Soorten lichtbronnen / lampen

We hebben voor u de belangrijkste lichtbronnen of wel lampen op een rij gezet. Zo kunt u een goede keus maken voor uw situatie.

Gloeilampen

Elk armatuur heeft zijn eigen lichtbron nodig. Let hier goed op wanneer u een armatuur uitzoekt. Alle lichtbronnen hebben namelijk hun eigen specifieke kenmerken. Een gloeilamp geeft het licht op een natuurlijke wijze weer. Wanneer u een armatuur boven de spiegel kiest met hierin een gloeilamp, krijgt u een mooi egaal gezicht en kleurnuance te zien. Gloeilampen zijn te krijgen met twéé soorten fittingen, een grote fitting die we E27 noemen en een kleine fitting, E14.

De voordelen en nadelen van een gloeilamp:

+   Veel variatie
+   Vrij goedkoop
+   Goede kleurweergave
+   Goed bestand tegen vaak aan- uitschakelen

–   Hoog energieverbruik
–   Beperkte levensduur

Let op:

Vanaf 1 september 2009 gelden er nieuwe regels voor de verkoop van gloeilampen. Zie hiervoor meer informatie bij verbod op de gloeilamp.

stylos flos

Halogeenlampen

Elk armatuur heeft zijn eigen lichtbron nodig. Let hier goed op wanneer u een armatuur uitzoekt. Alle lichtbronnen hebben namelijk hun eigen specifieke kenmerken. Een halogeenlamp geeft meer licht dan een gewone gloeilamp met gelijkwaardig wattage. Sommige halogeenlampen werken met een lage, andere met een hoge netspanning.

Bij de laagvolt halogeenlampen is er altijd een transformator nodig die in of bij de armatuur wordt geplaatst. Het licht van een hoogvolt halogeenlamp is sterker dan dat van een gloeilamp. Een laagvolt halogeenlamp geeft echter weer witter licht dan een hoogvolt halogeenlamp. Een hoogvolt halogeenlamp kan rechtstreeks op de gewone netspanning worden aangesloten.

Er zijn tegenwoordig ook energiezuinige halogeenlampen op de markt. Bij deze types behaalt u een besparing van 20 tot 30% terwijl u dezelfde lichtsterkte behoudt.

De voordelen en nadelen van een halogeenlamp:

+   Gaat twéé keer zo lang mee als de gloeilamp
+   Verbruikt minder dan de gloeilamp
+   Laagvolt halogeenlicht is helderder dan een gloeilamp

–   Duurder dan gloeilamp
–   Opletten voor te fel licht
–   Laagvolt halogeenlampen hebben een transformator nodig.

Let op

Vanaf 1 september 2009 gelden er nieuwe regels voor de verkoop van gloeilampen. Zie hiervoor meer informatie bij verbod op de gloeilamp.

265 Flos

TL-lampen

Elk armatuur heeft zijn eigen lichtbron nodig. Let hier goed op wanneer u een armatuur uitzoekt. Alle lichtbronnen hebben namelijk hun eigen specifieke kenmerken.

TL-lampen of fluorescentielampen zijn ons zeer vertrouwd. Ze zijn energiebesparend en hebben een lange levensduur die kan oplopen van 20.000 tot soms zelf 50.000 uur. TL-lampen zijn hierdoor uitermate geschikt voor plaatsen waar het licht langdurig brandt. Ze worden daarom veel als functioneel licht en basisverlichting gebruikt. TL-lampen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, waarbij geldt dat de ene kleur een betere kleurweergave geeft dan de andere.

TL-lampen kunnen niet zomaar op het lichtnet worden aangesloten. Ze hebben een voor- schakelapparaat of ballast nodig. Vaak zit dit in de armatuur ingebouwd.

De voordelen en nadelen van een TL buis:

+ Lange levensduur
+ Laag energieverbruik
+ Goede kleurweergave, afhankelijk van type

– Voorschakel apparaat nodig, indien het niet in de armatuur is verwerkt

de rhythm van vibia hoogspoor

Spaarlampen

Elk armatuur heeft zijn eigen lichtbron nodig. Let hier goed op wanneer u een armatuur uitzoekt. Alle lichtbronnen hebben namelijk hun eigen specifieke kenmerken.

Spaarlampen zijn zeer energiezuinig. Ze lijken in hun vorm en lichtkleur steeds meer op de traditionele gloeilamp. Spaarlampen zijn niet alleen energiezuiniger dan de gloeilamp, ze gaan ook nog eens drie tot vijftien keer langer mee. Het enige nadeel is dat spaarlampen nog altijd een stuk duurder zijn dan gloeilampen, maar na één tot twéé jaar heeft u deze kosten er al uit. Spaarlampen hebben een levensduur van ongeveer 3.000 tot 15.000 uur, afhankelijk van de kwaliteit.

Spaarlampen zijn er met gewone schroeffittingen, maar ook met een steekfitting. Deze laatste hebben wel een voor schakelapparaat nodig. Ook bestaan er spots met een spaarlamp.

De voordelen en nadelen van een spaarlamp

+ Laag energieverbruik
+ Hoog rendement door energiezuinigheid
+ Langere levensduur dan een gloeilamp

– Bepaalde types vragen speciale armaturen
– Bij spots is de kleurweergave iets minder goed

sparks-led-wandlamp-vibia-hoogspoor-3

LED Lampen

Elk armatuur heeft zijn eigen lichtbron nodig. Let hier goed op wanneer u een armatuur uitzoekt. Alle lichtbronnen hebben namelijk hun eigen specifieke kenmerken.

LED verlichting is in opmars. In 1969 werd de eerste LED lamp al ontwikkeld, sindsdien zijn er diverse kleuren ontwikkeld. Het is echter nog niet zolang dat er ook LED verlichting is dat warm wit licht geeft. De LED is in verschillende licht kleuren te krijgen. Van 2700K gloeilampen kleur tot 4000K wat koelere licht kleuren zijn.

Ook is de kleurweergave van LED (hoe natuur getrouw worden de kleuren weergegeven) steeds beter. Er zijn volop LED te krijgen met een kleurweergave van boven de Ra > 90,wat voldoende is om een kleurrijk schilderij prima uit te lichten. De LED van tegenwoordig zijn zeer energie zuinig en gaan erg lang mee. De levensduur is wel sterk afhankelijk van de koeling van de LED. Er zijn verschillende soorten LED. Om te beginnen de retrofit LED. Dit is LED welke gemaakt is om de oude gloeilamp of halogeen lamp er uit te halen en een vervangende LED lamp terug te kunnen plaatsen.

U kunt voorstellen dat door dat de vorm en omvang en aansluiting van de LED vervanger gelijk moet zijn de lamp welke hij moet vervangen en moet werken met bv alle mogelijke trafo’s en dimmers dit niet eenvoudig is. Er zijn dan ook vele LED vervangers van even zo veel kwaliteiten.

Een van de problemen welke klanten kunnen tegenkomen met dergelijke LED vervangers is dat de trafo van de lamp onder belast is. Dan gaat de LED knipperen. Ook als de aangesloten dimmer onder belast is kan dat voor een knipperende LED lampzorgen.

De beste LED oplossingen zijn met een aparte LED chip waar het armatuur (lamp) omheen is gebouwd. Hierbij wordt vaak de elektronica in een apart kastje gezet zodat deze los van de lamp geplaatst kan worden. Hierdoor hoeft er geen compromis gesloten te worden en kan alles optimaal uitgevoerd worden. Helaas zijn de kosten van dit soort oplossingen ook vaak hoger.

De laatste soort LED lampen zijn de LED strips. Deze zijn leuk om te spelen met licht. Door een strip te plaatsen bijvoorbeeld achter de spiegel, onder de plint van de bank of in een koof krijgt u leuke effecten.

De LED strip zijn opgebouwd uit een hoop kleine LED’s welke op een band zijn geplaatst. Afhankelijk van het type en de hoeveelheid licht welke u wilt kunt u de strip op maat maken. De LED strip is in segmenten in te korten. De LED strip is aan de onderkant voorzien van een plak strip. Daarmee kunt u deze ergens opplakken. Wel moet de LED strip gekoeld worden. Dit doen we meestal door de LED strip te plakken op een stuk aluminium. Om een mooier egaal licht beeld te krijgen voorzien we de LED strip aan de voorkant van een opalen afscherming.

De voordelen en nadelen van een LED lamp

+ Zeer lange levensduur
+ Laag energieverbruik
+ Zeer duurzaam

– Bij vervanging is meestal ook vervanging van de armatuur noodzakelijk
– Grote behuizing noodzakelijk om warmte af te voeren
– Kleurweergave minder goed dan die van spaarlampen en halogeenlampen
– Duurder

– Veel verschillende kwaliteiten