Lichtadvies bij HOOGSPOOR Design Light
HOOGSPOOR Design Light staat bekend om de expertise op het gebied van lichtadvies en het ontwerpen van een lichtplan. Om u op weg te helpen met het maken van een lichtplan geven onze lichtadviseurs 15 tips weg.
Tip 1). Gebruik de juiste lichtsoort
– Up-lighter voor basisverlichting.
– Up-downlighter voor basisverlichting en om een muur te verlichten.
– Spots om een wand of object te verlichten.
– Een leeslamp moet bij een leesplek staan. Maar ook een schilderij kan uitgelicht worden.
– Bekijk welke plekken extra sfeerverlichting of lamp kunnen gebruiken.
Tip 2). Maak gebruik van licht en donker
Een zee van licht is misschien praktisch, maar niet sfeervol. Het wordt sfeervolle verlichting door gebruik te maken van donker. Een goed lichtadvies of lichtplan bestaat naast het licht ook uit donker en contrast om de juiste sfeer te creëren.
Tip 3). Maak een plattegrond van de ruimte en teken de meubels, keuken en badkamer in
Om het lichtadvies of lichtplan te maken is een goede tekening met alles ingetekend noodzakelijk. Zo kunt u makkelijk bepalen wat u waar kunt plaatsen en wat het effect is op de ruimte. Deel de ruimtes ook naar gebruik in. Op de begane grond loopt de keuken vaak over in de eetkamer en woonkamer. Bekijk al deze ruimtes met hun specifieke eigenschappen, activiteiten en wensen apart van elkaar, maar zorg voor een geheel. Kijk ook naar de kleuren welke u wilt gebruiken. Met donkeren kleuren is het verstandig ook meer licht te gebruiken omdat donkere kleuren licht absorberen.
Tip 4). Bepaal waar u welke verlichting wilt gebruiken
Door eerst te bepalen waar u welke verlichting nodig heeft krijgt u inzicht in de basisverlichting. Teken dit uit! Het helpt u om het lichtadvies goed op te bouwen en niet te vervallen in wat u mooi en lelijk vindt. Functie boven vorm!
Tip 5). Kijk wat waar mogelijk is
Het is leuk om inbouwverlichting te hebben, maar dat moet (nog) wel mogelijk zijn. Als u bij een verbouwing ergens een wandlamp wil creëren en dus een lichtpunt wilt maken, moet dat wel mogelijk zijn. Om spots in te bouwen is er ruimte in het plafond nodig. Als u moet werken met de bestaande lichtpunten moet u strategische keuzes maken m.b.t. de modellen welke u kiest. Dus houd in het lichtadvies of lichtplan rekening met welke verlichting mogelijk is.
Tip 6). Begin met de basisverlichting
HOOGSPOOR bouwt de basis verlichting vaak op met armaturen welke indirecte verlichting afgeven. Door het indirecte licht krijgt u een goede verspreiding van het licht in de ruimte. Tevens is het een natuurlijk soort verlichting. Ook wordt de ruimte er groter door omdat het plafond hoger lijkt door de indirecte verlichting. De basis verlichting zorgt ervoor dat u overal licht heeft.
Tip 7). Kijk waar u wel functionele verlichting nodig hebt
In een keuken eet u niet alleen onder sfeerverlichting, maar is er ook functionele verlichting nodig om te kunnen koken. In de badkamer is het gezellig om in bad lekker te liggen bij een sfeervolle verlichting, maar u wilt uzelf ook kunnen scheren of opmaken. Ook bij de garderobe is van tijd tot tijd wat extra verlichting fijn. Op een plek waar u de administratie doet is een bureaulamp fijn. En zo kunt u door blijven gaan over hoe belangrijk de functionaliteit van verlichting is.
Tip 8). Kijk welke dingen u wilt uitlichten/accentueren
Met spots kun t u dingen welke u dierbaar zijn; objecten, schilderijen, muren en foto’s uitlichten. Dit zorgt voor meer aandacht van wat u verlicht en geeft meer persoonlijkheid en karakter aan uw ruimte. Daarnaast zorgt u er ook voor dat de ruimte indirect wordt verlicht. Ook “duwt” u de muur ook nog een beetje weg om meer ruimtelijk gevoel te creëren.
Tip 9). Hang een goede hanglamp boven uw tafel
Met een hanglamp boven de tafel verkleint u de ruimte waarin u zit. Daarmee wordt het een gezelligere tafel om aan te zitten.
Tip 10). Kijk waar u sfeerverlichting nodig heeft
Zoek balans in vorm, sfeer en uitstraling. Niet alles hoeft decoratieve waarde te hebben.
Tip 11). Pas de juiste verlichting toe in de badkamer
In de badkamer mag niet zomaar alles toegepast worden. Welke verlichting waar mag is afhankelijk van de zone indeling van de badkamer. Deze bepaald wat voor soort verlichting u waar mag toepassen. Goede spiegelverlichting is wenselijk voor het scheren, opmaken en haren modelleren. Spots met een gesatineerd glas kunt u gebruiken om algemeen licht te maken.
Tip 12). Gebruik creatieve licht effecten
U kunt met licht een hoop leuke speciale effecten krijgen. Als u deze integreert in uw lichtadvies of lichtplan wordt het eindresultaat spectaculairder. U kunt denken aan een LED lijn in de muur verwerkt i.p.v. een wandlamp op het toilet. Een doorlopende lichtlijn vanuit het plafond naar de muur. Of een LED lijn onder de keuken om de keuken te laten zweven. Een gekleurde LED om een paar accenten te zetten. Kleine inbouw wandlampjes als oriëntatie verlichting. En zo zijn er nog vele andere manieren om creatief om te gaan met licht effecten.
Tip 13). Denk aan de buitenverlichting
Niet alleen binnen heeft u goede verlichting nodig, maar ook buiten. Denk bij het maken van uw lichtplan aan verlichting bij de voordeur en tuin voor uw veiligheid. Het uitzicht vanuit uw woonkamer naar de tuinverlichting heeft ook een grote bijdrage op de sfeer en beleving van uw woning. Een beetje aandacht aan de tuinverlichting in het lichtplan kan dus geen kwaad.
Tip 14). Maak verlichting dimbaar
Door de armaturen in uw lichtplan dimbaar te maken bent u flexibel in de hoeveelheid licht welke u nodig heeft bij de juiste sfeer.
Tip 15). Werk het lichtplan uit
Door het lichtplan uit te werken voorkomt u uitvoeringsproblemen en aanpassingen tijdens de bouw. Door uit te werken wat de inbouw maatvoering is en wat de afstanden, hoogtes en dim protocollen zijn, kunt u de informatie in een keer overdragen aan de installateur. Zo voorkomt u problemen en is er rust tijdens de verbouwing.