschillende wit-tinten. Van extra warmwit tot koelwit. Dat is van 2700K (gloeilampen kleur) tot 4000K of zelfs 5000K. De kleurtemperatuur is op dezelfde manier te herkennen als bij fluorescentielampen. Voorbeeld: een LED-module met een lichtkleur 830 heeft een warmwitte lichtkleur van 3.000 Kelvin en een kleurweergave van Ra>80. Een kleur weergave van over de 90 is heel normaal geworden.
Op dit moment zijn LED-systemen minimaal zo efficiënt als spaarlampen. De betere LED retrofit lampen zijn al efficiënter dan spaarlampen.
Op dit moment kunnen we zonder problemen een 50W halogeenlamp met een LED-lamp vervangen. In de toekomst zullen er sneller grotere vermogens volgen en zullen de lampen nog efficiënter worden. Kijk altijd bij het vervangen van de halogeen lamp naar het minimum vermogen wat de trafo nodig heeft om goed te functioneren. Dit geld ook voor een eventuele dimmer welke is aan gesloten op de LED lampen. Ook de ze dimmer heeft een minimale belasting nodig om goed te werken.