LED dimmen niet zo eenvoudig als een gloeilamp. Je loopt tegen verschillende problemen op. Ook voor ons bij Hoogspoor is het niet altijd even makkelijk. Maar gelukkig hebben we een aantal oplossingen ons eigen gemaakt voor verschillende problemen

De drivers

De meest eenvoudige en makkelijkste te dimmen LED zijn de LED s waarbij er gebruik gemaakt is van een LED chip waarbij er een aparte driver wordt gebruikt. Deze drivers zijn veelal aparte kleine kastjes welke tussen de voeding en de LED wordt geplaatst. In de driver zit elektronica welke zorgen dat de LED goed functioneert. Deze drivers kun je ook in een dimbare vorm krijgen.
De driver maakt gebruik van een dimprotocol. Dit houd in dat niet altijd een gewone traditionele dimmer gebruikt kan worden voor het dimmen. Je hebt ook 1-10V 0-10V, puch dim of dali dimbare drivers. Voor deze professionele dim protocollen heb je een extra schakel draad nodig om het te laten functioneren. Ook moet de dimmer niet een gewonnen dimmer zijn maar een dimmer welke het betreffende protocol spreekt of bij de puche dimeen schakelaar welke maak contact heeft. Dit zijn professioneel dimprotocollen waar bij u probleemloos kunt dimmen.

Tips

De problemen beginnen vaak pas bij LED vervangers. Deze zijn dimbaar, maar geven problemen zoals knipperen en brommede LED lichtbronnen.

De oorzaak kunnen veelal verschillend zijn. Er is niet een oplossing. De oplossing voor de ene situatie hoeft niet de oplossing te zijn voor de andere situatie. Daarom hebben we een aantal tips om problemen te voorkomen.

  • Bij 12V LED vervangers kijk van te voren naar de lijst met trafo’s welke geschikt zijn voor deze LED bronnen. Door de problematiek van de zeer veel verschillende trafo’s maakt de fabrikant vaak een lijst met trafo’s welke geschikt zijn. Deze is vaak door de fabrikant op papier gezet en online beschikbaar gesteld.
  • Kijk van te voren in de lijst met dimmers welke geschikt zijn. Veelal heeft de fabrikant een lijst gemaakt met geteste dimmers welke geschikt zijn voor de LED vervanger. Vaak staan de gangbare grote merken er op en kunt een geschikte dimmer selecteren welke getest is.
  • Investeer in goede LED vervangers. De kwaliteit van de goedkopere type laat vaak te wensen over. Zelfs binnen grote merken zijn verschillende lijnen te krijgen. De duurdere varianten zijn vaak wat verder doorontwikkeld en hebben geavanceerdere elektronica aan boord.
  • Kijk goed of de lichtbron wel dimbaar is.

Als deze tips het probleem niet oplossen kunnen we je bij Hoogspoor nog helpen met twee elektronische kastjes welke toegevoegd kunnen worden aan de dimmer. Deze verkopen we in de webshop hier of hier.

Hulp nodig?

Uiteraard willen we je helpen met raad en daad om het probleem van bij Hoogspoor gekochte lichtbronnen te verhelpen. Hiervoor kunt u ook bij Hoogspoor in de showroom komen om daar het probleem te bespreken.