Tips voor uw keuken.

Lichtplan door Hoogspoor Design Light.

Keuken verlichting inspiratie op doen? Of een lichtplan maken door Hoogspoor Design Light in Tilburg?

We nemen de lichtplannen stap voor stap met je door.

Verlichting in de keuken wordt steeds belangrijker omdat de keuken een belangrijke ruimte in het huis is geworden. Keuken verlichting werd vaak alleen als functioneel gezien doordat het de plaats is waar je het eten bereidt. Natuurlijk wil je goed in je potten en pannen kunnen kijken en niet in je vingers snijden. Maar de keuken is een plaats geworden waar je meer doet dan alleen eten bereid. Het is een plek waar families samen komen en waar sfeer belangrijk is. De keuken moet dus niet alleen functioneel verlicht worden maar ook sfeervol en warm aanvoelen.

Keuken verlichting inspiratie op doen voor uw lichtplan?

Als we een lichtplan of lichtadvies maken bij HOOGSPOOR kijken we als eerste naar wat voor soort verlichting waar nodig is. De aanpak voor een lichtadvies voor de keuken pakken we niet anders aan. Eerst maken we een plan wat de beste plek is voor het soort licht. We kijken dan naar het soort armaturen of lampen die we nodig hebben om dat te realiseren. Tevens kijken we naar bijvoorbeeld de hoeveelheid licht, kleur licht, bundel breedte en natuurlijk sfeer en stijl. In de laatste stap zoeken we daar het juiste model voor. Bijvoorbeeld; wandlampen, plafonnières, inbouwspots, plafondlampen, tafellamp enzovoort. Daarnaast controleren we naar wat technisch mogelijk is in jouw huis. Het heeft namelijk geen zin een inbouwspot te adviseren terwijl deze niet in het plafond kan.

Een goed plan bestaat uit een mix van de verschillende soorten verlichting toepassen op de juiste plek in huis om de juiste sfeer te creëren.

Wat is de juiste verlichting in een keuken?

In een lichtplan voor de keuken proberen we de indirecte verlichting toe te passen welke algemene verlichting verzorgt. De indirecte verlichting weerkaatst via het plafond de ruimte in. Het verzorgt de basis verlichting in de keuken. Ook geeft het indirecte licht het effect dat het plafond hoger lijkt. Daarnaast is het verlichte plafond een natuurlijke verlichting omdat de helderheid boven je zit, wat je kent van buiten, waar de hemel ook helder is. Dit kan bijvoorbeeld met wandlampen Sento, Mesmeri, Step wandlamp of de Lederam.

Inbouwspot keuken.

Plafondverlichting of inbouwspots, hoe passen we deze toe? De uplichter gebruiken we voor de algemene keuken verlichting. Spots gebruik je om iets uit te lichten en niet om algemene verlichting te maken. De spots gebruiken we bijvoorbeeld om de keuken kasten/blad, een wand of een mooi kunstproject aan de muur te verlichten. Door de kasten te verlichten vergroot je visueel de keuken en krijg je indirect licht in de keuken. Ook is zo het verticale vlak waar je tegen aan kijkt verlicht. Dit kan met inbouwspotjes met en zonder een rand, maar een opbouwspot kan ook natuurlijk. Voorbeelden zijn de Trimless spots of de Mini Multiple serie van Modular, Aplis of Down serie van Kreon of de Reo serie van Deltalight.

Opbouwspots keuken.

Inbouwspots zijn niet in elke situatie te gebruiken. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met een betonnen plafond, dan zijn opbouwspots een ideale oplossing in het lichtplan. Opbouwspots geven net als inbouwspots gerichte verlichting. Deze kun je gemakkelijk in elke gewenste richting kantelen die je maar wilt. Ze hebben het voordeel dat ze makkelijk geplaatst kunnen worden.

Merken zoals Occhio zijn er in geslaagd om er een echte design ontwerp van te maken. Dat is een grote stap vooruit op de oude halogeen opbouw spot. U kunt ze gebruiken waar u maar wilt en het zal uw interieur een modern uiterlijk geven. Opbouw spots zoals Boxy van Deltalight of de Holon serie van Kreon zijn natuurlijk ook mogelijk.

Waar en hoe plaats je een spot?

Belangrijk voor het verlichten met spots is dat je deze niet voor algemene verlichting gebruikt. Een spot alleen naar beneden richten doen we niet zomaar bij HOOGSPOOR. Hoe gebruik je een spot wel goed in de keuken?

Door bijvoorbeeld de kasten aan te lichten. Op deze manier verlicht je indirect de keuken. Hierdoor maak je de keuken visueel groter en als je de kast opentrekt heb je in de keukenkast ook nog licht.

Spot boven het keukenblad?

Spots gebruik je eigenlijk niet voor directe verlichting naar beneden. Er is echter een uitzondering. We doen dit wel boven een keuken blad. Zo krijgen we direct licht op de plaats waar we de meesten handelingen doen voor het bereiden van maaltijden. Wel is het verstandig te kijken naar de verdeling van het licht. Zorg er voor dat deze egaal is zodat je fijn kunt werken. Natuurlijk moet je rekening houden met de afzuigkap. De klassieke afzuig kap heeft meestal verlichting in de kap. De afzuiging in het blad heeft daar alleen geen verlichting zitten.

Verlichting op maat.

Ook zijn er maatwerksystemen met daar in spots verwerkt, welke geschikt zijn voor keukenverlichting. Opbouw- of inbouw maatwerksystemen zijn mogelijk. Voorbeelden  daarvan zijn Kreon Nuit of Cana profiel. Dit zijn maatwerkprofielen en hebben bijna eindeloze mogelijkheden in afmetingen en samenstelling. We bieden deze bij HOOGSPOOR ook op maat aan. Vul het aanvraag formulier in en u krijgt een offerte op maat van ons terug! Wilt u meer keuken verlichting inspiratie op doen? Kijk voor meer keuken verlichting inspiratie bij eerdere gerealiseerde lichtplan projecten.

Wat is een up-down lighter?

Een up-down lighter doet wat het zegt. Er straalt zowel licht naar boven als naar beneden. Het voordeel van deze wandlampen zijn dus dat je de muur in de keuken naar boven en naar beneden verlicht. Dit kan praktisch zijn om zo verlichting boven een keukenblad te verzorgen. Ook geeft het gedeeltelijk licht naar boven, wat ook weer bijdraagt aan de basisverlichting. Bedenk wel dat de up-down lighter zijn licht niet zo ver de ruimte instuurt dan een uplighter (indirect). Deze wandverlichting is veelal in een LED of halogeen uitvoering te verkrijgen.

 

keuken verlichting
wandlampen showroom

Waar plaats je een up-down lighter?

De meeste up-down lighters zijn wandlampen, er is dus een wand nodig om deze te kunnen plaatsen. Plaatsing boven het keukenblad geeft direct licht op het werkblad en indirecte verlichting vergroot de ruimtelijkheid van de keuken. Dit is een goede oplossing voor licht op je werkblad of het plafond van je keuken hoger te doen lijken. Het voordeel van een up-down lighter aan de wand is dat ook de muur wordt verlicht en gevoelsmatig een grotere keuken ontstaat. Het nadeel is dat het licht niet zo ver de ruimte in gaat maar bij de muur blijft hangen.

Als je geen muur hebt voor een uplighter te plaatsen kun je ook kijken naar een lamp welke aan het plafond hangt en zijn licht naar boven schijnt. Bijvoorbeeld de Pirce of de Sento plafondlamp.

Waar plaats je een vloerlamp uplighter?

Het is altijd even zoeken naar een geschikte plaats voor een uplighter rondom de keuken. Je hebt een stukje muur nodig waar geen gordijn, kast of keukenblok komt te staan. Wanneer er wordt gekozen voor een vloerlamp als uplighter adviseren wij bij HOOGSPOOR om deze tegenover of aan de zijkant van het keukenblok te plaatsen. Bij een wandlamp als uplighter kan dit zoals hierboven beschreven boven het keukenblad.

Inspiratie op doen voor keuken hanglampen?

In de keuken kun je natuurlijk ook hanglampen ophangen. Deze zijn in verschillende soorten te verkrijgen. Bijvoorbeeld met alleen licht naar beneden zoals de Jacco Maris The Outside hanglamp of met licht naar beneden en naar boven zoals de Foscarini Twiggy Grande hanglamp. Vaak zijn hanglampen zeer decoratieve elementen en als je deze te dicht bij elkaar hangt gaan deze met elkaar concurreren. Dit heeft als gevolg dat beide niet goed uitkomen in de ruimte. Dat is de reden dat wij dat bij HOOGSPOOR niet vaak hanteren in de keuken. We zijn dus terughoudend met hanglampen boven het keukenblad.

Wel passen wij de hanglampen toe bij bijvoorbeeld een aparte keukenruimte, een keuken waarbij de eettafel verder weg staat of een keukenblad welke voor een raam staat. Een hanglamp in de keuken komt natuurlijk veelal boven de keukentafel te hangen. Wij vinden ook dat daar een hanglamp hoort. De ruimte waarin je zit met je mede tafellaars wordt door de hanglamp beperkt en geeft een meer intiem gevoel. Voorbeelden van goede design hanglampen voor boven de tafel kun je hier vinden.

Advies keuken verlichting.

Wij adviseren in een lichtplan voor de keuken liever, boven het keukeneiland inbouwspots of op maat verlichting te monteren als keukenverlichting dan te werken met de hanglampen. Als de keukentafels verder uit elkaar staan of zelfs in verschillende ruimtes bevinden is het natuurlijk wel mogelijk om hanglampjes te gebruiken boven het keuken blok. Een voordeel is dat de hanglampen wel redelijk makkelijk schoon te maken zijn. Ze hangen waarschijnlijk bij het fornuis wat vaak een plek is waarbij ook veel vet van het koken vrij komt. Je kunt denken aan de Sento Linea Tre 120 hanglamp.

Keuken verlichting inspiratie voor meer sfeer.

Niet alle verlichting is functioneel. Er is ook verlichting welke je kunt plaatsen voor het licht effect om een bepaalde sfeer te creëren. De sfeerverlichting heeft niets te maken met het functioneel verlichten van de keuken, het maakt de keuken net even anders. Denk bijvoorbeeld aan een LED strip onder de plint van de keuken waardoor de keuken gaat zweven. Ook asymmetrische lampjes in de wand, welke de vloer aanlichten geven ook een sfeervol effect.

Maar je kunt ook denken aan up-down lighters die een licht tekening geven op de muur. Dit is ook een decoratieve aanvulling op de verlichting. Als je dit soort verlichting toepast geeft dat extra sfeer in de keuken. Dit zijn elementen van het keuken lichtplan waar je mee kunt spelen om tot een functionele maar prettige sfeer in je woning te komen.

LED licht ingebouwd in het plafond?

In de keuken plaatsen we ook vaak LED inbouwstrips in het plafond als verlichting. Tegenwoordig zien we vaker dat er plankjes gehangen worden in de keuken. Daarop komen decoratieve functionele accessoires welke de sfeer in de keuken verhogen. Het nadeel van die plankjes is dat ze schaduw werpen op het keuken werkblad. Door dit in de plank aan de onderkant te bevestigen los je dit op. Geen schaduw meer maar helder licht op het keuken blad.

Ook kunnen we de strips aan de bovenkant van de plank bevestigen zodat we indirecte verlichting creëren. Daarnaast is het slim om in de nissen van de keuken een strip te plaatsen. Dan zijn de nissen niet zo donker en is de keuken sfeervoller. Je kunt met LED verlichting vele kanten op. Bijvoorbeeld een LED strip in de muur verticaal naar boven, horizontaal boven de keuken. Of wat dacht je van onder de plint om zo de keuken te laten zweven?

Een LED strip is ook te gebruiken als uplighter wanneer je deze op de keuken kast kunt leggen. Wanneer de ruimte tussen de strip en het plafond meer dan 40 cm is dan is er voldoende ruimte om het licht ook echt een uplight effect te geven in de keuken.

LED verlichting dimbaar?

Bij LED verlichting moet je altijd denken aan hoe je het wilt dimmen. Er zijn namelijk verschillende manieren van het dimmen van LED zoals dali, 1-10V, fase afsnijding, switch dimmer en pwm dimming. Alle soorten manieren van dimmen van LED heeft zijn eigen bediendelen nodig en zijn eigen bedrading. Voor meer informatie over LED verlichting neem dan een kijkje op de FAQ pagina LED verlichting. Ook kun je denken aan een Domotica systeem om in verschillende sferen te schakelen met één druk op de knop. Bij HOOGSPOOR hebben we positieve ervaringen met Casambi en daar is ook een blog over geschreven. Lees deze eens voor inspiratie!

Keuken verlichting inspiratie opgedaan?

We hopen dat de tips die we gegeven hebben voor de keuken verlichting je verder brengt met het maken van een goed lichtplan. Kijk ook eens bij onze gerealiseerde projecten om inspiratie op te doen of op onze inspiratie pagina’s. Daar krijg je genoeg licht ideeën!

Hieronder even kort opgesomd wat we hebben besproken om een lichtplan te maken voor je keuken in 8 stappen:

Tip 1: Kijk eerst naar de soorten verlichting welke je nodig hebt, vul dan pas de modellen in.

Tip 2: Kijk uit met te veel decoratieve verlichting, deze kunnen met elkaar gaan concurreren om aandacht.

Tip 3: Zorg er voor dat je bij het kiezen van de modellen, deze ook makkelijk schoongemaakt kunnen worden.

Tip 4: Maak het plan voordat je gaat (ver)bouwen zodat alles op de goede plek komt met de juiste bedrading en plaats voor drivers e.d.

Tip 5: Kijk ook naar de sfeer van de keuken, het oog wil ook wat. Dat kan met bepaalde modellen, maar ook door bepaalde delen van de keuken te verlichten waardoor deze beter uit komt.

Tip 6: Plaats spots voor kasten. Zo krijg je meer diepte en de keuken gaat meer leven. Ook als je de kast open doet heb je licht in de kast.

Tip 7: Denk na over hoe je de verlichting schakelt. Denk daarbij ook aan Casambi om licht scenes te creëren.

Tip 8: Denk na waar je de verlichting wil bedienen. Zorg dat deze logisch zit t.o.v. de entree van de keuken.

Wilt u toch liever samen kijken naar de keuken verlichting inspiratie?

Als u er niet uit komt met keuken verlichting inspiratie op doen, kunt u altijd door ons een lichtplan laten maken. Op onze lichtplan pagina kunt u lezen hoe we werken. U kunt natuurlijk ook langs komen in onze showroom in Tilburg. Kijk op onze openingstijden of maak een afspraak. We helpen u graag verder!