tizio artemide hoogspoor blog

De Tizio van Artemide

De tizio van Artemide is een echte design armatuur klassieker. Het origineel van de Tizio lamp van Artemide is ontworpen door Richard Sapper uit 1972.

Een echte design armatuur klassieker

De Tizio van Artemide is een echte design armatuur klassieker. Het origineel van de Tizio lamp van Artemide is ontworpen door Richard Sapper uit 1972. Het armatuur is een dusdanig design licoon dat de eerste versie van deze lamp te zien is in het modern art museum in New York. Het succes van de Tizio zit ongetwijfeld in de veelzijdigheid van het armatuur. De bewegelijkheid van het armatuur en de vlucht van de arm is ongeëvenaard. Daarnaast is de Tizio van Artemide draaibaar rond om zijn as. Allemaal eigenschappen welke een bureau lamp zeer te goede komen.

Auto halogeen licht bron

Een andere succes factor is ongetwijfeld het gebruik van de auto halogeen licht bron in het Tizio armatuur. Deze halogeen lamp welke in de originele Tizio lamp is gebruikt is origineel een auto lamp. Halogeen lampen waren in die tijd geen normale licht bron.

Het slanke design

De hoeveelheid licht welke deze lichtbron gaf in combinatie met het slanke design was een succes factor. Een ander succes factor van de Tizio lamp van Artemide is ongetwijfeld dat de structuur van de lamp gebruikt wordt als geleider van de stroom. Dit is mogelijk door dat er 12v ipv 230v wordt gebruikt. Een bijkomstigheid bij de keuze van de 12v halogeen lamp. Doordat 12v geen gevaar vormt voor de mens kon het frame van de Tizio van Artemide onder spanning worden gezet zonder gevaar voor de gebruiker. Zo waren er geen snoeren nodig welke de stroom geleiden. 
Een leuk detail is dat de armen aan elkaar worden gemonteerd d.m.v. Koperen drukknoppen welke normaal gebruikt worden in de textiel industrie.

De schakelaar

De halogeen lichtbron van de Tizio van Artemide geeft zoveel licht dat er vanaf het begin een twee standen schakelaar op de lamp heeft gezeten om het licht een beetje te temperen. De Tizio van Artemide is behoorlijk uitgebreid en gemoderniseerd.

3 verschillende maten

De Tizio van Aremide is ondertussen te verkrijgen in 3 verschillende maten. Naast de oer maat van de Tizio van Artemide zijn er nu 2 kleineren versies te verkrijgen. Ook is er een wand beugel en een voet te krijgen voor de verschillende Tizio versies. Zo ontstaat er een leeslamp welke naast het bureau naast en stoel geplaatst kan worden.

De Tizio plus

Naast de klassieke versie is een zogenaamde Tizio plus versie ontworpen. De verschillen tussen de Tizio klassiek en de Tizio plus zijn voornamelijk het kantelbare kapje. Kantel ere kapje van de Tizio plus van Artemide zorgt er voor dat de kanteling naar de zijkant gemaakt kan worden. Ook is het design armatuur voorzien van een dimmer i.p.v. een twee standen schakelaar.

Met de tijd mee

Ook is de lichtbron met de tijd meegegaan. De auto halogeenlamp is vervangen voor een modern halogeen lampje. Ook is er nu door Artemide recentelijk een LED versie uitgekomen. Zo is het design klassieker van Artemide weer helemaal van de tijd.