Zo kiest u de juiste design plafondlamp

Wat is een design plafondlamp?

De design plafondlamp of plafonnière is de meest verkochte soort designverlichting. Met een Italiaanse plafondlamp geeft u een ruimte vooral algemeen (basis)licht. De armaturen zijn meestal op een centrale doos aan het plafond bevestigd in het midden van de ruimte. Een lamp die u daar monteert, verlicht dus de gehele ruimte.

Nuttige tips voor het kiezen van de juiste plafondlamp

Heeft u in uw lichtplan gekozen voor een design plafondlamp? Wij geven u alvast een paar handige tips voor de aanschaf van een plafonnière.

1.      Kies indien mogelijk voor een plafonnière met indirecte verlichting. Indirecte verlichting is een fijne manier van verlichten omdat het licht op een prettige manier verspreid wordt in de ruimte. Het licht lijkt het plafond een beetje op te tillen en daardoor lijkt de ruimte hoger.

2.      Overweeg een dimbaar armatuur. Die heeft als voordeel dat u de hoeveelheid licht van de design plafondlamp kunt regelen. Bij algemene verlichting aan het plafond wilt u de ene keer meer licht dan de andere keer. Zo heeft u bij het stofzuigen meer behoefte aan een grote hoeveelheid licht en als er bezoek is wilt u juist sfeervol LED-licht. Lees ook tip 7.

3.      Kijk uit met een te grote helderheid aan het plafond. U wilt natuurlijk voorkomen dat de lamp zeer doet aan uw ogen, omdat de hoeveelheid licht of de concentratie van het licht te sterk is. Zo’n lamp zult u immers niet vaak aan willen doen. Kies dus een plafondlamp waarvan u de lichtbron niet rechtstreeks kunt zien of met een geringe helderheid. Wij adviseren u graag over de juiste lamp met een opalen afscherming of indirect licht tegen het plafond.

4.      Gebruik liever geen richtbare spotarmaturen midden in de ruimte. Met spots die naar de muur zijn gericht, creëert u licht dat in uw ogen zal schijnen. Niet prettig! Het zorgt er alleen maar voor dat u de plafondlamp uit wilt laten. Kiest u toch een plafonnière met richtspots, zorg er dan voor dat deze op maximaal 70 cm van de muur komt die u wilt verlichten of richt de spots naar beneden.

5.      Kies voor LED-licht en dan bij voorkeur voor een volle of COB LED. Een volle LED of COB (Chip On Board) is een chip die speciaal voor de armatuur is uitgekozen. De LED-chip zit vast en is niet zomaar te vervangen. Dat hoeft ook niet, want zo’n chip gaat erg lang mee, soms zelfs langer dan de armatuur. De LED-chip wordt meestal aangestuurd door een LED-driver. Dit type LED-verlichting functioneert meestal beter op het gebied van energieverbruik, levensduur, lichtkleur, kleurweergave, hoeveelheid licht en dimbaarheid.

6.      Nog een aandachtspunt: de juiste lichtkleur. Bij LED-verlichting kunt u uit verschillende kleuren licht kiezen. Bij het dimmen van de LED verandert deze lichtkleur meestal niet zoals bij gloeilampen of halogeenlampen. Doorgaans kunt u alleen variëren in lichtsterkte en dus niet in kleur. Bij HOOGSPOOR adviseren we voor een plafondlamp de lichtkleur 2700K, dat is ook de meest verkochte. Handig om te onthouden: hoe hoger het getal, hoe koeler/witter het licht.

7.      Tot slot nog een technische tip. Als u kiest voor een dimbare armatuur (zie tip 2) kies dan indien mogelijk voor het dim-protocol Dali. Het dimmen van LED-verlichting is niet zo eenvoudig als van een gloeilamp of een halogeenlamp. Er zijn nieuwe technieken bedacht om de LED-lamp goed te kunnen dimmen en Dali is in onze optiek de beste. Als deze niet beschikbaar is, is 1-10V ook een goede optie.

Voordelen van een design plafonnière

design plafondlamp

Het grote voordeel van een plafonnière of plafondlamp is dat u deze vaak rechtstreeks op het lichtpunt in de ruimte kunt hangen. Als u geen lichtplan heeft gemaakt, is de kans groot dat het lichtpunt zich midden in de ruimte bevindt. Zo’n lichtpunt is uitermate geschikt voor een plafonnière met algemeen licht.

Doordat het lichtpunt zich in het midden van de ruimte bevindt, is het bovendien bij uitstek geschikt voor een design plafondlamp. Uw mooie lamp is dan van alle kanten te bewonderen. Een plafonnière van Italiaans design is naast een fijne, handige lamp ook een prachtig object om naar te kijken. De Lederam van Catellani & Smith is een van onze favorieten!

De plafondlamp: iets minder spannend, maar erg functioneel!

Eerlijk is eerlijk, de lichtadviseurs van HOOGSPOOR zullen in een lichtplan niet zo snel gebruik maken van plafonnières. Het resultaat van een plafondlamp is vaak een deken van licht. Erg functioneel, maar soms ook een beetje saai… Zelf werken we liever met wat meer contrast en spanning in een lichtplan en dat is wat moeilijker te realiseren met een plafondlamp.

Bij HOOGSPOOR kiezen we wél voor een design plafondlamp wanneer we een decoratief element zoeken voor een ruimte. En natuurlijk past een plafonnière ook prima in een functionele ruimte zoals een bijkeuken of een garage.

Opbouw en inbouw plafondlampen

Weet u het verschil tussen opbouw en inbouw plafondlampen? Inbouwspots kunnen worden gebruikt als algemene verlichting maar ook als accentverlichting. Met inbouwspots is het bijvoorbeeld mogelijk om een stijlvol en bijzonder effect te creëren door het licht op de muur te laten schijnen. Hierdoor lijkt de ruimte meteen een stuk groter en zo zijn er meer trucjes waardoor je ruimtes anders kunt laten beleven. Wanneer u niet de mogelijkheid heeft om inbouwspots te plaatsen als plafondlamp, kies dan voor opbouwspots. Het voordeel van opbouwspots is dat u deze individueel kunt richten, om zo verschillende onderdelen in de ruimte te verlichten. De opbouwspots zijn iets duurder in aanschaf, maar daar staat tegenover dat er minder werk bij komt kijken: geen gaten in het plafond en geen stucwerk.

Plafondlampen monteren

Met onze duidelijke instructies kunt u zelf uw plafondlamp monteren. Lukt het niet, dan sturen wij graag een monteur bij u langs die dit voor u doet. Bekijk hier de Tips voor het monteren van (plafond)lampen.

Ruime keuze in designlampen bij HOOGSPOOR

In de showroom en in de webshop van HOOGSPOOR hebben we veel verschillende moderne design plafondlampen beschikbaar. Er is keuze uit functionele en decoratieve armaturen die vaak in LED zijn uitgevoerd. Bent u op zoek naar die ene speciale, exclusieve design plafondlamp maar kunt u deze niet vinden? Geen probleem! Neem contact op met onze lichtadviseurs. Ze adviseren u graag.