Opbouwspots

Opbouw spots nodig met LED?

Inbouwspots zijn niet in elke situatie te gebruiken. Een voorbeeld is dat als u te maken heeft met een betonnen plafond dan zijn opbouwspots een ideale oplossing. Opbouwspots geven net als inbouwspots gerichte verlichting. Opbouwspots kunt u gemakkelijk in elke gewenste richting draaien die u maar wilt. Veel verschillende opbouw spots zijn er te krijgen. Als u de design opbouw spots goed gebruikt in combinatie met uw hanglampen, vloerlampen en wandlampen krijgt u een goede sfeer in uw eigen huis.

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Opbouwspots zijn een goed alternatief

Opbouwspots hebben tegenwoordig in veel uitvoeringen en vormen. Gelukkig zijn de opbouwspots creatiever vormgegeven dan vroeger. De inbouw spot wordt vaak beschouwd als alternatief voor de inbouw spot. Als de inbouw spot niet meer kan, beginnen mensen te denken aan een opbouw spot.  

Opbouwspots brengen ook voordelen met zich mee

Opbouwspots hebben ook voordelen ten opzichte van een inbouw spot. Als spotjes inbouwen niet meer gaat is natuurlijk de opbouw spot het logische alternatief. Maar een opbouw spot heeft meer voordelen. Een van de grootste voordelen is dat de voorbereidingen voor een opbouw spot minder moeilijk zijn. Een elektrisch aansluit punt moet voorzien zijn voor de opbouw spot. Verder moet er rekening gehouden worden of er een driver in de opbouw spotjes zit of dat er gewerkt wordt met een decentrale driver. Als er een decentrale driver voor de spotverlichting gebruikt wordt moet er ruimte ergens zijn om de driver van de spotverlichting neer te kunnen leggen. Verder moet er een leiding tussen de driver en de spot in de keuken, badkamer of zitruimte gerealiseerd zijn. Even rekening houden met de juiste bedrading welke hoort bij het dim protocol en klaar. Er zijn meer voordelen van een opbouw spot ten opzichte van een inbouw spot. Een opbouw spot heeft vaak meer persoonlijkheid, is meer aanwezig. Dit is dan een element waarmee je kunt spelen in het lichtontwerp of lichtadvies voor je woonkamer of keuken. Je kunt bijvoorbeeld er voor zorgen dat je afwisselt met inbouwspots. Gebruik de opbouwspots dan om bijvoorbeeld een lijn in het huis te accentueren of bijvoorbeeld de kunst of foto’s aan te lichten. Je krijgt dan gelijk een ander uiterlijk als met inbouw spotjes.  

Opbouwspots zijn goedkoper of duurder dan inbouwspots?

Opbouwspots zijn duurder in aanschaf, maar als je naar de totale kosten kijkt dan zijn de opbouwspots meestal veel goedkoper. Bij een inbouw spot komen naast de kosten van de spotjes ook de kosten van een driver en een inbouw of stuck raster. Ook is een inbouw box nodig als je de spot in het beton moet verwerken. De kosten van de aannemer welke de bouwkundige zaken moet voorzien komen daar nog bij. Een opbouw spot is vaak goedkoper als je al deze kosten bij elkaar optelt ten opzichte van een inbouw spot. Een opbouw spot is meestal makkelijker te kantelen zodat het schilderij of muur beter is verlicht. De opbouw spot is daardoor in staat om van een iets grotere afstand goed te kunnen opereren. Zo wordt bijvoorbeeld de schaduw van een dikke lijst van een schilderij minder zichtbaar op het schilderij. Ook is de bundel door de iets grotere afstand groter en dus zijn er minder spots nodig om een schilderij te verlichten. Ook heeft een inbouw spot als je deze ver kantelt ook de nijging om de binnenkant van de spot te verlichten. Dit zorgt voor meer helderheid aan het plafond.  

Opbouwspots op een rail

Opbouwspots op een rail is een speciale variant. Een rail spot heeft het voordeel dat deze overal op de rail geplaatst kan worden. Ook is het voordeel dat de rail wat flexibiliteit geeft waar het aansluit punt zit. Als de rails van de spotjes of de spotjes on track over het aansluit punt kunt laten lopen en de rails plaatst voor bijvoorbeeld de muur of boven de keuken dan heb je een goede oplossing voor je probleem als je lichtpunt niet op de goede plaats zit.  

Opbouwspots met GU10 lichtbron

Opbouwspots bieden ook de keuze tussen een COB (chip on board) of een LED vervanger. De meeste LED vervangers voor spots zijn de GU10 lichtbronnen. Dit is een 230V LED welke in veel opbouwspots en inbouwspots als alternatief wordt gezien voor de COB (chip on board) oplossing. Echter naast de voordelen de GU10 oplossing, zijnde betaalbaar, klein en compact en 230V aansluitbaar zijn er ook nadelen. Een COB (chip on board) oplossing heeft het voordeel dat de hoeveelheid licht groter is, een betere kleurweergave heeft en veel en veel minder problemen heeft met het dimmen van dergelijke LED licht spots. Maar een GU10 lamp is eigenlijk een LED vervanger voor een halogeenlamp. Je kunt voorstellen dat de GU10 oplossing een compromis is om halogeen te vervangen vergezeld gaat. Dit komt dat ook terug in de specificatie van de GU10 spot lamp.

Opbouwspots laten dimmen

Opbouwspots kan dimbaar zijn, dit wordt bepaald door de driver. Ook de manier waarop hij gedimd moet worden wordt bepaald door de toegepaste driver. Je hebt o.a. Dali en het 1-10V of switch dim LED dim protocol. Maar er is ook fase afsnijd of triac dim. Dat is een LED dim protocol wat eigenlijk een traditionele dimmer is.  

Opbouwspots met Driver

Opbouwspots hebben zoals alle andere spotverlichting een driver nodig. Deze is bij een GU10 lamp in de lichtbron verwerkt. Maar bij een COB (chip on board) oplossing is er een aparte driver nodig. Normaal zit de driver in het armatuur ingebouwd. Maar dat is niet altijd het geval. De driver van de opbouw LED spot kan ook extern geplaatst moeten worden. Dan moet er rekening gehouden worden hoe de elektrische installatie opgezet moet worden. Tussen de driver en de LED spot moet dan een elektrische verbinding gelegd worden. De schakelaar of de dimmers moeten dan elektrisch verbonden worden met de driver. Iets meer voorbereiding, maar het heeft ook zijn voordelen. Door dat de driver niet bij de COB (chip on board) zit is de opbouw spot kleiner.