Bezoek Brokis fabriek

Een bezoek aan de fabriek van Brokis

Een fascinerend en educatief bezoek aan de Brokis-fabriek, een Tsjechisch merk. Tijdens ons bezoek hebben we kennisgemaakt met enkele gloednieuwe armaturen en hebben we uitgebreid kunnen observeren hoe elk armatuur van Brokis met uiterst bekwame ambachtslieden met de hand wordt vervaardigd. De Brokis-fabriek bestaat al 1150 jaar en telt in totaal 24 glasblazers, waarvan slechts 4 meester-glasblazers zijn die de complexe taak aankunnen om de grote glazen elementen te creeren. Uit onze eigen ervaring kunnen we concluderen dat dit werk zowel boeiend als veeleisend is.

Bezoek Brokis

Productieproces van Brokis

Wat Brokis echt onderscheidt, is dat elk armatuur volledig met de hand wordt gemaakt. Het glas voor de armaturen wordt mondgeblazen door zeer ervaren glasblazers. Het glas wordt laag voor laag opgebouwd, resulteren in het prachtige vierlaagste glaswerk van de armaturen. In dit proces beginnen de vakmensen met een kleine glasbol, waarna een tweede laag wordt toegevoegd en het glaswerk wordt vergroot. Dit resulteert in een aanzienlijke, stevige glazen bol die in een grote mal wordt geplaatst. Tijdens dit proces bevindt een ambachtsman zich in een soort kuil om het glas met behulp van de mal de juiste vorm te geven. Zijn collega buiten de kuil geeft aanwijzingen door middel van voetsignalen om ervoor te zorgen dat het glas de gewenste vorm aanneemt. 

Na het bereiken van de juiste vorm moet het glas worden afgekoeld. Hiervoor wordt het glas in een grote oven geplaatst, waar het gedurende 4,5 uur geleidelijk wordt afgekoeld. Dit is noodzakelijk omdat het glas anders zou barsten bij blootstelling aan de omgevingstemperatuur. Zodra het glas is afgekoeld, wordt het op maat gesneden en zorgvuldig geïnspecteerd op eventuele imperfecties. Deze oneffenheden worden vervolgens zorgvuldig gladgestreken en de randen van het glas worden geslepen. Ten slotte worden de elektrische componenten in het armatuur geïntegreerd en wordt het geheel zorgvuldig verpakt in een ruime verpakking met op maat gemaakte schuim om het glas zo goed mogelijk te beschermen.

Vakmanschap en ambacht

Bij het kiezen van een Brokis-armatuur kunt u er dus op vertrouwen dat u investeert in puur handwerk en ambachtelijk vakmanschap. Dit illustreert waarom het prijskaartje van een glazen armatuur van Brokis, evenals andere designmerken zoals Foscarini, gerechtvaardigd is. Als u voor designverlichting kiest, kiest u voor hoogwaardig handwerk.

Bestaande armaturen

Naast het interessante productieproces van de armaturen heeft Brokis zowel de vertrouwde armaturen tentoongesteld als gloednieuwe ontwerpen onthuld. Voorbeelden hiervan zijn de Knot hanglamp series, de Shadows collectie en de Awa collectie. Daarnaast werd natuurlijk ook de Muffin collectie tentoongesteld, welke met zijn iconische status symbool staat voor het merk Brokis. De tijdloze collecties staan voor buitengewone lichtervaring en kwalitatieve designverlichting. Ze hebben een iconische status gekregen en zijn een symbool geworden van het merk Brokis.

Nieuwste armaturen

Elk van de nieuwe armaturen werd persoonlijk gepresenteerd door de ontwerper of ontwerpstel van het stuk. We zijn erg enthousiast over de nieuwe ontwerpen van Brokis welke opnieuw getuigen van het authentieke vakmanschap waar het merk om bekend staat.

Als eerste werd de ‘elo’ gepresenteerd, een innovatieve nieuwe hanglamp die de kenmerkende texturen van Brokis glas combineert met een elegante aluminium omlijsting, bestaat uit drie gelede bogen, waarvan de buitenste twee in verschillende houdingen kunnen worden versteld. Hierdoor zijn verschillende composities mogelijk.

Vervolgens werd het nieuwe armatuur ‘trottola’ gepresenteerd, is een nieuwe collectie hang- en tafellampen waarbij het glas de vorm van een tol aanneemt. De esthetiek van het ontwerp wordt gedragen door een betoverende helderheid die door een opalen diffusor en opaline glas gaat en een speels contrast van schaduwen en licht onthult.

Als laatste werd de ‘bamboo forrest’ gepresenteerd, dit armatuur is geinspireerd uit de verticale contouren die oprijzen in bamboestammen. Het met de hand gebeeldhouwde glas is ontworpen om een unieke sfeervolle sfeer op te roepen en vormt een bamboestengel compleet met de typische knoopring, waarbij het materiaal dikker wordt en een zacht accent creëert in de vorm van subtiele schaduwen. Dit armatuur is ook te zien bij ons in de showroom.

We delen graag meer details over de nieuwste creaties van Brokis en nodigen u van harte uit om de collectie van Brokis in onze showroom te bewonderen.