• Home
 • Berichten
 • Tuinverlichting: Verlicht je Buitenruimte met Elegante Stijl en Functionaliteit

Tuinverlichting: Verlicht je Buitenruimte met Elegante Stijl en Functionaliteit

Een goed ontworpen tuin is een oase van rust en schoonheid. Terwijl de meeste mensen veel aandacht besteden aan het ontwerp en de inrichting van hun tuin overdag, wordt het belang van tuinverlichting vaak over het hoofd gezien. Naast de inrichting van je buitenruimte, is verlichting een essentieel onderdeel om de sfeer en functionaliteit van je tuin te verbeteren. Design tuinverlichting biedt een uitstekende manier om je tuin ’s avonds tot leven te brengen en tegelijkertijd een vleugje elegantie en stijl toe te voegen. In deze blog gaan we dieper in op waarom tuinverlichting essentieel is en hoe het kan bijdragen aan de schoonheid en functionaliteit van je buitenruimte.

Tuin verlichting

Functionele tuinverlichting

Functionele verlichting speelt een cruciale rol in onze buitenruimtes. Het biedt niet alleen helderheid en duidelijkheid, maar verbetert ook de functionaliteit en bruikbaarheid van verschillende gebieden. Of het nu gaat om het verlichten van een tuinpad, een terras, een oprit of een buitenkeuken, functionele verlichting zorgt ervoor dat we veilig kunnen navigeren en optimaal gebruik kunnen maken van onze buitenruimtes, zelfs wanneer de zon ondergaat. Met goed geplaatste functionele verlichting creëren we een comfortabele en gastvrije omgeving, waardoor we langer kunnen genieten van onze buitenactiviteiten en onze buitenruimtes ten volle kunnen benutten. Lombardo is in het kader van tuinverlichting een toonaangevend merk dat hoogwaardige functionele verlichtingsoplossingen biedt voor buitenomgevingen. Het assortiment van Lombardo omvat een breed scala aan functionele verlichtingsarmaturen die voldoen aan verschillende behoeften en stijlen.

Sier tuinverlichting

Tuinverlichting creëert een aangename sfeer en verbetert de esthetiek van je buitenruimte. Door te spelen met licht en schaduw kun je specifieke functies van je tuin accentueren, zoals planten, bomen, vijvers of sculpturen. Het toevoegen van sfeerverlichting, zoals lantaarns of sierverlichting, creëert een warme en gastvrije sfeer, waardoor je tuin ’s avonds een verlengstuk wordt van je leefruimte. Met hun decoratieve ontwerpen en zachte gloed kunnen sierlampen je tuin transformeren in een betoverende en sfeervolle omgeving. Of het nu gaat om hangende lantaarns, sierlijke staande lampen of decoratieve lichtslingers, sier tuinverlichting biedt een esthetische meerwaarde en creëert een magische ambiance voor gezellige avonden in de tuin. Sierverlichting geeft naast praktische verlichting, ook een decoratie aan uw tuin. Een voorbeeld is de Wind vloerlamp van Vibia.

Oplaadbare tuinverlichting

Naast standaard tuinverlichting is er ook oplaadbare tuinverlichting zoals tafellampen voor extra gemak en flexibiliteit. Deze draagbare lampen bieden draadloze verlichting voor je buitenruimte, waardoor je ze gemakkelijk kunt verplaatsen en opladen zonder gedoe met kabels. Ze zijn perfect voor het creëren van een sfeervolle ambiance tijdens diners, feestjes of ontspannen avonden in de tuin. Oplaadbare tafellampjes voor buiten zijn niet alleen praktisch, maar voegen ook een vleugje stijl toe aan je buitenruimte. Met verschillende ontwerpen, materialen en kleuren kun je een lampje kiezen dat past bij je persoonlijke smaak en de esthetiek van je buitenomgeving versterkt. De lampjes zijn vaak oplaadbaar via USB, en bieden u dan tot wel 10 uur gemak van sfeervolle verlichting. Oplaadbare lampen zoals de In Vitro Unplugged van Flos, de Knot Battery van Brokis, of de Last order van Flos zijn naast functioneel ook spatwaterdicht en lopen daarom op de minder zonnige dagen ook geen gevaar om kapot te gaan. Lees voor meer tips ook ons blog over oplaadbare verlichting!

12 Tips voor uw tuinverlichting:

 1. Creeer contrast: speel met het contrast tussen licht en donker in je tuin. Gebruik verlichting als decoratief element door achterwanden te verlichten en specifieke dele van je tuin uit te lichten.
 2. Verplaatsbare prikspots: maak gebruik van verplaatsbare prikspots om specifieke delen van je tuin te verlichten, afhankelijk van welke bloemen en planten op dat moment in bloei staan.
 3. Afwerking van kabeldozen: zorg ervoor dat de kabeldozen in de grond goed zijn afgewerkt met een speciale hars zoals raytech magic gel welke niet hard wordt, zodat je later nog bij de aansluitingen kunt komen.
 4. Denk aan de winter: kijk niet alleen naar hoe de verlichting eruitziet wanneer u in de tuin zit, maar bedenk ook hoe je er in de winter, vanuit binnen, van kunt genieten. Zorg ervoor dat je tuinverlichting het hele jaar door aantrekkelijk is.
 5. Veiligheidsverlichting versus sfeerverlichting: maak onderscheid tussen verlichting voor veiligheidsdoeleinden, zoals het verlichten van paden en trappen, en verlichting voor sfeer en ambiance.
 6. Gebruik van staande of hangende armaturen: gebruik staande of hangende armaturen om een huiselijke sfeer te creeern rondom je tuinset, loungebank of overkapping.
 7. Schakel nachtverlichting stratigisch uit: overweeg om de nachtverlichting op bepaalde tijdstippen automatisch aan/uit te schakelen, bijvoorbeeld wanneer je gaat slapen of wanneer er weinig activiteit in de tuin is.
 8. Gebruik van sensorverlichting: maak gebruik van sensorverlichting om beweging te detecteren en de verlichting automatisch in te schakelen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij het betreden van de tuin.
 9. Plan de kabels zorgvuldig: maak gebruik van sensorverlichting om beweging te detecteren en de verlichting automatisch in te schakelen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij het betreden van de tuin.
 10. Leg een leiding van de meterkast naar buiten: overweeg om een aparte leiding van de meterkast naar buiten te leggen, zodat je gemakkelijk stroom kunt leveren aan je tuinverlichting zonder dat je het terras hoeft op te breken. Gebruik een bredere buis en voeg een trektouw toe voor het leggen van de kabels.
 11. Gebruik echte grondkabels: gebruik speciale grondkabels in plaats van gewone kabels voor een betere bescherming en veiligheid.
 12. Denk aan de lichtkleur: overweeg de lichtkleur van je verlichting. Een warmere kleur zoals 2700K creeert een gezellige sfeer, terwijl een iets koelere kleur zoals 3000K ervoor kan zorgen dat de bladeren van bomen en planten helderder van kleur worden. Onze voorkeur gaat hierbij naar 2700K.