HOOGSPOOR biedt adviezen

Een optimale beleving van de ruimte met de juiste verlichting

Verlichting kiezen wordt door veel mensen als knap lastig ervaren. Behalve met het design van de lamp heb je dan ook te maken met hoe het licht uit het armatuur komt. En met het effect ervan op de ruimte. Gelukkig zijn er verlichtingsexperts als HOOGSPOOR Design Light en fabrikanten van designlampen, zoals Occhio. Deze experts maken het kiezen van de juiste verlichting en een mooi armatuur een stuk eenvoudiger. Zo dragen zij bij aan een sfeervolle beleving van een ruimte.

Eigenaar en verlichtingsdeskundige Barend van Roessel: “Bij ons kun je langskomen voor een enkele lamp. Ook voor een advies voor een ruimte in huis of de hele woning kun je bij ons terecht. Onze adviseurs bespreken de wensen en mogelijkheden voordat we met een uitgewerkt voorstel komen. Dat kan in verschillende gradaties: van een ‘basis-’ tot ‘magisch’ lichtplan. We vragen altijd hoe men leeft of werkt en waarvoor een ruimte wordt gebruikt. Zo maakt het nogal een verschil of je aan een tafel alleen eet of er ook regelmatig werkt. Het vraagt om verlichting die in beide situaties goed werkt. De verlichting moet op de juiste manier uit een lamp komen, dan krijg je de juiste sfeer.”

HOOGSPOOR voorziet kortom in lichtadviezen en biedt bovendien de mogelijkheid om armaturen te bekijken in de showroom van ruim zevenhonderd vierkante meter. Het bedrijf doet zaken met particulieren, (binnenhuis)architecten, installateurs en de zakelijke markt.

Donker, licht en contrast

De juiste verlichting toepassen let nogal nauw. Barend ziet dat nog wel eens verkeerd gaan. “Soms worden spotjes in het plafond gebruikt als algemene verlichting. Plafondspots verlichten vooral de vloer. Voor algemene verlichting heb je lampen nodig die ook de muren en plafonds verlichten. Denk aan uplighters of lampen die rondom licht geven. Licht wordt pas echt licht als het ergens tegen weerkaatst.”

Contrast aanbrengen is een ander aandachtspunt bij de lichtadviezen van HOOGSPOOR. Barend: “Contrasten maken een ruimte heel sfeervol. We ontwerpen niet alleen licht, maar juist ook donker. Door de juiste accenten aan te leggen, kun je hierin variëren en een ruimte spannender maken. Ook balans aanbrengen tussen de verschillende armaturen en de ruimte is van belang. Sommige modellen eisen de aandacht voor zichzelf op, terwijl andere lampen prima gecombineerd kunnen worden met een achtergrond die de aandacht mag hebben.”

Occhio

HOOGSPOOR voert meerdere merken, waaronder het verlichtingsmerk Occhio. Occhio is een van origine Duits designicoon. Het heeft zich sinds de oprichting in 1999 ontwikkeld tot een internationaal merk in het luxere segment. Het bedrijf combineert hoogwaardig design en unieke lichtkwaliteit met ultiem gebruiksplezier voor elke leefruimte in de particuliere en commerciële sector. De zeer uitgebreide Occhio-collectie designlampen bestaat uit meerdere series. De iconische ‘Mito’ werd onlangs uitgebreid met de ‘Lusso’: de exclusieve versie van de Mito-reeks, met luxe materialen zoals fijn Ascot-leder en massief marmer. Lusso is beschikbaar in verschillende stijlen voor de hele Mito-familie waaronder de boogarmaturen en pendel- en plafondarmaturen. Met een ‘color tune’ om de kleurtemperatuur op de situatie af te stemmen kun je het licht bovendien aan de stemming aanpassen. Dat kan met een gebaar of met de Occhio air controller of Occhio air app.

Occhio heeft zijn succesvolle Gioia-armatuurserie uitgebreid met onder meer de Gioia ‘equilibrio’, Italiaans voor ‘balans’. Gioia equilibrio is een sculptuur die is gemaakt om bureaus en tafels thuis of in luxe kantoren te verrijken. De kop van Gioia equilibrio is volledig vrij om te bewegen. De hele armatuur kan in elke richting worden gedraaid en vrij naar boven en naar beneden worden bewogen. De nieuwe vloer- en leeslamp Gioia lettura biedt verlichtingsmogelijkheden voor een complete ruimte. Het functioneert ook als leeslamp, als kinetische designsculptuur of als krachtig lichtinstrument. Met zijn krachtige licht kan Gioia lettura op elk moment in hoogte, richting, lichtkleur en -intensiteit worden aangepast. Een simpele handbeweging aan de kop van de armatuur volstaat.

Occhio-dealer

“In onze showroom hebben we een grote collectie van Occhio: van iedere serie hebben we meerdere lampen.” Over de reden dat Occhio zo’n groot aandeel in de collectie van HOOGSPOOR heeft, zegt Barend: “Occhio is een A-merk en een trendsetter door hun innovatieve productontwikkeling, positionering en hoge serviceniveau. Het merk bestaat voor deze branche relatief kort. Desondanks kijkt de markt vooral naar hun modellen en productinnovaties. Zo waren zij de eerste fabrikant die met led-verlichting kwam met een écht fraaie kleurweergave. Bovendien ontwikkelen zij zelf de elektronica om te combineren met led en hun eigen designs. Als dan onverhoopt een led-chip kapotgaat, kan er een andere led-unit in, in plaats van dat de hele armatuur onbruikbaar is. Verder hebben ze innovaties zoals sensoren waarmee je met een handgebaar het licht eenvoudig kunt bedienen.”

Barend weet gezien zijn ervaring in de verlichtingsbranche waar hij over praat en is dan ook niet voor niets Occhio-dealer. “Occhio is als het ware de BMW onder de armaturen. We hebben uiteraard ook andere designmerken, waarmee je voor een minder grote investering ook echt een goed lichtplan kunt realiseren. Met Occhio ga je gewoon nog een stap verder.”

Tekst: Sanne Bender

Occhio logo