Baltensweiler

Baltensweiler AG is een familiebedrijf dat al meer dan 65 jaar actief is in verlichting. In het hart van Zwitserland ontwikkelt en produceert het bedrijf armaturen voor thuis. In de geest van swiss made vinden het ontwerp, de fabricage en de montage van de lampen onder één dak plaats. Door de handgemaakte productie in onze fabriek is de hoogste kwaliteit gegarandeerd.


De start van Baltensweiler

Het openbare bad was een industrieel gebouw in Luzern, gelegen op een klein eiland in de rivier de Reuss en bereikbaar vanaf het midden van de brug Spreuerbrücke. In de 20e eeuw werd hier speciaal ijzer voor de export gegoten. De ovens verwarmden de baden, die werden gebruikt door stedelingen die geen geïnstalleerde badkamer in hun appartementen hadden.

Vanaf 1951 werd de helft van dit openbare bad gebruikt als ateliers en werkplaatsen door kunstenaars en ambachtslieden. Rico Baltensweiler en Rosmarie Schwarz hebben hun werkplaats en appartement aan de achterzijde van het gebouw ingericht. Rico (1920-1987) werkte als elektrotechnisch ingenieur voor de Zwitserse spoorwegen en Rosmarie (geboren in 1927) als interieurarchitect en assistent voor Max Bill in Zürich.

Dit openbare bad was de wieg voor de eerste armaturen van R+R Baltensweiler, waaruit later de 'Kollektion Baltensweiler' ontstond.

Ontwerp en ontwikkeling

Het ontwerpteam van Baltensweiler start direct met de uitvoering van prototypes, na de eerste ideeën voor een nieuw project. De focus ligt op de haalbaarheid en de BALTENSWEILER vormentaal en de materialisatie. Bovendien heeft het team naast de traditionele taken van een productontwerper een uitgebreide knowhow in de lichttechniek.

Fabriek

De afzonderlijke componenten voor de buitenafwerking of voor de montage in de productielocatie worden zowel in de mechanische als in de CNC-werkplaats geproduceerd.

Productielocatie

De verschillende onderdelen van de armaturen worden in de fabriek met zorgvuldige handarbeid en vakmanschap met grote grondigheid en precisie geassembleerd. Elke persoon heeft een uitgebreide knowhow voor de armaturenfamilie en staat garant voor een hoge kwaliteit.