Lichtpunt verkeerd

Lichtpunt verkeerd veel voorkomend

Bij Hoogspoor merken we vaak dat klanten beginnen met de bouw of renovatie van hun huis zonder voldoende aandacht te besteden aan de verlichting. Hierdoor worden de lichtpunten vaak niet op de gewenste plekken geplaatst, bijvoorbeeld niet in het midden van de tafel. Dit probleem doet zich ook voor bij herinrichting van bestaande huizen, waarbij het lichtpunt niet ideaal is gelegen.

Helaas is het vaak lastig om het lichtpunt achteraf te verplaatsen. Maar bij Hoogspoor hebben we een aantal creatieve oplossingen voor u, die u kunnen helpen om hiermee verder te komen. Of u nu bezig bent met de (ver)bouw van uw huis of de herinrichting ervan, wij bieden u mogelijkheden om een betere verlichtingssituatie te creëren.

Door: Barend van Roessel

Barend v Roessel

Bedrading als onderdeel van het armatuur

Steeds meer merken ontwerpen armaturen waarbij de bedrading subtiel in het armatuur geïntegreerd is. De elektriciteitsdraden worden elegant naar een lichtpunt geleid, waardoor ze naadloos opgaan in het geheel. Hierdoor kan de hanglamp nog steeds precies boven de tafel hangen, zonder dat het lichtpunt fysiek verplaatst hoeft te worden. Dit leid tot mooie resultaten, waarbij de zwarte draden soms een grafisch patroon vormen op het plafond of de muur, wat een speels effect creëert.

String light

Een goed voorbeeld van zo’n armatuur is de ‘string light’ van Flos, verkrijgbaar in twee varianten: de ‘cone head’ en de ‘sphere head’. De ‘string light’ is een unieke ophanging die zowel eenvoudig als gedurfd is. De minimalistische uitstraling van de lampenkop in combinatie met de geometrische vormen die de draden op het plafond en de muur creeren, maken dit armatuur bijzonder. U kunt de bedrading eenvoudig spannen vanuit het bestaande lichtpunt of zelfs vanuit een stopcontact met behulp van een vloer-geplaatste driver.

Neuro

Een andere opvallende lamp met een vergelijkbaar concept is de ‘Neuro’ van Davide Groppi. Hier zijn de bedrading en muurbevestiging onderdeel van het armatuur. De ‘Neuro is een ware blikvanger in elke woning en biedt eindeloze mogelijkheden voor de positionering van de lamp, volledig naar uw eigen wensen en voorkeuren.

Speelse ophangkabels

Cartesio

Niet alle hanglampen hebben ophangkabels die loodrecht naar beneden lopen vanuit het lichtpunt. Verschillende merken beiden juist hanglampen aan die op de een schuine of speelse manier worden opgehangen. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt door afzonderlijke ophangkabels die los van het roset aan het planfond kunnen worden bevestigd. Een mooi voorbeeld hiervan is de ‘Cartesio‘ hanglamp van Davide Groppi. Deze lamp wordt los van het lichtpunt aan het plafond opgehangen en bestaat uit twee ophangkabels in combinatie met een elektriciteitskabel. De kabels hangen in een driehoek en kunnen versteld worden, waardoor de verlichting precies op de gewenste plek komt, zonder het lichtpunt te verplaatsen.

Cartesio
Aim

Aim

Een ander inspirerend voorbeeld is de ‘Aim’ hanglamp van Flos, waarbij de ophangkabels een speels effect creeren rondom de lamp. Dankzij deze unieke constructie is het mogelijk om het licht precies in het midden van de tafel te krijgen, zelfs wanneer het lichtpunt net iets te ver naar links of rechts op het plafond zit. Zoals de naam al zegt, kunt u de lamp eenvoudig ‘richten’ of ‘aimen’ naar de gewenste plek voor de perfecte verlichting.

Gebruik wandlampen of vloerlampen

North wandlamp

Soms kan het voorkomen dat het lichtpunt alsnog niet op de juiste plek zit. U kan er dan voor kiezen om uw tafel te verlichten door middel van een armatuur geplaatst op de muur of op de vloer. Een wandlamp kan indirecte verlichting geven om uw tafel te verlichten. De verlichting komt dan op het plafond waardoor u voldoende licht in de ruimte krijgt. Ook zijn er wandarmaturen die door middel van een boogconstructie ver kunnen reiken. Zo kan u toch verlichting boven de tafel krijgen, terwijl het dichtstbijzijnde lichtpunt op de muur zit.  Vibia biedt bijvoorbeeld de North 5630 wandlamp. Deze lamp heeft iets weg van een vishengel welke in zijn standaard staat. Gemonteerd aan de muur kan deze lamp verlichting bieden boven uw tafel.

Ook kan u kiezen voor een armatuur dat op de muur of vloer geplaatst wordt om uw tafel te verlichten. Een wandlamp kan indirect licht bieden dat via het plafond zorgt voor voldoende licht in de ruimte. Er zijn ook wandarmaturen met een boogconstructie die ver kunnen reiken, waardoor u toch verlichting boven de tafel kunt krijgen, zelfs al het dichtstbijzijnde lichtpunt aan de muur zit.

North vloerlamp

Ook grote booglampen bieden de mogelijkheid om verlichting boven uw tafel te krijgen zonder centraal lichtpunt. Het voordeel is dat u de lamp exact naar wens kan positioneren. Daarbij is een booglamp een goede uitkomst voor als u later uw tafel verplaatst: de booglamp kan gemakkelijk met de tafel mee verplaatsen, wat bij een hanglamp niet het geval is. Vibia biedt de North variant bijvoorbeeld ook als vloerlamp aan (5605). Deze North collectie is verkrijgbaar in verschillende samenstellingen, maten en kleuren. Daarnaast heeft Vibia de klassieke Balance 5192 vloerlamp. Ook deze lamp is een ideale oplossing voor wanneer uw lichtpunt niet op de juiste plek zit.

Armatuur als decoratie

Verschillende armaturen kunnen op zichzelf al dienen als prachtige decoratie voor uw woning. De vorm van het armatuur, de bedrading en accessoires kunnen samen een kunstwerk van verlichting creeren. Neem bijvoorbeeld de nieuwe collectie van Vibia, genaamd ‘Plusminus’. Dit veelzijdige verlichtingssyteem tilt het concept van de lightrail naar een nieuw niveau. Het geleidende textiellint in de kern biedt de mogelijkheid om de armaturen vrij te plaatsen en unieke lichtoplossingen ter plekke te creern. U kunt het textiellint op een speelse manier door de ruimte plaatsen en vervolgens de verschillende soorten lampen naar eigen wens op het lint bevestigen. Dankzij het priksysteem in het textiellint kunt u moeiteloos verschillende hanglampen combineren in uw woning. Benieuwd naar alle mogelijkheden van de Plusminus? Neem een kijkje bij de configurator.

Batterijlampen

Tot slot zijn er diverse tafellampjes beschikbaar die op batterijen werken. Ten eerste, deze lampjes zijn eenvoudig op te laden met een USB-C oplaadkabel. Daarnaast kunnen ze vervolgens draadloos enkele uren worden gebruikt, wat ze uiterst praktisch maakt. U hoeft zich geen zorgen te maken over het vinden van een lichtpunt of stopcontact in de buurt, aangezien u het lampje gewoon kunt opladen en stijlvol op uw tafel kunt plaatsen voor sfeervolle verlichting. Bovendien is het de ideale oplossing voor situaties waarin u zich niet dicht bij een stopcontact bevindt. Voor meer informatie, bekijk ons blog over oplaadbare design tafellampjes en ontdek alle voordelen die ze te bieden hebben.