Welke verlichting hoort in welke vochtige omgeving?

Je bent online aan het oriënteren naar een hanglamp of een plafondlamp. Uiteindelijk heb je de juiste lamp gevonden wat aan uw wensen voldoet, maar je wilt die graag in de badkamer hangen, kan dit zomaar? Welke verlichting in welke vochtige ruimte verlichting kunnen we toepassen?? Overal waar je kijkt als het aankomt op badkamer- en/of buitenverlichting zie je wel ergens een IP-code staan. IP-44, IP-54, IP-66 maar wat houdt dit nu precies in? En welk armatuur is de juiste keuze in het geval van mijn lichtplan? Hoe kies je nou de juiste lamp voor welke ruimte? Wij helpen u graag om de juiste verlichting te kiezen voor de badkamer en tuin.

Het belangrijkste om naar te kijken voor een lamp of armatuur in de badkamer en tuin of andere vochtige ruimtes is de waterdichtheid. Je hebt verschillende klassen van waterdichtheid. Even simpel gezegd hoe hoger de IP klasse hoe beter het armatuur bestand is tegen water. Moet ik dan voor badkamer verlichting of tuin verlichting de allerhoogste klasse bestellen die ik kan vinden? Of kan ik het ook doen met een mindere IP klasse?

IP staat voor Ingress Protection. Hiermee wordt de mate van bescherming van elektrisch materieel tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen, vocht en stof aangegeven. Vocht gaat uiteraard niet samen met elektriciteit, hierover kunnen we het allemaal wel eens zijn. Het is ook meer dan logisch dat er een internationale certificering verbonden is aan elektrische apparaten die buiten werken of in vochtige ruimtes. Een IP-aanduiding heeft twee cijfers: IPXX. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen en stof aan. Dan geeft het tweede getal aan de graad van bescherming tegen vocht aan. Dit geeft dus aan in hoeverre de lamp is te gebruiken in een vochtige ruimte. Links vind je een tabellen overzicht van de diverse IP-codes. 

Verlichting in een vochtige omgeving, welke mag waar?

Goed, nu hebben we de verschillende certificeringen wat betreft de ip-waarden op een rijtje maar we weten nog steeds niet welke lamp in een badkamer of andere vochtige ruimte opgehangen kan worden. Om dit te verduidelijken staat hieronder een afbeelding van een badkamer die in verschillende zones is ingedeeld. Deze zones geven de graad van vocht weer binnen die specifieke zone. Aan elke zone is een certificering oftewel IP-waarde verbonden die aangeeft wat de mate is van stof en/of vocht het armatuur moet voldoen. Zo kan men dus zien welk armatuur met welke IP certificering exact past en in welke zone van de vochtige ruimtes zoals de badkamer en tuin.

De badkamer wordt onderverdeeld in vier zones, zone 0 tot en met zone 3. Eigenlijk heel gemakkelijk, hoe dichter bij de waterbron (douche, bad of kraan), hoe strenger de veiligheidseisen en daarbij hoe hoger de IP waarde.
Onderstaande afbeelding geeft de zones weer met daaronder puntsgewijs de vier zones uitgelegd.

    •          Zone 0: minimaal IP68 = (in en rond het bad of douche)
    •          Zone 1: minimaal IP68= (tot 2,25m erboven)
    •          Zone 2: minimaal IP65 = (straal 60cm)
    •          Zone 3: minimaal IP44

En hoe werkt dat bij tuinverlichting?

De tuin is ook een onderdeel die men niet hoort te vergeten in dit verhaal. Regen, wind en hagel, de verlichting moet overal tegen kunnen. Deze lampen hebben dan ook een hoge IP waarde nodig, namelijk minimaal IP44, maar een hogere waarde is altijd beter.

Wil je verlichting in de vijver plaatsen, dan heeft deze verlichting een hogere IP-waarde nodig namelijk minimaal IP68. Deze verlichting kan ondergedompeld worden in water.

Verlichting in een vochtige omgeving

Nu u een duidelijk beeld hebt van welk type lamp waar past, kunt u dit zelf toepassen in de ruimte waar u uw verlichting wilt hebben. Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan eens gerust contact op via onze website of telefoon maar kom ook gerust langs in onze showroom in Tilburg, wij staan u graag te woord en u bent uiteraard van harte welkom!