Lichtplan woonboerderij HOOGSPOOR
Lichtplan woonboerderij HOOGSPOOR

Lampen winkel HOOGSPOOR design light

Lampen winkel is wat we zijn bij HOOGSPOOR. Maar niet in de klassieke manier. De lampen winkel van vroeger en nog veel lampen winkels van nu hangen vol met hanglampen, wandlampen en plafonnières. De verlichtingsshowroom van HOOGSPOOR is anders…

Tip 1). Gebruik de juiste lichtsoort waar deze voor gemaakt is

– Uplighter voor basisverlichting.
– Up downlighter voor basisverlichting en een muur te verlichten.
– Spots om een wand of object te verlichten.
– Een leeslamp moet bij een leesplek staan/een schilderij kan uitgelicht worden.
– Kijk welke plekken een extra sfeer verlichting of lamp kunnen gebruiken.

Tip 2). Maak gebruik van licht en donker

Een zee van licht is misschien praktisch, maar niet sfeervol. Het wordt sfeervolle verlichting door gebruik te maken van donker. Een goed lichtadvies of lichtplan bestaat naast het nadenken over licht ook over het nadenken over donker en contrast om de juiste sfeer te maken. 

Tip 3). Maak een plattegrond van de ruimte en teken de meubels, keuken en badkamer in

Om het lichtadvies of lichtplan te maken is een goede tekening met alles erop ingetekend noodzakelijk. Zo kun je makkelijk uitmaken wat je waar kunt plaatsen en wat het effect dat heeft op de ruimte. Deel de ruimtes ook naar gebruik in. In de bgg loopt de keuken vaak over in de eetkamer en woonkamer. Bekijk al deze ruimtes met hun specifieke eigenschappen,         activiteiten en wensen apart van elkaar, maar zorg voor een geheel. Kijk ook naar de kleuren welke je wil gebruiken. Met donkeren kleuren moet je ook meer licht gebruiken omdat donkeren kleuren licht absorbeert.

 

Betaalbaar lichtplan of licht advies door HOOGSPOOR

Tip 4). Bepaal waar je welke verlichting wil gebruiken

Door eerst vast te stellen wat voor soort licht je waar nodig hebt, maak je eerst je basis verlichting op papier. Het helpt je om het lichtadvies goed op te bouwen en niet te vervallen in wat je mooi en lelijk vindt. Functie boven vorm!

 

Tip 5). Kijk wat waar mogelijk is

Het is leuk om inbouwverlichting te hebben, maar dat moet (nog) wel mogelijk zijn. Als je bij een verbouwing ergens een wandlamp wil creëren en dus lichtpunt wil maken, moet dat wel mogelijk zijn. Om spots in te bouwen heb je ruimte in je plafond nodig. Als je moet werken met de bestaande lichtpunten moet je strategische keuzes maken m.b.t. de modellen welke je kiest. Dus houd in het lichtadvies of lichtplan rekening mee welke verlichting mogelijk is.

 

 

Klassieke villa verlichting

Tip 6). Begin met de basisverlichting

HOOGSPOOR bouwt de basis verlichting vaak op met armaturen welke indirecte verlichting afgeven. Door het indirecte licht krijg je een goede verspreiding van het licht in de ruimte. Tevens is het een natuurlijk soort verlichting. Ook wordt de ruimte er groter door omdat het plafond hoger lijkt door de indirecte verlichting. De basis verlichting zorgt ervoor dat je overal licht    hebt en niet struikelt over de tas die op de grond ligt.

Tip 7). Kijk waar je wel functionele verlichting nodig hebt

In een keuken eet je niet alleen onder sfeer verlichting, maar heb je ook functionele verlichting nodig in je lichtadvies om te kunnen koken. In de badkamer is het gezellig om in bad lekker te liggen bij een sfeervolle verlichting, maar je wil je ook kunnen scheren of opmaken. Ook bij de garderobe is van tijd tot tijd wat extra verlichting fijn. Een plek waar je de administratie doet is een bureaulamp fijn. En zo kun je door blijven gaan over hoe belangrijk de functionaliteit van verlichting is. 

Licht project HOOGSPOOR vrijstaande woning

Tip 8). Kijk welke dingen je wilt uitlichten/accentueren

Met spots kun je dingen welke je dierbaar zijn, objecten, schilderijen, muren en foto’s uitlichten. Dit zorgt voor meer aandacht van wat je verlicht en geeft meer persoonlijkheid en karakter aan je ruimte. Daarnaast zorg je er ook voor dat de ruimte indirect wordt verlicht. Ook “duw” je de muur ook nog een beetje weg om meer ruimtelijk gevoel te krijgen.

Tip 9). Hang een goede hanglamp boven je tafel

Met een hanglamp boven de tafel verklein je de ruimte waarin je zit. Daarmee wordt het een gezelligere tafel om aan te zitten.

 

Licht project HOOGSPOOR vrijstaande woning

Tip 10). Kijk waar je sfeerverlichting nodig hebt

Zoek balans in vorm, sfeer en uitstraling. Niet alles hoeft decoratieve waarde te hebben.

Tip 11). Pas de juiste verlichting toe in de badkamer

In de badkamer mag niet zomaar alles toegepast worden. Welke verlichting waar mag is afhankelijk van de zone indeling van de badkamer. Deze bepaald wat voor soort verlichting je waar mag toepassen. Goede spiegelverlichting is wenselijk voor het scheren, opmaken en haren modelleren. Spots met een gesatineerd glas kun je gebruiken om algemeen licht te maken.

Tip 12). Gebruik creatieve licht effecten

Je kunt met licht een hoop leuke speciale effecten krijgen. Als je deze integreert in je lichtadvies of lichtplan wordt het eindresultaat spectaculairder. Je kunt denken aan een LED lijn in de muur verwerkt i.p.v. een wandlamp op het toilet. Een doorlopende lichtlijn vanuit het plafond naar de muur. Een LED lijn onder de keuken om de keuken te laten zweven. Een        gekleurde LED om een paar accenten te zetten. Kleine inbouw wandlampjes als oriëntatie verlichting. En zo zijn er nog vele andere manieren om creatief om te gaan met licht effecten. 

 

Lampen winkel met verlichtingsshowroom HOOGSPOOR

Tip 13). Denk aan de buiten verlichting

Niet alleen binnen heb je goede verlichting nodig, maar ook buiten. Denk bij het maken van je lichtplan aan verlichting bij de voordeur en tuin voor je veiligheid. Het uitzicht vanuit je woonkamer naar de tuinverlichting heeft ook een grote bijdrage op de sfeer en beleving van je woning. Een beetje aandacht aan de tuinverlichting in je licht plan kan dus geen kwaad.

Tip 14). Maak verlichting dimbaar

Door de armaturen in je lichtadvies en lichtplan dimbaar te maken ben je flexibel in de hoeveelheid licht welke je nodig hebt bij de juiste sfeer.  

licht project HOOGSPOOR keuken

Tip 15). Werk het plan uit

Door het lichtadvies of lichtplan uit te werken voorkom je uitvoeringsproblemen en aanpassingen tijdens de bouw. Door uit te werken wat de inbouw maatvoering is en wat de afstanden, hoogtes en dim protocollen zijn, kun je de informatie in een keer overdragen aan de installateur. Zo voorkom je problemen en is er rust tijdens de verbouwing.

 

 

Logo