HOOGSPOOR heeft zijn eigen installatiebureau. Wij kunnen uw bestelling dus bij u thuis komen monteren. Echter zal dit wel een meerprijs met zich meebrengen.
Onder de kop montagehandleidingen vindt u een grote diversiteit aan montagebegeleiding. Komt u hier niet uit, neem dan contact met ons op.
De transformator die u nodig heeft is afhankelijk van het aantal lampen dat u hierop wil aansluiten, het totale wattage en het type lichtbron. Het is verstandig de transformator niet voor 100% te belasten, maar een kleine marge over te houden. Bij het armatuur staat aangegeven welke transformator wij adviseren.
Elke LED heeft zijn eigen specificatie. Er is niet een soort LED, maar veel verschillende soorten. Zoals een stroom gestuurde LED of een spanning gestuurde LED. Beide LED typen moeten ook anders worden aangesloten. De fabrikant van de LED geeft aan welke soort driver er nodig is. Als u hulp nodig heeft met het uitzoeken van de juiste driver voor uw LED kunt u ons mailen of bellen. Zie hiervoor het contact formulier of onze contact gegevens.
Een inbouwbox heeft u nodig wanneer u een armatuur gaat inbouwen in beton. De inbouwbox wordt dan in het beton ingegoten. Soms is het ook verstandig een inbouw doos in de wand toe te passen. Maar dat is afhankelijk van het armatuur.
Een plasterkit kunt u gebruiken bij het stukadoren. Ze noemen dit ook wel een stucraam. De plaster kits zijn armatuur specifiek en verstandig om te gebruiken. Soms kunt u ook niet anders dan de plaster kit te gebruiken, omdat het een manier is om het armatuur vast te zetten. Het is een manier om een gat te creëren waar het armatuur precies in past.
Ja, u kunt uw inbouwspot vaak plaatsen zonder deze extra hulpmiddelen. U dient dan echter wel bouwkundige maatregelen te nemen. HOOGSPOOR raad u aan wel gebruik te maken van deze extra hulpmiddelen, ze zijn speciaal gemaakt om het inbouwen makkelijker te maken voor u.
De dimmer die u nodig heeft voor op uw armatuur is afhankelijk van het type armatuur en de transformator of LED driver waar deze op zit aangesloten.
Bij het dimmen van LED is het belangrijk dat u bij 230V te dimmen retero fit lampen nagaat welke dimmer er wordt geadviseerd. Ook moet u kijken wat de ondergrens van uw LED dimmer is. Een onder belaste dimmer zorgt er voor dat de lichtbron gaat knipperen.
LED met een driver is afhankelijk van de driver ook dimbaar. Het gebruikte protocol bepaald hoe u de LED kunt dimmen. De belangrijkste dimprotocollen zijn dali, 1-10V, DMX, puch dim. Maar deze dimprotocollen zijn wel twee draadsprotocollen en hebben een extra draad nodig.
12V armaturen
De voordelen:
Doordat de lichtbronnen minder spanning te verwerken hebben gaan ze langer mee.
De kleur van de lichtbronnen is helderder (witter), ook wanneer ze gedimd worden.
Bij 12V armaturen heeft u een grotere keuze uit verschillende wattages en lichtbundels.
De nadelen:
12v armaturen hebben eigenlijk maar één nadeel en dat is dat ze altijd een transformator nodig hebben. In sommige armaturen zit deze standaard ingebouwd.
230V armaturen
De voordelen:
Bij deze type lampen is er geen transformator nodig.
De lichtbronnen geven warmer licht
U kunt hierbij ook spaarlampen toepassen.
De nadelen:
Lichtbronnen met 230V hebben minder mogelijkheden in wattage.
Wanneer u deze lichtbronnen gaat dimmen veranderen ze van kleur.
De levensduur is korter doordat ze meer spanning moeten verwerken.
Een aantal lichtbronnen halogeen of LED lichtbronnen werkt met verschillende gradenbundels. De lamp blijft er hetzelfde uitzien, de graden gaan namelijk over de breedte van de lichtbundel. Hoe groter het aantal graden hoe breder de bundel.
Smalle lichtbundel 3° - 10 °
Bij een smalle lichtbundel ontstaat er weinig omgevingslicht. Dit wordt voornamelijk toegepast bij objecten die moeten worden uitgelicht zoals kunst of een plant. U moet er rekening mee houden dat u lichtcirkels krijgt en geen verdeeld licht.
Gemiddelde lichtbundel 24° - 36°
Bij een gemiddelde lichtbundel is er al iets meer omgevingslicht. U kunt deze gradenbundel goed gebruiken om bijvoorbeeld een schilderij uit te lichten zonder dat u lichtcirkels krijgt.
Brede lichtbundel 60°
Bij een brede lichtbundel ontstaat er daadwerkelijk omgevingslicht. Deze gradenbundel wordt dan ook voornamelijk toegepast om een ruimte algemeen uit te lichten. U krijgt nu ook geen lichtcirkels. Door meerdere lampen te plaatsen ontstaat er zelfs een egale lichtverdeling.
Om uw LED inbouwspot te plaatsen moet u een gatmaat aanhouden. Dit is de zaagmaat van het product. Deze staat altijd in de gebruiksaanwijzing vermeld. Ook op de webshop zal dit bij het product vermeld staan. Elke spot heeft zijn eigen inbouw maat.
De IP-waarde van een lamp geeft de beschermingsgraad aan van vaste voorwerpen en vloeistoffen. Zie hiervoor onderstaand tabel.
IP-waarde 1ste cijfer – bescherming tegen voorwerpen en stof
IP-0X Beschermd niet tegen voorwerpen en stof
IP-1X Beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 50 mm
IP-2X Beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 12 mm
IP-3X Beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 2,5 mm
IP-4X Beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1 mm
IP-5X Beschermd tegen stofneerslag
IP-6X Volledig stofdicht
IP-waarde 2de cijfer – bescherming tegen water
IP-X0 Beschermd niet tegen water
IP-X1 Beschermd tegen druppelend water
IP-X2 Beschermd tegen druppelend water bij een hoek van 15°
IP-X3 Beschermd tegen sproeiend water.
IP-X4 Beschermd tegen opspattend water
IP-X5 Beschermd tegen waterstralen
IP-X6 Beschermd tegen stortbuien
IP-X7 Beschermd tegen onderdompeling (30 minuten tot 1 meter diep)
IP-X8 Beschermd tegen verblijf onder water