Spokes hanglamp

Wie is Foscarini?

Foscarini is een Italiaans verlichtingsmerk met een geheel eigen gezicht. Het is niet makkelijk om in het oerwoud van verlichtingsmerken een eigen gezicht te creëren. Dit verlichtingsmerk is daarin zeker wel geslaagd. Bijvoorbeeld hun eigenzinnige gebruik van materialen, typische gewaagde modellen en altijd in voor bijzondere vormen is typisch iets voor deze design verlichtingsproducent.

De geschiedenis

Foscarini is in 1981 op Murano begonnen door Carlo Urbinati en Alessandro Vecchiato. Op Murano, een eiland bij Venetië en dat bekend staat om zijn glasproductie, is de basis gelegd voor dit verlichtingsmerk. Zo was het in de begintijd een echt glasmerk met toch hun eigen kijk op zaken. Doordat ze hun glas lieten produceren bij verschillende bedrijven op Murano konden ze telkens zoeken naar dat ene bedrijf of die ene vakman. Om zo het beste passende ontwerp en/of uitstraling te verkrijgen. Dat wil zeggen dat veelal in de basis de producten grotendeels uit glas bestonden, maar van verschillende fabrikanten afkomstig konden zijn. Met de komst van de Havana en Totem is daar grote verandering in gekomen.

Materiaal gebruik

De Totem en Havanna waren grote successen voor Foscarini. Maar de basismaterialen van deze twee iconische armaturen was kunststof en niet glas. Na dit succes heeft de lampen fabrikant veel geëxperimenteerd met verschillende soorten materialen. Nu zijn er armaturen van glas, polyethyleen (kunststof), beton perspex, stof, hout, metaal en zelfs fiberglas en carbondraad of Kevlar (textielvezel).

Foscarini heeft een eigen atelier waar naar hartenlust wordt geëxperimenteerd en onderzoek wordt gedaan naar gebruik van diverse soorten materialen. Zelfs in dit atelier worden nieuwe productie methodes bedacht om zo vernieuwende armaturen te kunnen ontwerpen en te produceren.

Door vernieuwingsdrift en door de ervaring dat in het atelier wordt opgedaan, willen ze ervoor zorgen dat de creativiteit van de ontwerpers niet geremd wordt om zo een echte design klassieker te creëren. Zo wordt het glas voor de armaturen nog steeds gemaakt op het eiland Murano, maar het verlichtingsbedrijf / showroom / magazijn is verhuisd naar het vasteland van Venetië.

Havana hanglamp project HOOGSPOOR

Havana hanglamp

De Havana hanglampen toegepast in een project HOOGSPOOR.

Ontwikkelingen

Door de omslag van glas naar een breder gebruik van materialen is Foscarini veranderd. Vervolgens is dit duidelijk zichtbaar in de armaturen die ze uitgebracht hebben. Zij nodigen graag ontwerpers en designstudio’s uit om verrassende en creatieve armaturen te ontwerpen en te ontwikkelen. Zo zorgt het verlichtingsmerk voor de technische uitwerken, maar de ontwerpen komen van grote namen, zoals:  

Rodolfo Dordoni met de Lumiere (1990) & Buds (2016),

Joseph Forakis met de Havanna (1993),

Valerio Bottin met de Totem (1998),

Tom Dixon met de Lightweight (1995),

Marc Sadler met de Tite & Mite (2000), Twiggy (2006) & Tress (2008),

Karim Rashid met de Blob S (2002),

Patricia Urquiola en Eliana Gerotto met de iconische collectie Caboche (2005),

Ludovica + Roberto Palomba met de Gregg (2007), Rituals (2012-2015) & Gem (2017),

Vincente Garcia Jimenez met de Big Bang (2005), Fields (2007), Le Soleil (2009) & Spokes (2015).

Eugenio Gargioni, Guillaume Albouy met de Plena (2017),

Één voor één zijn dit grote namen uit de designwereld die graag samenwerken met dit prachtige verlichtingsmerk.

Foscarini lampen

Naast verlichting produceren zij ook emotie. Dat wil zeggen dat ieder armatuur zijn eigen verhaal heeft en een eigenzinnige uitstraling. Verder zul je technische spots of functionele wandlampen bij hen niet vinden. Maar functie en vorm gaan wel altijd samen!

Strak geleid bedrijf

Ten eerste staan Italiaanse bedrijven bekend om hun typische Italiaanse bedrijfsvoering. Echter past Foscarini zeker niet in dit plaatje. Zo is de productie strak geregeld en logistiek loopt als een Zwitsers tikkend uurwerk. De kwaliteit is gewaarborgd door goed vormgegeven ISO 9001 procedure, dat van productie tot klantenservice is georganiseerd. Ook vernieuwing en met de tijd meegaan zijn belangrijke zaken en is een constant proces. De voorraad in Italië zien? Of de logistieke status van de bestelling? Dit zijn voor de officiële dealers zoals HOOGSPOOR een doodnormale zaak.

De bekendste modellen

Veel design merken hebben een of twee bekende modellen. Vaak hangt de omzet van die merken dan voor de helft aan deze modellen. Bij Foscarini is dit niet het geval. De omzet wordt juist breed door de collectie gedragen. Er zijn geen modellen welke met betrekking tot de aantallen de echte boventoon voeren. De meest iconische modellen zijn op dit moment:

Foscarini Twiggy

De Twiggy vloerlamp van Marc Sadler is een van de meest veelzijdige booglampen op de markt. Zo heeft de lamp een grote ronde platte voet wat de lamp zeer stabiel maakt. Mede door een lange dunne gebogen fiberglas stang en een grote fiberglas kap, kan je met een grote boog daar komen waar het licht nodig is. De Twiggy is een tijdloos design en geeft rust in het interieur. Vandaar dat het bijna overal toe te passen is. Dat is dan ook de reden dat de Twiggy in bijna elk designblad ergens op een van de foto’s terug te vinden is. Verder is de vorm een sterke kant maar ook de functionaliteit van de lamp is een van de succes factoren. Zo kan de stang van de lamp verlengd worden als de boog niet ver genoeg komt! Op de kap kun je gewichtjes leggen als je de kap lager wilt hangen. En in de onderkant van de kap zit een plaat, welke de inkijk beperkt en het licht beter verspreid.

Twiggy kleuren

De fiberglas kap is te krijgen in de kleuren: wit, zwart, rood, grijs en indigo. Naast de staande booglamp is de Twiggy in de volgende uitvoeringen verkrijgbaar: tafellamp, schemerlamp, een recht naar beneden hangende hanglamp en een hanglamp welke je asymmetrisch boven de tafel kunt hangen met ook weer een karakteristieke buis.

 
Twiggy staande lamp
Twiggy staande lamp

Caboche hanglamp

In 2005 zijn Patricia Urquiola en Elaina Gerotto door Foscarini ingehuurd om samen met de design afdeling de Caboche te ontwerpen en vorm te geven. Dit is duidelijk terug te zien in het materiaal gebruik. Zo is de Caboche gemaakt van een hoogwaardig kunststof. De “kristallen” bolletjes zijn namelijk van kunststof. Anders zou de lamp ook veel te zwaar en kostbaar worden.

Bovendien is er naast de hanglamp ook een vloerlamp, tafellamp, wandlamp en plafondlamp binnen de familie beschikbaar. Ook zijn er verschillende afmetingen beschikbaar van deze elegante hanglamp. De kracht van de Caboche zit niet alleen in zijn elegante design. De ronde vormen van de opgehangen bolletjes in een transparante of juist een goudgeel kleurige uitvoering geven een heel speciaal uiterlijk. Maar de kracht van de Foscarini Caboche zit ook in de goede manier van licht geven.

Caboche hanglamp in LED en halogeen

De lamp heeft een halogeen uitvoering en een LED uitvoering welke naar boven en naar onderen licht geeft. Dus naast goed licht op de tafel heb je ook indirect licht op het plafond. Ook krijg je wat licht via de bolletjes dat naar buiten treedt. Wat ervoor zorgt dat de bolletjes “fonkelen” in je huiskamer.

Caboche hanglamp
Caboche hanglamp

Foscarini spokes

De hanglampen serie Spokes is een van de meest recente lampen die ze hebben uitgebracht. Het ontwerp is van Vincente Garcia Jimenez en is gebaseerd op spaken van een fiets of een ouderwetse vogelkooi. In dit ontwerp wordt er met het licht van nu gewerkt en is dus alleen in LED verkrijgbaar. De Spokes 1 of de Spokes 2 geeft zowel naar onderen als naar boven licht. Onderaan de lamp zit een LED module die ervoor zorgt dat grotendeels van het licht naar beneden wordt gebracht, wat fijn en goed licht op de tafel geeft. Het licht naar boven gaat door de spijlen van de lamp heen en geeft een interessante tekening op het plafond van schaduw. Wat een extra decoratief effect geeft in het geheel.

Bovendien zijn er 3 verschillende uitvoeringen van de Spokes-serie. De Spokes 1 heeft een ovale vorm en Spokes 2 heeft een ronde vorm. Ook is er ondertussen een Spokes 2 large uitvoering. Wat de naam al aangeeft, deze is groter dan de standaard uitvoering. De kleuren van de Spokes zijn in eerste instantie geel en wit. Inmiddels is er ook een koper en een grafiet mat zwarte kleur bij gekomen.

Spokes hanglamp

Naast deze beschreven lampen heeft Foscarini meer bekende lampen. Je kunt denken aan de Alpomb betonnen hanglamp, de interessante Chouchin hanglamp-serie, alle varianten van de Rituals glazen serie, Birdie collectie, Bahia of de uitgesproken (Or)bit(al) -serie.

My Home

Foscarini heeft op de jaarlijkse grote design beurs in Milaan in 2019 MyLight geïntroduceerd. Je kunt bij elke LEDlamp kiezen of dat je de lamp wil uitvoeren met MyLight. Dit is een systeem waarmee je de lamp op afstand met je telefoon kunt bedienen. De technologie welke wordt gebruikt is van Casambi en is draadloos in een Casambi-netwerk te integreren. Zo gaat ook Foscarini mee in de moderne techniek.

HOOGSPOOR erkend Foscarini dealer

Alle modellen en uitvoeren zijn bij HOOGSPOOR verkrijgbaar. Dus als het niet in de website staat wil dat nog niet zeggen dat we het niet kunnen leveren. Stuur een mail of vul het contact formulier in om eventuele vragen te stellen. Telefonisch kan natuurlijk ook of gewoon via onze webshop. Met onze eigen technische dienst kunnen we monteren of andere problemen tackelen zoals dimmem e.d. Voor eventuele garantie kunt u gewoon naar onze showroom komen waar we graag u persoonlijk helpen. Heeft u specifieke vragen over Foscarini lampen of over wat de beste toepassing is voor uw situatie, kunt u natuurlijk altijd bellen met een van onze lichtadviseurs op telefoonnummer 013 542 51 82 of via Info@HOOGSPOOR.nl.

Foscarini lampen ergens goedkoper?

Wij zijn er van overtuigd dat we de beste prijs aan u kunnen leveren. Vraag via de e-mail of telefonisch uw offerte aan en wij doen onz best om uw de scherpste prijs te bieden en zo nodig te matchen. Gecombineerd met onze unieke showroom, kennis van verlichting en techniek, zijn we er van overtuigd dat u bij ons de beste informatie en de beste deal kunt krijgen. We zijn tenslotte geen ordinaire webshop maar goede verlichtingsadviseurs.

Showroom HOOGSPOOR

Unieke showroom HOOGSPOOR

Bij HOOGSPOOR hebben we een unieke showroom. Klik op de foto van de showroom boven voor de openingstijden of de mogelijkheid om een afspraak te plannen.

Unieke HOOGSPOOR showroom

Wij begrijpen dat u ook graag de modellen wilt zien. Dat kan bij HOOGSPOOR in de showroom. We hebben niet alles wat verkrijgbaar is in de showroom hangen of staan, maar we hebben een goede brede collectie van lampen te bezichtigen. De HOOGSPOOR showroom is ruim 400 m2 groot en gevestigd in een sfeervol gebouw. De showroom is KNX gestuurd wat de mogelijkheid geeft om veel verlichting te demonstreren. Het is verstandig om even te bellen als u een specifiek armatuur wil zien in de showroom. U kunt even bellen (013) 542 51 82 of stuur een mail naar info@HOOGSPOOR.nl of neem contact op via de contact pagina