LED verlichting

Over LED verlichting bestaan nog veelvragen. De nieuwe techniek heeft veel voordelen, maar is nog volop in beweging.  Daarnaast is er veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende LED  technieken en oplossingen.

Daarom hier onder een aantal belangrijke zaken m.b.t. LED nader uitgelegd.

Hoe kan ik LED eerlijk vergelijken met bestaande lichtbronnen?

Dit kan helaas onvoldoende met de eenheid Watt. Om in de toekomst te komen tot eerlijke vergelijkingen zullen we steeds meer en nadrukkelijker moeten gaan communiceren in lumen of candela’s. Dit is wat de EU ook van plan is door te voeren. Niet alle bedrijven geven waardes of van de hoeveelheid licht welke uit de lamp komt, maar hoeveel licht de LED produceert. Dit is niet gelijk aan de hoeveelheid welke uit de lichtbronnen komt.

Kan LED in koel of vriescellen worden gebruikt?

LED kunnen worden gebruikt tot een omgevingstemperatuur van -30 graden Celsius. Bij lagere temperaturen zal het rendement van de LED toenemen. Ook zal het opgenomen vermogen iets oplopen. Er zijn drivers zoals OSRAM OPTOTRONIC® voedingapparaten kunnen dit laatste door hun speciale techniek, Smart Power Supply, compenseren.

Kan LED ook buiten worden gebruikt?

Als de gebruikte module voldoende is beschermd tegen vocht, dan is het geen enkel probleem om LED buiten toe te passen. Ook als de LED in een waterdicht huis zit kunt u zonder problemen de LED buiten gebruiken. Ook kan de LED voorzien zijn van een waterdichte coating.

Ook de driver moet water dicht zijn of beschermd zijn tegen vocht.

Wat is LED binning?

Tot nog toe waren er bij LED-toepassingen afwijkingen in de kleurnuances binnen één module mogelijk. Als oplossing wordt elke LED getest en de gene met de zelfde kleur bij elkaar gebruikt. Dit zorgt er voor dat als u LED lampen niet uit de zelfde batch koop de kleuren kunnen afwijken.

Goede merken zorgen er voor dat gedurende productie de spreiding in de licht kleuren minimaal iks en niet met het oog zichtbaar is.

Wat is de Powerfactor van LED-lampen?

Alle LED retrofit lampen van hebben een Powerfactor. Deze Powerfactor verschilt sterk per lamp en merk. Zo is de Powerfactor van Osram minimaal 0,5. De huidige wettelijke norm voor lampen is < 25 watt is geen Powerfactor voorgeschreven. Dit houd in dat als u veel LED lampen in een installatie gebruikt en de Powerfactor niet inde gaten houd dit tot vervelende storingen in de elektrische installatie kan leiden.

Welke voorschakelapparaten zijn er nodig om spanningsgestuurde LED-systemen te dimmen?

Elke LED heeft zijn eigen specificatie en manier van dimmen. Het is van de gebruikte technologie afhankelijk hoe de LED gedimd kan worden. Veelal wordt er PWM (Pulse Width Modulation of puls breedte modulatie) technologie gebruikt. De LED driver zorgt er voordat deze aan de uitgang aan de LED lichtbron wordt aangeboden.

De LED  driver kan vervolgens met verschillende dim technieken aangestuurd worden.Te denken valt aan Dali, DMX, 1-10V of fase aan of afsnijd dim protocollen.

Kijk naar de specificatie en zoek een bijpassende LED driver.

De LED vervangers zijn veelal dimbaar met de meer traditionelere dimmers (triac dim of fase aan of afsnijd dimmers). Het lage vermogen van de LED is echter vaak een probleem. Ook de slechte afstemming tussen de LED vervanger en de dimmer zorgen veelal voor de knipperende en brommende LED lichtbronnen.

Welke voorschakelapparaten zijn er nodig om spanningsgestuurde of stroom gestuurde LED-systemen te dimmen?

Elke LED heeft zijn eigen specificatie en manier van dimmen. Het is van de gebruikte technologie afhankelijk hoe de LED gedimd kan worden.

Kijk naar de specificatie en zoek een bijpassende LED driver.

Wat is het verschil tussen LED-modules die op 24 volt werken en LED-modules die op 350 mA werken?

Bij LED-modules die op 24 volt (spanning gestuurd) werken is de spanning altijd gelijk, ongeacht of er één of meer LED zijn aangesloten. Als er meerdere LED worden aangesloten dan moeten die parallel worden aangesloten. Bij LED-modules die op 350 mA (stroomgestuurd) werken is de stroom altijd gelijk, ongeacht hoeveel LED zijn aangesloten. De LED dienen in serie te worden aangesloten.

Zijn LED ook leverbaar in de kleur warmwit?

LED worden geleverd in verschillende wit-tinten. Van extra warmwit tot koelwit. Dat is van 2700K (gloeilampen kleur) tot 4000K of zelfs 5000K. De kleurtemperatuur is op dezelfde manier te herkennen als bij fluorescentielampen. Voorbeeld: een LED-module met een lichtkleur 830 heeft een warm witte lichtkleur van 3.000 Kelvin en een kleurweergave (hoe natuurgetrouw de kleuren worden weergegeven) van Ra>80. Een kleur weergave van over de 90 is heel normaal geworden.

Wordt LED ook warmer van licht kleur als je het dimt?

In tegenstelling tot halogeen blijft LED de zelfde lichtkleur houden bij dimmen. Dat is dus even wennen.

De nieuwste LED modules krijgen ook een warmere licht kleur bij het dimmen.  Deze techniek is nog niet geheel uitontwikkeld. De warme licht kleur is nog niet optimaal t.o.v. halogeen.

Zijn LED zuiniger dan een spaarlamp?

Op dit moment zijn LED- systemen minimaal zo efficiënt als spaarlampen. De betere LED retrofit lampen zijn al efficiënter dan spaarlampen.

Zijn er LED-lampen in de lichtkleur warmwit die één op één 50W halogeenlampen kunnen vervangen?

Op dit moment kunnen we zonder problemen een 50W halogeenlamp met een LED-lamp vervangen. In de toekomst zullen er sneller grotere vermogens volgen en zullen de lampen nog efficiënter worden. Kijk altijd bij het vervangen van de halogeen lamp naar het minimum vermogen wat de trafo nodig heeft om goed te functioneren. Dit geld ook voor een eventuele dimmer welke is aan gesloten op de LED lampen. Ook de ze dimmer heeft een minimale belasting nodig om goed te werken.

Wat is het verschil tussen LED vervangers en COB?

Er is veelverschil tussen LED. De verschillen zijn bijna recht evenredig met de prijs. De goedkope producten zijn vaak koel blauw of groen van licht kleuren hebben een slechte kleurweergaven (het vermogen om kleuren natuurgetrouw weer te geven).

COB “Chip on Board” is de betere en dus duurdere kwaliteit oplossing. Hierbij wordt er een LED chipgebruikt met een goede specificatie (licht kleur, kleur weergave en hoeveelheid licht) en daarom heen wordt er een koel lichaam en armatuur gemaakt. Hierbij wordt er meestal gebruikt gemaakt van een externe driver.

Een LED vervanger is een LED lamp welke gemaakt is om de oude gloei of halogeen lamp uit het armatuur te halen en een LED lichtbron er voor in de plaats te zetten. Hierbij is belangrijk dat de LED lichtbron ook past en werkt met de eventuele trafo en voldoende koeling krijgt. Om dit voor elkaar te krijgen worden er veel compromissen gesloten. De LED vervanger is daarom veelal slechter in specificatie op het gebied van hoeveelheid licht, kleur van het licht, kleur weergave en levensduur. Daar in tegen is de LED vervanger goedkoper dan de COB oplossing.Ook is het een prima oplossing voor bestaande situaties. Wel moeten we vermelden dat het dimmen van dit soort LED vervangers vaak tot problemen leid en knippert en brommen tot gevolg heeft.